Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΣυνεντεύξειςΗλίας Νομικός (Global Sol Energy): «Zero energy ή near zero energy συστήματα,...

Ηλίας Νομικός (Global Sol Energy): «Zero energy ή near zero energy συστήματα, για μηδενικό ή ελάχιστο ενεργειακό ισοζύγιο»

Ο founder & CEO της Global Sol Energy αναλύει διεξοδικά τα πολλαπλά οφέλη των λύσεων υγιεινής του νερού και εξοικονόμησης ενέργειας που κατασκευάζει η εταιρεία, εστιάζοντας στις επιτυχημένες εφαρμογές τους στον ξενοδοχειακό και στο βιομηχανικό κλάδο.

Συνέντευξη στη Γεωργία Μολώση (έντυπο τεύχος Ιουνίου 2022)

Στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της Global Sol Energy (GSE) βρίσκεται η έρευνα, ο καινοτομικός σχεδιασμός και η ανάπτυξη τεχνογνωσίας στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, με έμφαση στην παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Θερμοϋδραυλικό» ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας κ. Ηλίας Νομικός, μας μιλάει για την αναπτυξιακή στρατηγική της GSE και περιγράφει τις φιλικές προς το περιβάλλον και με υψηλό βαθμό απόδοσης λύσεις της.

Ο κ. Νομικός αναφέρεται επίσης στην ενεργειακή μετάβαση και στη σημασία της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της οφείλουν να πρωταγωνιστήσουν στην εφαρμογή των τεχνολογικών εξελίξεων με την παροχή ισχυρών κινήτρων σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.

– Κύριε Νομικέ, ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των συστημάτων της Global Sol Energy σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

– Σε μια εποχή τόσο μεγάλων προκλήσεων –και μάλιστα στον τομέα της ενέργειας, όπου δεν είμαστε πια σίγουροι πώς θα είναι η επόμενη μέρα– νομίζω ότι ο προσανατολισμός όλων μας είναι στις ΑΠΕ, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Από την ίδρυσή της, η εταιρεία μας έχει υιοθετήσει αυτόν ακριβώς το δρόμο, έτσι ώστε όλα τα προϊόντα μας να πληρούν ακριβώς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Παρέχουμε, δηλαδή «all in one fresh water» συστήματα, με στόχο τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας, την αξιοπιστία –όπου είναι εφικτό– των ΑΠΕ, την προστασία του περιβάλλοντος και, φυσικά, τη φιλικότητα προς το χρήστη.

– Η εταιρεία σας έχει ευρύτατο πελατολόγιο στον ξενοδοχειακό τομέα στην Ελλάδα. Πώς «χτίσατε» αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης;

– Όπως όλοι ξέρουμε, ένας από τους πυλώνες που στήριξε και στηρίζει την ελληνική οικονομία, ακόμα και στα χρόνια της κρίσης, είναι ο τουρισμός. Και για να εξακολουθήσει να είναι ανταγωνιστικός –και ανθηρός– πρέπει να μπει για τα καλά στις τεχνολογίες και στη λογική του 21ου αιώνα.

Με γνώμονα λοιπόν αυτή τη θεώρηση των πραγμάτων, και έχοντας επί πολλά χρόνια συλλέξει και αναλύσει πολύ καλά τις ανάγκες των πελατών μας, μπορούμε να εξειδικεύουμε τις λύσεις που προσφέρουμε, με κριτήρια πάντα την αξιοπιστία, την καινοτομία και το οικονομικό όφελος του πελάτη.

– Ποιες ολοκληρωμένες ενεργειακές λύσεις προτείνετε;

– Προτείνουμε zero energy ή near zero energy συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ), ώστε το ενεργειακό αλλά και το οικονομικό ισοζύγιο να είναι μηδενικό ή ελάχιστο. Δηλαδή προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε όλες τις πιθανές πηγές ενέργειας –κατά βάση, βέβαια, τον ήλιο– και να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ενέργεια μέσω των συστημάτων μας για σχεδόν μηδενικού κόστους παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

– Προβάλλετε ιδιαίτερα τα συστήματα Cascada. Σε ποια σημεία υπερέχουν έναντι του ανταγωνισμού;

– Τα συστήματα Cascada είναι τα συστήματα fresh water της εταιρείας, στα οποία ενσωματώνεται ό,τι καλύτερο υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο αυτή τη στιγμή, όσον αφορά τις τεχνολογίες για την υγιεινή του νερού και την εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη θέρμανσή του.

– Ποιες είναι οι πιο «δημοφιλείς» λύσεις σας στην ελληνική αγορά;

– Τα πλέον «δημοφιλή» προϊόντα μας είναι οι εναλλάκτες θερμότητας Cascada υγιεινού φρέσκου νερού, οι εναλλάκτες θερμότητας Cascada ταχείας φόρτισης, τα προσυγκροτημένα μηχανοστάσια Cascada υγιεινού φρέσκου νερού, τα ηλιακά συστήματα Cascada υγιεινού φρέσκου νερού, τα κάθετα θερμοδοχεία Cascada υγιεινού φρέσκου νερού, οι ηλιακοί ελεγκτές Cascada, τα συστήματα αυτομάτου ελέγχου GSE και τα συστήματα απολύμανσης νερού χρήσης.

– Τι θα προτείνατε σε έναν οικιακό καταναλωτή για μέγιστη εξοικονόμηση νερού και ενέργειας;

– Ένα νοικοκυριό δαπανά μεγάλα ποσά για να έχει ζεστό νερό χρήσης . Εμείς, λοιπόν, στη λογική της εξοικονόμησης προτείνουμε το συνδυασμό ενός συστήματος θερμικών ηλιακών υψηλής απόδοσης με αντλία θερμότητας και επικουρικά με φωτοβολταϊκό σύστημα, προκειμένου να μηδενιστεί σχεδόν το κόστος παραγωγής ζεστού νερού χρήσης.

– Ποιες λύσεις σας απευθύνονται στο βιομηχανικό κλάδο ή σε άλλους τομείς;

– Όλες οι λύσεις μας εφαρμόζονται και στο βιομηχανικό τομέα. Ιδιαίτερα οι συγκεντρωτικές διατάξεις παραβολικών ηλιακών συλλεκτών ή συλλεκτών Fresnel επιτυγχάνουν θέρμανση του εργαζόμενου μέσου σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μέσω της συνεχούς αυτοματοποιημένης παρακολούθησης της θέσης του ήλιου. Οι λύσεις μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πλήθος βιομηχανικών εφαρμογών, όπως είναι η βιομηχανική θέρμανση και ψύξη, η ηλιακή ψύξη, η ηλεκτροπαραγωγή, η αφαλάτωση κ.ά.

– Πώς ακριβώς λειτουργεί το αυτόνομο ενεργειακό κτίριο όπου στεγάζεται η GSE; Είναι μεγάλο το κόστος των εγκαταστάσεων αυτού του είδους;

– Το κτίριο της GSE βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο και είναι ενταγμένο στο φυσικό του χώρο, αλλά με ιδιαίτερο σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι δηλώνει με την παρουσία του ότι ένα αρχιτεκτονικά συμβατικό κτίριο μπορεί να λειτουργεί με μη συμβατικές και, κυρίως, με ήπιες μορφές ενέργειας, απαλλαγμένο από οποιαδήποτε εξάρτηση αγοράς ισχύος, διασφαλίζοντας την ποιότητα ζωής που όλοι μας δικαιούμαστε. Στο κτίριο ενσωματώθηκαν και αναπτύχθηκαν οι ακόλουθες τεχνολογίες:

 • Παραγωγή θερμού νερού από επίπεδους ηλιακούς συλλέκτες υψηλής απόδοσης, για θέρμανση και κλιματισμό.
 • Εποχιακή αποθήκευση θερμότητας σε μη μεταλλικές δεξαμενές.
 • Ηλιακή ψύξη (τεχνολογία absorption).
 • Ηλιακά υποβοηθούμενη αφύγρανση με στερεά υλικά (τεχνολογία desiccant).
 • Αβαθής γεωθερμία – γεωθερμικές αντλίες θερμότητας.
 • Παθητικός ενεργειακός σχεδιασμός (ειδικού τύπου θερμομόνωση, προσανατολισμός, διπλοί υαλοπίνακες με δυνατότητα χαμηλής εκπομπής και υψηλής ανακλαστικότητας, αλουμίνια με θερμοδιακοπή, εξειδικευμένος φωτισμός χαμηλής κατανάλωσης).
 • Επιτοίχια και ενδοδαπέδια θέρμανση και δροσισμός.
 • Προκλιματισμός νωπού αέρα μέσω κεντρικών κλιματιστικών μονάδων διπλού στοιχείου.
 • Φωτοβολταϊκοί συλλέκτες.
 • Σύστημα αυτοματισμών με εξελιγμένη στρατηγική ελέγχου για βέλτιστη ενεργειακή διαχείριση.

– Για ποιο έργο της εταιρείας σας είστε περισσότερο υπερήφανος;

– Θα αδικούσα πολλά εάν ανέφερα μόνο ένα. Εντούτοις θα ήθελα να εστιάσω σε τρία έργα μας. Το πρώτο αφορά το ξενοδοχείο Creta Maris Beach Resort στην Κρήτη, το οποίο αποτελεί και παράδειγμα για τα state of the art συστήματα που έχουμε εγκαταστήσει.

Συγκεκριμένα, προχωρήσαμε σε μελέτη, σχεδιασμό και υλοποίηση εγκατάστασης κεντρικού ενεργητικού ηλιακού συστήματος για ημερήσια παραγωγή ζεστού νερού χρήσης στα δωμάτια πελατών, στην κουζίνα και στους κοινόχρηστους χώρους της ξενοδοχειακής πτέρυγας Creta 2000 και των μπανγκαλόους, καθώς και για τη θέρμανση της κολυμβητικής δεξαμενής.

Κάναμε επίσης τη μελέτη κλιματισμού με ανάκτηση θερμότητας, καθώς και την εγκατάσταση των δικτύων κλιματισμού, ύδρευσης, αποχέτευσης και πυρόσβεσης. Όλο αυτό το εκτεταμένο δίκτυο εγκαταστάσεων παραγωγής θερμικής ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας παρακολουθείται από ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου (BMS) δικού μας σχεδιασμού και εγκατάστασης, το οποίο κάνει παρακολούθηση των πάντων μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Επίσης αξιοσημείωτο έργο μας θεωρώ τη διάταξη των συστημάτων των παραβολικών συλλεκτών στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Η εγκατάσταση περιλαμβάνει ένα πεδίο συγκεντρωτικών θερμικών ηλιακών συλλεκτών, έναν εναλλάκτη θερμότητας με υφιστάμενη δεξαμενή αποθήκευσης θερμότητας μεσαίων θερμοκρασιών (από 100 έως 300 βαθμούς Κελσίου), μια αερόψυκτη διάταξη απόρριψης θερμότητας (Dry Cooler, η οποία είναι υδραυλικά συνδεδεμένη με την υφιστάμενη δεξαμενή αποθήκευσης θερμότητας), έναν ηλεκτροθερμαντήρα ισχύος 30 kW ως βοηθητική πηγή ενέργειας, καθώς και ένα υδραυλικό κύκλωμα που επιτρέπει τη μεταφορά θερμότητας από τους παραβολικούς συλλέκτες στη δεξαμενή αποθήκευσης θερμότητας. Πραγματοποιήσαμε επίσης την ηλεκτρική εγκατάσταση για την υποστήριξη του συνόλου των λειτουργιών των επιμέρους υποσυστημάτων.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ένα έργο μας που εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής, αποθήκευσης και ανεφοδιασμού υδρογονοκίνητων οχημάτων στην Ελλάδα. Η ανάπτυξή του βασίστηκε κυρίως σε μία πρωτοποριακή τεχνολογία συμπίεσης υδρογόνου, η οποία προέρχεται από την τεχνογνωσία του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Η GSE συμμετείχε στη μελέτη, στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση όλων των θερμοϋδραυλικών απαιτήσεων της εφαρμογής, η οποία αποτελεί μια λύση που προβάλλεται ως πολλά υποσχόμενη για βιομηχανικές και μη εφαρμογές.

– Πόσο σύντομα μπορεί να γίνει η μετάβαση στην αποκλειστική χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τι είδους προετοιμασία χρειάζεται;

– Αυτό είναι καθαρά θέμα κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην τρέχουσα κατάσταση η τεχνολογία είναι αρκετά ώριμη και παρέχει άμεσες λύσεις. Ωστόσο, η υιοθέτηση των λύσεων αυτών στην πράξη προϋποθέτει σωστή οργάνωση και βούληση εκ μέρους της πολιτείας, ώστε να εφαρμοστούν σε συνδυασμένα συστήματα, με ισχυρό κίνητρο την επιδότηση για μέγιστη απόδοση.

– Πώς θα μπορούσε η ελληνική πολιτεία να βοηθήσει τον κλάδο σας;

– Νομίζω ότι η ελληνική πολιτεία θα μπορούσε να φροντίσει να τηρούνται και να εφαρμόζονται όλες οι κείμενες διατάξεις, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και οι εφαρμοστικοί νόμοι. Χρειάζεται, δηλαδή, εποπτεία της αγοράς.

– Με τι στόχους εργάζεται το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας και ποιες είναι οι σημαντικότερες πατέντες της GSE που έχουν τεθεί σε εφαρμογή;

– Το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης στελεχώνουν συνάδελφοι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, οι οποίοι μελετούν νέα καινοτομικά προϊόντα που διεκδικούν νέες πατέντες ή τα οποία έχουν ήδη ενσωματωμένες τις υπάρχουσες πατέντες της εταιρείας. Οι σημαντικότερες πατέντες μας είναι ο θερμαντήρας νερού και οι εφαρμογές του, το βελτιωμένο σύστημα θέρμανσης νερού χρήσης, καθώς και το ηλιακό σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας τριπλής ενέργειας.

– Πότε είναι απαραίτητη η εγκατάσταση συστημάτων εξυγίανσης, απολύμανσης ή φίλτρανσης του νερού;

– Στα ξενοδοχεία, πάντοτε. Φαντάζεστε τι πρόβλημα μπορεί να ανακύψει –όπως, για παράδειγμα, από το βακτήριο της λεγεωνέλλας και άλλα βακτήρια ή μικρόβια– εάν δεν εφαρμοστούν οι υφιστάμενες οδηγίες που επιτάσσουν τα συστήματα αυτά…

– Τι είδους συστήματα αυτόματου ελέγχου κτιριακών εγκαταστάσεων (BMS) διαθέτετε, ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους και σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητα;

– Όλα τα συστήματα της GSE είναι ολοκληρωμένα συστήματα BMS, δικής μας σχεδίασης και κατασκευής, με ενσωματωμένες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη αυτοματοποιημένη λειτουργία τους. Σκοπός μας είναι να «διαβάζονται» σε real time όλες οι κρίσιμες παράμετροι, ώστε να διαμορφώνεται αναλόγως η λειτουργία, εξασφαλίζοντας την επάρκεια και μεγιστοποιώντας την εξοικονόμηση ενέργειας.

– Ποια είναι η αναπτυξιακή στρατηγική σας;

– Οι άξονες πάνω στους οποίους στηρίχθηκε και αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια η GSE, κερδίζοντας επάξια την αναγνώριση τόσο στους κύκλους των ελληνικών και των ξένων μελετητικών γραφείων όσο και στον επιχειρηματικό κόσμο, και κυρίως στον ξενοδοχειακό τομέα, είναι οι ακόλουθοι:

 1. Συγκέντρωση know how.
 2. Επαγρύπνηση για τις τρέχουσες ανάγκες.
 3. Μελέτη για νέες τεχνολογίες.
 4. Υποστήριξη των αναγκών του πελάτη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την πώληση.
 5. Άρτια καταρτισμένο τεχνικό προσωπικό.

– Πώς επηρεάζει η σημερινή ενεργειακή κρίση τις δραστηριότητές σας; Τι θα προτείνατε βάσει της πείρας και της τεχνογνωσίας σας;

– Πάντοτε μία κρίση κυοφορεί εξελίξεις σε τεχνολογικό επίπεδο. Ο περιορισμός της οικονομικής ευμάρειας, σε συνδυασμό με τη μείωση των ενεργειακών πόρων, οδηγεί εταιρείες όπως είναι η δική μας στο να βελτιώνουν τα συστήματά τους ώστε να εξαλειφθούν οι περιορισμοί που προκύπτουν από τις κρίσεις. Η κεντρική πρότασή μας, όπως προανέφερα, είναι τα zero energy ή near zero energy συστήματα της σειράς Cascada.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ