Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

ΑρχικήΣυνεντεύξειςΓιώργος Ευστρατιάδης – IDATOR: «Παρέχουμε λύσεις με γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον...

Γιώργος Ευστρατιάδης – IDATOR: «Παρέχουμε λύσεις με γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον και το νερό»

Για την πορεία και την εξέλιξη της Idator μάς μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιώργος Ευστρατιάδης, αναλύοντας ταυτόχρονα τους στόχους της για το προσεχές μέλλον αλλά και τις κινήσεις της σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπου πρωταγωνιστούν η τεχνητή νοημοσύνη και η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον.

Συνέντευξη στη Χριστίνα Ρωμηού (από την έντυπη έκδοση Ιανουαρίου 2024)

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 ανέλαβε τα ηνία της Idator, μιας κορυφαίας εταιρείας στους τομείς της διαχείρισης νερού και λυμάτων και των συστημάτων αυτοματισμού, με σημαντικές συνεργασίες και σταθερό γνώμονα τις ανώτερης ποιότητας λύσεις γύρω από το νερό και τα λύματα.

Ο λόγος για τον κ. Γιώργο Ευστρατιάδη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Idator, ο οποίος στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Θερμοϋδραυλικό καθιστά σαφές ότι η εταιρεία του είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αφουγκράζεται τις σύγχρονες ανάγκες και τα νέα δεδομένα, όπως είναι η δυναμική είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και η ανάγκη για την παροχή σύγχρονων λύσεων.

– Κύριε Ευστρατιάδη, η Idator ξεκίνησε την πορεία της στη δεκαετία του ’60 με διαφορετική ονομασία. Μιλήστε μας για τα πρώτα χρόνια και το πώς επιτεύχθηκε και συντελέστηκε η μετεξέλιξη της εταιρείας σας.

– Η εταιρεία ξεκίνησε ως service ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και ηλεκτροκινητήρων από τον πατέρα μας Λεωνίδα Ευστρατιάδη το 1969 σε ηλικία 25 ετών, υποστηρίζοντας κυρίως βιοτεχνίες και βιομηχανίες της Πάτρας. Η υποστήριξη των αντλιών ήρθε ως φυσική συνέχεια, δεδομένου ότι πολλοί κινητήρες οδηγούσαν αντλίες. Παράλληλα η δραστηριότητα επεκτάθηκε και στην υποστήριξη των αγροτών των γειτονικών κάμπων.

Από το 1978 ουσιαστικά ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με την εταιρεία Lowara, και στη συνέχεια ακολούθησαν και συνεργασίες με άλλες εταιρείες. Εκείνη την εποχή οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές, και η συνεργασία με εργοστάσια του εξωτερικού (ακόμα και ευρωπαϊκά) δεν ήταν εύκολη. Δεν υπήρχαν οι εκθέσεις και γενικά η ευκολία επικοινωνίας που υπάρχει σήμερα, ενώ σε όλα σχεδόν τα εισαγόμενα προϊόντα υπήρχαν δασμοί.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, καθώς και τις τότε κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές που έμειναν στην ιστορία, ο πατέρας μας είχε πλέον ένα συγκεκριμένο όραμα για την μεγέθυνση της εταιρείας· και φυσικά ήταν και παραμένει ένα σεβαστό πρόσωπο στο χώρο μας. Την περίοδο 2004 – 2008 μας παρέδωσε το έργο του και φυσικά και την ευθύνη να το συνεχίσουμε.

– Ποια είναι τα προϊόντα που θα ξεχωρίζατε από την γκάμα σας και ποια βλέπετε να κινούνται περισσότερο τα τελευταία χρόνια των υψηλών τιμών ενέργειας στην ελληνική αγορά;

– Προφανώς δεν μπορώ να ξεχωρίσω προϊόντα. Σήμερα διαθέτουμε χιλιάδες προϊόντα σε περισσότερα από 30 brand. Θα ήθελα όμως να ξεχωρίσω δυο κατηγορίες προϊόντων.

Η πρώτη κατηγορία είναι τα ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα όλων των προμηθευτών μας. Ειδικά η Xylem έχει εδώ και πολλά χρόνια επενδύσει στο σχεδιασμό και στην παραγωγή προϊόντων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, και πλέον προσφέρει μια ολοκληρωμένη γκάμα αντλιών νερού και λυμάτων προς αυτή την κατεύθυνση.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά τα προϊόντα ΜΕΤΤΑ και συγκεκριμένα τα πυροσβεστικά και πιεστικά συγκροτήματα, καθώς και τους ηλεκτρικούς πίνακες που παράγουμε στην Idator. Είμαι πολύ υπερήφανος για τα προϊόντα αυτά, διότι βλέπω από κοντά την επιμέλεια και την προσοχή των ανθρώπων της ομάδας παραγωγής, τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην κατασκευή των προϊόντων αυτών.

 

– Θεωρείτε ότι υπάρχει κάποιο «κενό» ή γενικότερα κάποιο πεδίο που επιδέχεται βελτίωσης στην ελληνική αγορά διαχείρισης υδάτων και λυμάτων;

– Όπως σε πολλούς τομείς, έτσι και εδώ το «κενό» δεν αφορά τα κανονιστικά πλαίσια και τις οδηγίες (αν και πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης). Το πρόβλημα είναι η εφαρμογή τους. Η ΕΕ έχει θέσει νέες οδηγίες προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ υπάρχουν και χρηματοδοτήσεις· το πρόβλημα είναι στον κεντρικό συντονισμό και στην τελική υλοποίηση και εφαρμογή των οδηγιών αυτών.

Οι περισσότερες Υπηρεσίες έχουν ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού και αδυνατούν να συντονίσουν τις εργασίες τους –και, πίστεψε με, είναι πάρα πολλές. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί τα προβλήματα αυτά και θα ενεργήσει ανάλογα.

Από την άλλη πλευρά, στον ιδιωτικό τομέα, οι πρωτοβουλίες είναι περισσότερες. Βλέπουμε πιο πολλές βιομηχανίες να εγκαθιστούν συστήματα επαναχρησιμοποίησης νερού, και ακόμα περισσότερα κτίρια να κατασκευάζονται με τις αυστηρές προδιαγραφές LEED. Το θετικό σε όλη την αγορά είναι ότι πλέον είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένη στο θέμα του νερού, και υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για λύσεις που το προστατεύουν.

– Ποια είναι η ανταπόκριση της εταιρείας σας στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης; Τη χρησιμοποιείτε ή σκοπεύετε να τη χρησιμοποιήσετε για τη βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών στον τομέα σας και με ποιον τρόπο;

– Το πρώτο που προσπαθούμε να κάνουμε όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) είναι να εκπαιδευτούμε. Η ΤΝ θα ενσωματωθεί στη ζωή μας και θα αλλάξει τον τρόπο που εργαζόμαστε και κυρίως τον τρόπο που ζούμε. Άρα η εκπαίδευση δεν αφορά μόνο το πώς θα χρησιμοποιήσουμε ένα εργαλείο ΤΝ, όπως είναι το ChatGPT ή το Gemini, αλλά και την κατανόηση του τρόπου που σκέφτεται ένα τέτοιο εργαλείο, την ιστορία της ΤΝ, καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις της στη ζωή μας γενικά.

Το να μάθει κάποιος ένα εργαλείο είναι εύκολο. Αυτό που προέχει σήμερα είναι να μάθουμε τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο αυτό και να φροντίσουμε να παραμείνει εργαλείο στην υπηρεσία μας. Η εκπαίδευση αυτή είναι για μένα η πρώτη μου προτεραιότητα μαζί με τις ενέργειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Η Idator είναι η πιο καινοτόμα εταιρεία του κλάδου. Εννοείται ότι χρησιμοποιούμε την ΤΝ και εννοείται ότι ήδη σχεδιάζουμε τη βάση για τα δικά μας εργαλεία ΤΝ. Επιπλέον η Xylem έχει διαθέσει στην αγορά τα πρώτα λογισμικά με λογική ΤΝ, τα οποία ήδη εγκαθίστανται σε πολύ σημαντικά σημεία δικτύων λυμάτων.

Οι δυνατότητες και ελευθερίες που θα προκύψουν ειδικά στο χώρο μας είναι τεράστιες. Προς το παρόν περιοριζόμαστε στη βελτιστοποίηση των αντλιοστασίων και στην προληπτική συντήρηση. Σύντομα ένα εργαλείο ΤΝ θα συντονίζει και θα προβλέπει τη συνολική λειτουργία των υποδομών παραμερίζοντας τη συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα. Για το λόγο αυτό, η εκπαίδευση των ανθρώπων είναι σήμερα σημαντικότερη από την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Προτεραιότητα οι φιλικές λύσεις προς το περιβάλλον και το νερό

– Βασική σας δραστηριότητα είναι η διαχείριση του νερού. Ποιες και τι είδους συνεργασίες έχετε επιλέξει ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη διαχείριση νερού και λυμάτων και να προστατεύεται το περιβάλλον και ο καταναλωτής;

– Το θέμα του νερού είναι τεράστιο και μας επηρεάζει περισσότερο από όσο πιστεύουμε. Αποτελώντας ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ προμηθευτών και συνεργατών, οι προσπάθειές μας αφορούν ακριβώς αυτούς τους δύο άξονες.

Από τη μια πλευρά ελέγχουμε τους προμηθευτές μας, ώστε να τηρούν αυστηρές προδιαγραφές στην παραγωγή τους και να διαθέτουν φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα.

Από την πλευρά των συνεργατών / χρηστών των προϊόντων μας, είμαστε αναλυτικοί στις περιπτώσεις που μας αναθέτουν, και προσεκτικοί ώστε οι λύσεις που τελικά προτείνουμε να είναι φιλικές προς το περιβάλλον και το νερό.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι έμμεσα εκπαιδεύουμε τους συνεργάτες μας ώστε και αυτοί να αντιλαμβάνονται την ευθύνη που έχουμε κατά την επιλογή ενός προϊόντος, αλλά και να συνυπολογίζουν όλες τις διαθέσιμες λύσεις που προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας και ορθολογική κατανάλωση νερού.

– Η λειψυδρία σε πολλές περιοχές της χώρας μας, ειδικά το καλοκαίρι, αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα. Μιλήστε μας για την ιδέα της παραγωγής νερού από τον αέρα, αλλά και για το σύστημα ανακύκλωσης νερού Hydraloop.

– Η παραγωγή νερού από τον αέρα είναι αρκετά χρόνια στην αγορά, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει κινήσει το ενδιαφέρον. Καταρχάς να πω ότι το νερό από τον αέρα είναι κανονικό νερό, και μάλιστα πολύ καλύτερο από το τρεχούμενο νερό που διατίθεται σήμερα σε κάποια σημεία.

Από την άλλη, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι η παραγωγή νερού από τον αέρα δεν είναι οικονομικά στο επίπεδο που επιτρέπει τη μαζική χρήση σχετικών συστημάτων. Θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, αλλά όχι σύντομα. Υπάρχουν πολύ λίγες εταιρείες που παράγουν τέτοια μηχανήματα και απαιτείται κατασκευαστική ωρίμανση πριν μιλήσουμε για μαζική εφαρμογή τους.

Το Hydraloop, από την άλλη, είναι ένα θαύμα πραγματικά. Σε μια κομψή συσκευή συγκεντρώνονται τα νερά από το μπάνιο, καθαρίζονται με τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε σύγχρονους βιολογικούς καθαρισμούς και επιστρέφουν είτε στο καζανάκι είτε σε άλλες χρήσεις, π.χ. για πλύσιμο εξωτερικών χώρων.

Είναι αλήθεια ότι μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε νέες κατοικίες, διότι απαιτεί διαφορετικό σχεδιασμό των υδραυλικών σωληνώσεων, αλλά είναι το μόνο που μπορεί να προσφέρει διαυγές νερό για επαναχρησιμοποίηση. Έχουμε ήδη μια πετυχημένη εγκατάσταση σε ένα νέο ξενοδοχείο στην Σαντορίνη και πολλές συζητήσεις για νέες εγκαταστάσεις σε σπίτια και ξενοδοχεία.

Σε αυτό το σημείο να προσθέσω ότι τα προϊόντα αυτά δεν έχουν τη δυναμική να αντιστρέψουν από μόνα τους τα φαινόμενα της λειψυδρίας. Η εγκατάσταση ενός Hydraloop σε ένα σπίτι πρέπει να συνδυάζεται με πολλές άλλες συσκευές εξοικονόμησης νερού, ενώ και η χρήση του νερού από τους κατοίκους πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια.

Όλο αυτό που ισχύει για ένα σπίτι θα πρέπει να εφαρμοστεί και σε άλλα κτίρια μιας περιοχής, ώστε τελικά να καταλήξουμε σε ένα θετικό πρόσημο. Η λειψυδρία είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και, δυστυχώς, θα μας απασχολήσει πολύ περισσότερο στο μέλλον.

– Έχετε φέρει σε πέρας μια σειρά από μεγάλα έργα. Ποια ήταν τα πιο σημαντικά για το προφίλ της Idator;

– Πριν απαντήσω, να πω ότι για πολλά χρόνια η παραγωγή μας δεν γνώριζε το τελικό σημείο εγκατάστασης ενός προϊόντος μας. Κάθε πίνακας, κάθε πυροσβεστικό συγκρότημα, κατασκευάζεται με γνώμονα την πολιτική ποιότητας που διαθέτουμε. Αυτό άλλαξε όταν παραδώσαμε ένα κόκκινο πυροσβεστικό συγκρότημα στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ…

Καταλαβαίνετε τι έγινε… Έπρεπε τουλάχιστον να του έχουμε βάλει ένα κιτρινόμαυρο περιτύλιγμα… Τα τελευταία χρόνια, εκτός του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, έχουμε διαθέσει προϊόντα στον Πύργο του Πειραιά, στα έργα υποδομών του Ελληνικού, στο μετρό, στο αεροδρόμιο και στη νέα παραλιακή ζώνη Θεσσαλονίκης.

Από τα ξενοδοχεία θα ξεχωρίσω το Monasty στην Θεσσαλονίκη, ενώ όσον αφορά έργα περιβάλλοντος, τα πιο πρόσφατα αφορούν την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Γεωργιούπολης, την τηλεμετρία Ωρωπού και τη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων Μεσσηνίας, ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων Ψυττάλειας, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Πάτρας, Ιωαννίνων και πολλών άλλων περιοχών σε όλη την Ελλάδα.

– Ποια είναι τα σχέδια και οι στόχοι της Idator από εδώ και στο εξής;

– Το 2023 ήταν μια σημαντική χρονιά για εμάς. Ίσως η πιο σημαντική εδώ και πολλά χρόνια, διότι ολοκληρώσαμε πολλούς μακροχρόνιους στόχους που είχαν να κάνουν με τη θέση μας στην αγορά των αντλιών, με τη σύνθεση του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και με τις υποδομές μας.

Ο κύκλος εργασιών μας το 2023 ήταν πάνω από 21 εκατ. ευρώ, με μόνο 10% να προέρχεται από δραστηριότητες εκτός αντλιών. Με την ευθύνη που απορρέει στις εταιρείες που ηγούνται στους κλάδους τους, σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα.

Σίγουρα στόχος μας είναι να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας στο νέο κλάδο της υδρομέτρησης, όπου και ασχολούμαστε ουσιαστικά μόνο δυο χρόνια. Η συνεργασία με την Itron αναπτύσσεται συνεχώς και θεωρούμε ότι θα ενισχύσει περισσότερο το εταιρικό μας χαρτοφυλάκιο.

Το επόμενο βήμα που έχουμε ανακοινώσει αφορά τη είσοδό μας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Εκτός των σεισμών, τα υπόλοιπα συμβάντα που έχει να αντιμετωπίσει η Πολιτική Προστασία –φωτιές και πλημμύρες– έχουν να κάνουν με το νερό, και ήδη υπολειπόμαστε σε αντιπλημμυρικά έργα και έργα πυρασφάλειας. Σε αυτούς τους τρεις άξονες, την άντληση τη μέτρηση και την Πολιτική Προστασία, θα συνεχίσουμε την πορεία μας έως το τέλος της δεκαετίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ