Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

ΑρχικήΣυνεντεύξειςΓιώργος Χαλάς (Tiemme Ελλάς ΑΕΒΕ): «Ολοκληρωμένος συνεργάτης και προμηθευτής, ακόμα και για...

Γιώργος Χαλάς (Tiemme Ελλάς ΑΕΒΕ): «Ολοκληρωμένος συνεργάτης και προμηθευτής, ακόμα και για τις πιο ειδικές απαιτήσεις»

Ο εμπορικός διευθυντής της Tiemme Ελλάς ΑΕΒΕ μάς μιλάει για την κουλτούρα της εταιρείας και για το σαφή προσανατολισμό της στην υψηλή τεχνολογία, στη βιωσιμότητα, στην ασφάλεια και στη διαρκή εξέλιξη μέσα από την επιστημονική έρευνα.

Συνέντευξη στη Γεωργία Μολώση (έντυπο τεύχος Φεβρουαρίου 2023)

Με εξειδίκευση στις κτιριακές εφαρμογές ύδρευσης, θέρμανσης, κλιματισμού και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης, η Tiemme Ελλάς ΑΕΒΕ εστιάζει σταθερά στην κατανόηση και στην  πρόβλεψη των αναγκών του κλάδου. Ο κ. Γιώργος Χαλάς, εμπορικός διευθυντής της ελληνικής θυγατρικής του ιταλικού οίκου Tiemme Raccorderie SpA, στη συνέντευξή του στο περιοδικό «Θερμοϋδραυλικός» εξιστορεί την επιτυχημένη πορεία της Tiemme Ελλάς ΑΕΒΕ από το 2008 μέχρι σήμερα, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη ολοένα και πιο εξειδικευμένων, καινοτόμων και ολοκληρωμένων συστημάτων, βασικό συστατικό στη μυστική συνταγή της καθιέρωσής της ως μίας από τις κορυφαίες επιχειρήσεις στο αντικείμενό της, στην Ελλάδα και στις αγορές του εξωτερικού όπου δραστηριοποιείται.

–              Κύριε Χαλά, τι σημαίνει για την εταιρεία σας η έννοια «ποιότητα» και πώς ακριβώς τη διασφαλίζετε σε κάθε προϊόν σας;

Η ποιότητα είναι συνυφασμένη με το όνομα της Tiemme. Είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της παγκόσμιας επιτυχίας της. Οι έλεγχοι ποιότητας στην κατασκευαστική διαδικασία των εργοστασίων είναι αυστηρότατοι και συνεχείς. Η ποιότητα των προϊόντων έχει βαθιές ρίζες, καθώς, πολύ πριν επισημοποιηθεί με κάποιο πιστοποιητικό, αποτελούσε σημαντικό μέρος της κουλτούρας της εταιρείας. Για μας, ποιότητα είναι η απόλυτη κάλυψη των αναγκών των συνεργατών μας με την κατάλληλη αξιοποίηση των συστημάτων, των μέσων παραγωγής και της τεχνογνωσίας που διαθέτουμε. Για παράδειγμα, το ISO 9001-2001 από την KIWA πιστοποιεί και τυπικά ένα σύστημα ολικής ποιότητας το οποίο προϋπήρχε από την ίδρυση της εταιρείας, πέρα από διαδικασίες και εγχειρίδια. Παράλληλα, ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός εθνικών και διεθνών πιστοποιητικών ποιότητας (περισσότερα από 100 σε 80 χώρες) αποδεικνύει τη δέσμευση της Tiemme για βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων της.

Παρά τη διεθνή τάση για μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας σε χώρες «φτηνού εργατικού δυναμικού», η Tiemme είναι μια 100% ιταλική βιομηχανία, με όλες τις παραγωγικές της μονάδες να λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο στην Ιταλία. Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία μπορεί να εγγυηθεί υψηλά ποιοτικά standard, διατηρώντας βεβαίως την ανταγωνιστικότητά της.

–              Ποια είναι η γκάμα σας και ποια είναι η δημοφιλέστερη λύση σας στην ελληνική αγορά;

Τα προϊόντα και οι λύσεις μας καλύπτουν όλες τις κτιριακές εφαρμογές ύδρευσης, θέρμανσης, κλιματισμού και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ). Η  Tiemme κατάφερε να αναπτύξει, μέσα στα χρόνια, έναν πληρέστατο κατάλογο προϊόντων, και να καθιερωθεί έτσι ως ένας «ολοκληρωμένος συνεργάτης – προμηθευτής», ο οποίος μπορεί να καλύψει ακόμα και τις πιο ειδικές ανάγκες στο χώρο των υδραυλικών συστημάτων ύδρευσης και θέρμανσης. Στην Tiemme σχεδιάζουμε, παράγουμε και προωθούμε ιδιαίτερα δύο  πρωτοπόρα συστήματα με εφαρμογή σε κατοικίες και ξενοδοχεία. Πρόκειται για:

  • Ένα πλήρες σύστημα ακτινοβολίας χαμηλής θερμικής αδράνειας και χαμηλού ύψους, το οποίο έχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει τις ανάγκες θέρμανσης / δροσισμού ενός χώρου (ακόμη και με διαθέσιμο ύψος μόλις 26mm) με τη βέλτιστη απόδοση και εξοικονόμηση ενέργεια.
  • Ένα σύστημα ύδρευσης υψηλής υγιεινής, το οποίο εξασφαλίζει την προστασία της εγκατάστασης ύδρευσης του κτιρίου από επικίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου βακτήρια, όπως είναι η Λεγεωνέλλα.

–              Κατά μία γενική έννοια, απευθύνεστε στον κατασκευαστικό κλάδο και συγκεκριμένα στους επαγγελματίες των εσωτερικών συστημάτων. Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημά σας;

Η Tiemme  σχεδιάζει, παράγει και προτείνει σύγχρονα και πιστοποιημένα συστήματα εγκατάστασης θέρμανσης, κλιματισμού και παραγωγής ΖΝΧ, απόλυτα «προσωποποιημένα»  για τις ανάγκες κάθε κτιρίου. Έτσι η εταιρεία καταφέρνει να καλύπτει το σύνολο των απαιτήσεων που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος για το κτίριο όπου ζει, εργάζεται, διασκεδάζει, απολαμβάνει τις διακοπές του κλπ. Συγκεκριμένα, τα πλεονεκτήματα των συστημάτων μας είναι:

– Η εξοικονόμηση ενέργειας

– Η θερμική άνεση

– Το άφθονο, δωρεάν ζεστό νερό χρήσης

–  Η θέρμανση και ο κλιματισμός με μία εγκατάσταση

– Η απόλυτη ελευθερία στην επιλογή ή στον παραλληλισμό των πηγών ενέργειας

– Η φιλική και απλή για το χρήστη λειτουργία -με απόλυτη, όμως, λειτουργικότητα

– Ο οικολογικός χαρακτήρας του κτιρίου

– Η αξιοπιστία

– Η συνολική εγγύηση της εγκατάστασης.

Όλα τα παραπάνω προσφέρουν προστιθέμενη αξία όχι μόνο στον τελικό χρήστη, αλλά και στη δουλειά των επαγγελματιών του κατασκευαστικού κλάδου, όπως είναι οι υδραυλικοί εγκαταστάτες, οι μηχανικοί έργου, οι  μελετητές και οι συντηρητές.

–              Ο συνδυασμός διαφόρων προϊόντων της Tiemme μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία του λεγόμενου «έξυπνου» σπιτιού. Πόσο προσιτή είναι η λύση αυτή για το μέσο καταναλωτή και ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει;

Η Tiemme διαθέτει διάφορες λύσεις «έξυπνου» σπιτιού, από την πιο απλή μέχρι την πιο εξελιγμένη, λύσεις που χαρακτηρίζονται πραγματικά ως «value for money» και είναι πραγματικά προσιτές στο μέσο καταναλωτή. Οι λύσεις αυτές της Tiemme προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, αξιοπιστία, υψηλή θερμική άνεση και απομακρυσμένο έλεγχο.

–              Πώς ανταποκρίνεται η αγορά στην πλατφόρμα Tiemme BIM, ποια είναι τα πλεονεκτήματά της και σε τι είδους εγκαταστάσεις έχει μεγαλύτερη ζήτηση;

Ο σχεδιασμός κτιρίων με τη χρήση ΒΙΜ (Building Information Modeling) είναι πολύ διαδεδομένος στην Ευρώπη, ενώ. Στη χώρα μας, όλο και περισσότερα μελετητικά γραφεία χρησιμοποιούν το εν λόγω σύστημα. Όλα τα mega project που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, σχεδιάζονται μέσω ΒΙΜ. Οι λόγοι αυτοί οδήγησαν την Tiemme να δημιουργήσει από πολύ νωρίς το ειδικό τμήμα στις εγκαταστάσεις της στην Ιταλία, το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με την πλατφόρμα ΒΙΜ. H Tiemme παρέχει ολοκληρωμένη βιβλιοθήκη συστημάτων και προϊόντων, τα οποία μπορεί ελεύθερα ένας μελετητής να συμπεριλάβει στο σχεδιασμό του μέσω ΒΙΜ.

–              Με ποιον τρόπο απαντά η Tiemme στη σύγχρονη πρόκληση – απαίτηση για βιωσιμότητα;

Η Tiemme πιστεύει βαθιά ότι η προσπάθεια για την καλύτερη ποιότητα των προϊόντων σημαίνει αντίστοιχη φροντίδα και σεβασμό προς το περιβάλλον, έμψυχο και άψυχο. Γι’ αυτό η εταιρεία αποτελεί παράδειγμα περιβαλλοντικά βιώσιμης βιομηχανίας και έχει συνεισφέρει στη μετατροπή της παραγωγής ορειχάλκινων εξαρτημάτων σε μια παραγωγή «κλειστού κύκλου».

Μάλιστα, σε όλη τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας -από τις πρώτες φάσεις μηχανικής επεξεργασίας έως το τελικό προϊόν- η Tiemme έχει αναπτύξει συστήματα συλλογής και ανακύκλωσης των καταλοίπων της παραγωγής, των αποβλήτων υδάτων της μηχανικής επεξεργασίας και των πρώτων υλών που αυτά περιέχουν, καθώς και της θερμότητας που παράγεται σε κάποιες από τις παραγωγικές φάσεις.

–              Πώς ακριβώς συνεργάζεστε με την ιταλική μητρική εταιρεία και τι νέο πιστεύετε ότι έχει φέρει η ίδια στην ελληνική αγορά;

Ως θυγατρική, η σχέση μας είναι πάρα πολύ στενή και η επικοινωνία μας καθημερινή. Κάθε εβδομάδα αδιαλείπτως γίνεται η τροφοδοσία της αποθήκης μας από την Ιταλία με τα προϊόντα που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των συνεργατών μας και των έργων που εκτελούνται πανελλαδικά.

–              Πότε ξεκίνησε και πώς εξελίσσεται η συνεργασία σας με την Tiemme Raccorderie και με τον όμιλο Gnutti Cirillo;

Από τη δεκαετία του 1950 ο όμιλος Gnutti Cirillo είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της βιομηχανίας στην περιοχή της Brescia, με δραστηριότητες που είναι βαθιά ριζωμένες στην παράδοση της περιοχής. Είναι ένας όμιλος εταιρειών που καλύπτει κάθετα ολόκληρη την τεχνική και την παραγωγική αλυσίδα, ικανός να ξεκινήσει από την πρώτη ύλη και να παραγάγει έτοιμα προϊόντα. Με έναν τέλειο συνδυασμό παράδοσης, επαγγελματισμού, ποιότητας, τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, ο όμιλος Gnutti Cirillo καθημερινά προσφέρει την καλύτερη εξυπηρέτηση και είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη κατασκευαστής σφυρήλατων ορειχάλκινων εξαρτημάτων.

Η Tiemme Raccorderie ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 ως εταιρεία παραγωγής και εμπορίας ορειχάλκινων εξαρτημάτων, σωλήνων και διακοπτών. Η εταιρεία έγινε μέλος του ομίλου Gnutti το 1994, χρονιά που σηματοδότησε μεγάλες και ριζικές αλλαγές. Η δεκαετία του 2000 αποτελεί μια φάση περαιτέρω ανάπτυξης και εξέλιξης της εταιρείας, μέσα από την παραγωγή ολοκληρωμένων συστημάτων στον τομέα της θέρμανσης.

Η Tiemme Ελλάς ΑΕΒΕ ιδρύθηκε το 2008 ως θυγατρική εταιρεία της Tiemme Raccorderie SpA, και έκτοτε εξυπηρετεί διαρκώς την ελληνική αγορά και τους επαγγελματίες. Αντέξαμε τα πολύ δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης και στη συνέχεια το πλήγμα από την πανδημία, και πλέον, με την ανάπτυξη που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας η πορεία μας ακολουθεί την αγορά. Η Tiemme Ελλάς ΑΕΒΕ είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις σε Κύπρο, Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία.

–              Με ποιον τρόπο λειτουργεί η εσωτερική διεύθυνση Έρευνας και Ανάπτυξης της Tiemme και ποιοι είναι οι στόχοι και τα επιτεύγματά της;

Η Tiemme ανέκαθεν θεωρούσε ότι η έρευνα αποτελεί το ισχυρό σημείο της προσφοράς της. Γνωρίζοντας καλά την περιπλοκότητα μιας ολοένα διαφοροποιούμενης και απαιτητικής αγοράς, η Tiemme είναι μία από τις πρώτες εταιρείες του κλάδου που κατανόησαν τη σπουδαιότητα της αναβάθμισης των προϊόντων μέσω της επένδυσης πόρων στην αγορά υπερσύγχρονων τεχνολογιών, με στόχο την επίτευξη παραγωγής υψηλού επιπέδου ποιότητας.

Οι φάσεις ανάπτυξης ιδεών και σχεδιασμού των προϊόντων συντονίζονται και ελέγχονται από την αρμόδια εσωτερική διεύθυνση Έρευνας και Ανάπτυξης. Η διαδικασία της έρευνας περιλαμβάνει: α) την ανάλυση των σημαντικότερων πληροφοριών από την αγορά, β) την ορθή κατανόηση των αναγκών των εγκαταστατών, των μηχανικών και των μελετητών, και γ)  τη μεταμόρφωση όλων αυτών σε ολοκληρωμένες λύσεις και σε συστήματα προϊόντων «έτοιμων προς τοποθέτηση».

Ταυτόχρονα, στα τεχνικά της εργαστήρια η εσωτερική διεύθυνση Έρευνας και Ανάπτυξης μετατρέπει τις ιδέες σε πρωτότυπα, τα οποία υποβάλλει σε δοκιμασίες με τη βοήθεια της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας και στη συνέχεια τα προωθεί στην επόμενη φάση της βιομηχανικής διαδικασίας.

Η κατανόηση και η πρόβλεψη των αναγκών όλων εκείνων από τον κλάδο μας, οι οποίοι   συμμετέχουν καθημερινά στο σχεδιασμό και στην εγκατάσταση των συστημάτων μας, είναι μία από τις δραστηριότητες που καλείται να φέρει σε πέρας το ανθρώπινο δυναμικό της Tiemme, μέσω της ανάπτυξης ολοένα και πιο εξειδικευμένων, καινοτόμων και ολοκληρωμένων συστημάτων. Και αυτό είναι ένα από τα μυστικά της επιτυχίας της.

–              Ο όμιλος Gnutti Cirillo, όπως και η Tiemme, έχει έντονη διεθνή παρουσία. Ποιες είναι οι βασικές αρχές λειτουργίας του και πώς επιτυγχάνει τους αναπτυξιακούς σκοπούς του;

Η οργανωτική δομή του ομίλου είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να δίνει τη δυνατότητα για την άμεση αναγνώριση των αναγκών των επαγγελματιών και για τη μελέτη αυτών, για την παραγωγή λύσεων και για το σχεδιασμό κατάλληλων πρωτοποριακών προϊόντων και συστημάτων, τα οποία παρέχουν ουσιαστικές λύσεις. Η υποστήριξη είναι η πραγματική προστιθέμενη αξία που διαφοροποιεί τα προϊόντα μας από τον ανταγωνισμό.

Το γεγονός ότι η Tiemme αποτελεί μέλος ενός ομίλου με μεγάλη εμπειρία και οργάνωση στον τομέα της επεξεργασίας του ορείχαλκου, επιτρέπει στην εταιρεία να ωφελείται από όλα τα οικονομικά και τα οργανωτικά πλεονεκτήματα αυτού, καθώς και να μπορεί  αυτοδύναμα να αναπτύσσει τη δραστηριότητά της με μεγάλη επιτυχία. Η δύναμή της  έγκειται στο γεγονός ότι είναι σχεδόν αυτάρκης. Η κάθετη οργάνωσή της, από το σχεδιασμό έως τη διάθεση των προϊόντων, είναι ένα μεγάλο τεχνολογικό πλεονέκτημα.

–              Η Tiemme έχει διεκπεραιώσει πολύ σημαντικά έργα σε όλο τον κόσμο, με παρεμβάσεις σε εμβληματικά κτίρια. Θα θέλατε να μας περιγράψετε μερικά από αυτά τα έργα;

Με ενεργή παρουσία σε περισσότερες από 92 χώρες, καταλαβαίνετε ότι ο αριθμός των κτιρίων στα οποία έχουν εγκατασταθεί τα συστήματά μας είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Εντελώς ενδεικτικά, κτίρια – «τοπόσημα» στην Ευρώπη, στα οποία έχουν εγκατασταθεί συστήματά μας, είναι τα ακόλουθα:

  • Κάστρο Gallego (Μεσίνα, Ιταλία – ενδοδαπέδια θέρμανση)
  • Θέατρο Carignano (Τορίνο, Ιταλία – ενδοδαπέδια θέρμανση)
  • Ζαχαριέφσκαγια (Αγία Πετρούπολη, Ρωσία – θέρμανση)
  • Τέμενος Ομαγιάντ (Δαμασκός, Συρία – ενδοδαπέδια θέρμανση)
  • Σπάσκι Μοστ (Μόσχα, Ρωσία – ύδρευση)
  • Colégio do Rio (Πορτιμάο, Πορτογαλία – ενδοδαπέδια θέρμανση)
  • Rasarit de soare (Βουκουρέστι, Ρουμανία – ύδρευση).

Και στον ελληνικό χώρο όμως, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, καθώς δεκάδες μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα, νοσοκομεία αλλά και πολυτελείς κατοικίες έχουν εμπιστευθεί την άνεση και την ποιότητα ζωής των χρηστών τους στις καινοτόμες λύσεις θέρμανσης και ύδρευσης της Tiemme.

–              Ποια είναι τα σχέδια της εταιρείας για το μέλλον και πάνω σε τι σκέφτεται να επενδύσει;

Διαχρονικό όραμα αλλά και συνεχής καθημερινή προσπάθεια της Tiemme ήταν και είναι ο σχεδιασμός, η παραγωγή και η υποστήριξη ολοκληρωμένων συστημάτων θέρμανσης, ύδρευσης, κλιματισμού  και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης, τα οποία απαντούν απόλυτα στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου κτιρίου ή μιας σύγχρονης κατοικίας. Αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, και είναι μια πρόκληση που γίνεται κάθε μέρα πιο απαιτητική. Σήμερα, το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας -χωρίς βέβαια καμία παραχώρηση στη λειτουργικότητα και στην άνεση- είναι πιο σημαντικό από ποτέ. Η ανάγκη είναι πρωταρχική και φαίνεται ότι θα γίνεται πιο επιτακτική κάθε μέρα. Ο καθημερινός μας  στόχος λοιπόν δεν μπορεί να είναι άλλος από το σχεδιασμό και την παραγωγή σύγχρονων λύσεων που θα δώσουν τη δυνατότητα στους μηχανικούς και στους εγκαταστάτες να δημιουργήσουν κτίρια που θα συμβάλλουν στη βιωσιμότητα, θα καταναλώνουν ελάχιστα,  ενώ παράλληλα θα προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή θερμική άνεση και αξιοπιστία, αλλά και  συνθήκες απόλυτης υγιεινής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ