Γιάννης Ριζόπουλος: “Η Interplast χαρακτηρίζεται από καινοτόμα προϊόντα και σεβασμό στο περιβάλλον”

(Για τις ανάγκες της συνέντευξης μεταφερθήκαμε στη Θεσσαλονίκη, στα νέα γραφεία της εταιρείας στη Θέρμη, όπου βρίσκεται η έδρα του τμήματος εξαγωγών και του τμήματος ενεργειακών εφαρμογών. Γνωρίσαμε από κοντά τη νέα γενιά της επιχείρησης, τον κ. Γιάννη Ριζόπουλο, 32 ετών, ο οποίος είναι αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και ο οποίος
μας καλωσόρισε και μας ζήτησε η συνέντευξη να πραγματοποιηθεί στον ενικό).

Η Interplast είναι αναμφισβήτητα εδώ και 23 χρόνια ένα δυνατό brand στην ελληνική αγορά και στον τομέα της παραγωγής ολοκληρωμένων συστημάτων ύδρευσης, θέρμανσης, κλιματισμού και αποχέτευσης. Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά των προϊόντων σας αλλά και η φιλοσοφία της εταιρείας, που δημιουργούν ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά;

– Θα έλεγα ότι η ποιότητα, η καινοτομία, η άμεση σχέση με τον τεχνικό κόσμο και ο σεβασμός στο καταναλωτικό κοινό
είναι αυτά που μας χαρακτήρισαν και συνεχίζουν να μας χαρακτηρίζουν. Από την ίδρυση της εταιρείας μέχρι και σήμερα συνεχίζεται με αμείωτο πάθος και στρατηγική η πιστοποίηση όλων των παραγόμενων προϊόντων.
Πέραν του γνωστού ISO 9001, η εταιρεία μας απέκτησε πρόσφατα ISO 14001, ISO 50001 αλλά και το EPD (Environmental Product Declaration), ένα σύστημα οικολογικής σήμανσης που αποτελεί προαπαιτούμενο για την κατάταξη των κτιρίων σύμφωνα με LEED V4, BREEM ή DGNB.
Διαθέτουμε πολυάριθμες προϊοντικές πιστοποιήσεις, ενώ μέσα στο 2020 ολοκληρώθηκε άλλη μία σημαντική πιστοποίηση από το ICC Αμερικής (σύμφωνα με τους κανονισμούς του ASTM και NSF), για τους σωλήνες δικτυωμένου πολυαιθυλενίου Como-Pex και για το σύστημα πολυπροπυλενίου Aqua-Plus PP-RCT.

Ποιες είναι οι «πράσινες λύσεις» που προτείνετε, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος;
– Πάρα πολλές. Οι προμονωμένοι σωλήνες Aqua Plus Prins εξοικονομούν μέχρι και 70% ενέργεια σε σχέση με τα κλασικά συστήματα θέρμανσης. Όταν συνδυάζεται η ενδοδαπέδια θέρμανση με τη γεωθερμία, την ηλιακή ενέργεια και τις αντλίες θερμότητας, εξοικονομούμε ενέργεια μεγαλύτερη ή πολύ μεγαλύτερη του 50% σε σχέση με τα κλασικά συστήματα θέρμανσης.

Με την ευκαιρία να πω ότι οι οικονομίες πρέπει να κινηθούν περισσότερο στα συστήματα εξοικονόμησης, γιατί αυτά μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 44%, ενώ η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να τις μειώσει κατά 35%. Γι’ αυτό πρέπει να πούμε «ναι» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και… διπλό «ναι» στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Πώς διαχειρίζεται η Interplast την κρίση με τον κορονοϊό; 
– Η συγκεκριμένη υγειονομική κρίση έχει δημιουργήσει σοβαρά κοινωνικά, ψυχικά και πολιτισμικά προβλήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη, με αποτέλεσμα να ζούμε μία ζωή γεμάτη αμφιβολίες για το μέλλον. Και, κατά τη γνώμη μου, αυτά είναι πιο σημαντικά θέματα από τα επιχειρηματικά.
Από την άλλη πλευρά νομίζω ότι διαχειριζόμαστε στην Interplast το ζήτημα με ιδιαίτερη ψυχραιμία και νηφαλιότητα, αντιδρώντας με θετικές σκέψεις και όραμα για τη δουλειά μας.

Μπορείς να μας περιγράψεις την κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κλάδοι της βιομηχανίας και του τουρισμού; Ποιες κινήσεις-δράσεις πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να αναθερμάνουν τον κάθε κλάδο;
– Για εμένα, τουρισμός, βιομηχανία και πρωτογενής τομέας πρέπει να τύχουν μεγάλης σημασίας από την κεντρική εξουσία, γιατί και οι τρεις μαζί μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον πλούτο της χώρας. Ο τουρισμός αποτελεί στη μαγευτική μας χώρα έναν καθοριστικότατο παράγοντα στην αύξηση του ΑΕΠ. Βιομηχανία και πρωτογενής τομέας, με κίνητρα που θα σχετίζονται με τις εξαγωγές και την καινοτομία, μπορούν να αποτελέσουν τη νέα δύναμη, ούτως ώστε η χώρα να αυξάνει κάθε χρόνο 3-3,5% το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της. Με την παράλληλη ανάπτυξη αυτών των τριών καθοριστικών τομέων, η χώρα θα κερδίσει ακόμα ένα μεγάλο στοίχημα: την επιστροφή των επιστημόνων μας από το εξωτερικό, ούτως ώστε η νέα γενιά να παίξει σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο της νέας Ελλάδας.

– Το τεύχος μας φιλοξενεί αφιέρωμα στην ενδοδαπέδια θέρμανση. Ποιες είναι οι κινήσεις της Interplast στον συγκεκριμένο τομέα;
– Η εταιρεία μας έχει επενδύσει την τελευταία δεκαετία αρκετά στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης που σχετίζεται με την ενδοδαπέδια θέρμανση. Προωθούμε με μεγάλη επιτυχία το καινοτόμο σύστημα ξηράς δόμησης χαμηλού προφίλ, σε στρατηγική συνεργασία με την εταιρεία Knauf. Tο συγκεκριμένο σύστημα αναβαθμίζει κατά πολύ την κατασκευή και κερδίζει διαρκώς υποστηρικτές στον τεχνικό κόσμο. Βέβαια εμείς στην Interplast δεν σταματάμε να δημιουργούμε· ετοιμάζουμε ένα νέο σύστημα που θα φέρει μία νέα επανάσταση στα συστήματα θέρμανσης.
– Πληροφορούμαστε ότι η εταιρεία σας ετοιμάζεται να παράγει μεγαλύτερες διατομές στο PP-R…
– Ναι, είμαστε σχεδόν έτοιμοι να προμηθεύσουμε την αγορά με σωληνώσεις και εξαρτήματα PP-R ή PP-RCT μέχρι 450mm.
Μία νέα γραμμή παραγωγής έχει εγκατασταθεί στην Κομοτηνή και είναι έτοιμη να τοποθετήσει την Interplast στους ελάχιστους παραγωγούς σε όλο τον κόσμο που προσφέρουν ολοκληρωμένο πιστοποιημένο σύστημα σωληνώσεων και εξαρτημάτων πολυπροπυλενίου από 20mm έως 450mm. Οι σωληνώσεις πολυπροπυλενίου μεγάλων διατομών δίνουν τη δυνατότητα για πλήρη αντικατάσταση των μεταλλικών σωλήνων, οι οποίοι έχουν πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής, μεγάλο βάρος και έντονα προβλήματα διαβρώσεων.

Ποιες είναι οι καινοτόμες προτάσεις που προωθεί η Interplast σήμερα στην αγορά;
– O προμονωμένος σωλήνας από PP-R ή PP-RCT, η ενδοδαπέδια θέρμανση ξηράς δόμησης, η νέα γενιά σωληνώσεων πολυπροπυλενίου από PP-RCT δεύτερης πυρήνωσης και το πυράντοχο σύστημα πολυπροπυλενίου για συστήματα πυρόσβεσης αποτελούν τις κύριες προτάσεις μας, οι οποίες αναβαθμίζουν το σύνολο της κατασκευής.

Πού έγκειται η καινοτομία στα νέα αυτά προϊόντα;
– Η καινοτομία για την Interplast βρίσκεται στην κουλτούρα της από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, και για αυτό έχει κατατεθειμένες 21 ευρεσιτεχνίες στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.
Το προμονωμένο σύστημα σωληνώσεων και εξαρτημάτων πολυπροπυλενίου προσφέρει 70% εξοικονόμηση ενέργειας
σε σχέση με τα κλασικά συστήματα μόνωσης, προστασία από τον ήλιο, μηδενική συντήρηση για πολλά χρόνια και εξάλειψη υγροποιήσεων στις εγκαταστάσεις κλιματισμού.

Η ενδοδαπέδια θέρμανση ξηράς δόμησης αναπτύχθηκε μαζί με την εταιρεία Knauf την τελευταία πενταετία και έχει κατακτήσει πολύ μεγάλα μερίδια στην ελληνική αγορά. Τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου συστήματος είναι η μείωση του συνολικού ύψους της εγκατάστασης κατά 3,2c – 5cm, αντί των 12cm της κλασικής ενδοδαπέδιας, και το πολύ μικρότερο συνολικό βάρος. Η ανταπόκριση της θέρμανσης του συστήματος είναι κατά 8% ταχύτερη από τα θερμαντικά σώματα, ενώ η συνολική εξοικονόμηση φτάνει το 50% σε σχέση με τα καλοριφέρ και το 20% σε σχέση με την κλασική ενδοδαπέδια θέρμανση.
Ο νέος σωλήνας πολυπροπυλενίου πολύ υψηλών αντοχών από PP-RCT δεύτερης πυρήνωσης θα αλλάξει τα δεδομένα στην επιλογή και χρήση των πολυπροπυλενίων. Η νέα γενιά πρώτης ύλης προσφέρει αντοχή σε πολύ απαιτητικές εγκαταστάσεις σε θερμοκρασίες προσαγωγής 95 – 100ο C και αποτελεί το μέλλον των σωληνώσεων.
Τέλος, η Interplast προβάλλει μία νέα ανατρεπτική γενιά πλαστικών σωληνώσεων και εξαρτημάτων πολυπροπυλενίου για εγκαταστάσεις πυρόσβεσης sprinkler. Το σύστημα κατηγοριοποιείται ως C,s1,d0 βάσει του ευρωπαϊκού προτύπου EN 13501 για τη φωτιά, και αυτή είναι μία εξαίρετη ταξινόμηση για πολυμερές.

Είστε μια αναπτυσσόμενη επιχείρηση με οικογενειακά χαρακτηριστικά. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας, τόσο για τους ανθρώπους που ξεκίνησαν την εταιρεία όσο και για την επόμενη γενιά που θα συνεχίσει την προσπάθεια στη σημερινή κοινωνική και οικονομική κρίση;
– Είναι ευρέως γνωστό ότι το πρόβλημα που παρουσιάζουν πολλές εταιρείες ανά τον κόσμο είναι η διοίκηση και η μετάβαση καθηκόντων στις επόμενες γενιές. Τα βασικά χαρακτηριστικά για μία ομαλή και σίγουρη μετάβαση είναι η κοινή
κουλτούρα, ο αλληλοσεβασμός, η κατανόηση και το υψηλό αίσθημα ευθύνης για τους εργαζομένους της εταιρείας.
Όσον αφορά την προσπάθεια που γίνεται μέσα στην κοινωνική και οικονομική κρίση, συνεχίζουμε με εργατικότητα, ιδέες και όραμα.

Παρατηρούμε έντονη εξαγωγική δραστηριότητα της Interplast τα τελευταία χρόνια…
– Αυτή τη στιγμή η εταιρεία μας εξάγει σε περισσότερες από 55 χώρες σε όλο τον κόσμο. Έχουμε καταφέρει –λόγω της υψηλής
ποιότητας των προϊόντων και του διαρκούς αγώνα και των καινοτομιών– να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη σε δύσκολες αγορές του εξωτερικού. Μεγάλη δυναμική έχουμε αναπτύξει τα τελευταία τρία χρόνια στις περιοχές της Μέσης Ανατολής, της κεντρικής Ευρώπης και της Αφρικής. Παράλληλα, η εταιρεία μας πραγματοποιεί συντονισμένες κινήσεις για την ανάπτυξη και
σε άλλες χώρες, με την αγορά των ΗΠΑ να αποτελεί τη νέα στρατηγική επιλογή.

Ελέγξτε επίσης

LG: Οι HVAC λύσεις λαμβάνουν διεθνείς πιστοποιήσεις για την εξασφάλιση καθαρού αέρα σε εσωτερικούς χώρους

Οι επαγγελματικές λύσεις κλιματισμού του τμήματος Business Solutions της LG Electronics (LG) έχουν αναγνωριστεί από …

Τα Περιοδικά μας