Kλάους Γιέσε – Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου της European Heating Industry

Τα συστήματα θέρμανσης είναι το «κλειδί» για την οικονομική ανάκαμψη και την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία, που έρχεται ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή, θα μεταμορφώσει περαιτέρω την αγορά θέρμανσης στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής βιομηχανίας θέρμανσης μιλά αποκλειστικά στον «Θερμοϋδραυλικό» ο κ. Κλάους Γιέσε (Klaus Jesse), επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου της European Heating Industry. Ο κ. Γιέσε αναφέρεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος με δεδομένη την επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών, λόγω της πανδημίας, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη θέση και στις προοπτικές της Ελλάδας. Τέλος, στέλνει το δικό του μήνυμα στους χιλιάδες επαγγελματίες και μηχανικούς της βιομηχανίας θέρμανσης σε Ελλάδα και Ευρώπη.
– Κατ’ αρχάς θα ήταν ενδιαφέρον να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας για την αποστολή και το έργο της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Θέρμανσης.
– H European Heating Industry (EHI) φέρνει κοντά τους κορυφαίους Ευρωπαίους παραγωγούς αποτελεσματικών και βιώσιμων συστημάτων θέρμανσης. Από τους λέβητες και τα ηλιοθερμικά συστήματα, τις αντλίες θερμότητας και τις κυψέλες καυσίμων, μέχρι τα θερμαντικά σώματα και την
ενδοδαπέδια θέρμανση, η ΕΗΙ αντιπροσωπεύει ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών με μοναδικό στόχο να ανταποκριθεί στις διαφορετικές ανάγκες
θέρμανσης της Ευρώπης. Πρέπει να υπογραμμίσουμε το εξής: Οι οικονομικά προσιτές, έξυπνες και αυτόνομες λύσεις είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων θέρμανσης της Ευρώπης. Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας για την απαλλαγή των κτιρίων στην Ευρώπη από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, έτσι ώστε να επιτευχθούν εγκαίρως και οι στόχοι που έχει θέσει η ΕΕ για το 2030 και το 2050 όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών CO2. Γιατί; Επειδή πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει μια και μοναδική προσέγγιση στην προσπάθεια για την αειφόρο μεταμόρφωση της Ευρώπης, όσον αφορά τη θέρμανση.

– Πώς επηρέασε η πρόσφατη πανδημία Covid-19 τη βιομηχανία θέρμανσης;
– Η πανδημία Covid-19 είχε σοβαρές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, και η βιομηχανία θέρμανσης δεν θα αποτελούσε εξαίρεση.
Ορισμένες χώρες της ΕΕ αναγνώρισαν άμεσα τη σημασία και το ρόλο της θέρμανσης και της παροχής ζεστού νερού, επιτρέποντας σε βιομηχανικές μονάδες να μείνουν ανοιχτές για την παροχή υπηρεσιών σε νοσοκομεία, δομές φροντίδας ή οικιακές μονάδες. Ωστόσο, ο εξαιρετικά ενοποιημένος χαρακτήρας της αλυσίδας εφοδιασμού της βιομηχανίας θέρμανσης σήμαινε ότι όπου τα lockdown ήταν αυστηρά (και η θέρμανση δεν κηρύχθηκε «κρίσιμη υποδομή»), οι οικονομικές επιπτώσεις έγιναν αισθητές σε όλη την Ευρώπη.
Η «βουτιά» στις πωλήσεις, στις εγκαταστάσεις και στη συντήρηση έφερε μείωση στην αγορά έως και 90% σε ορισμένες χώρες-μέλη της ΕΕ, ειδικά εκεί όπου τα lockdown για τον έλεγχο της πανδημίας ήταν ιδιαίτερα αυστηρά. Με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής θερμαντήρων και το 90% των εξαρτημάτων να είναι ευρωπαϊκής κατασκευής, η διακοπή της παραγωγής και το κλείσιμο μονάδων επηρέασε αρνητικά χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.
Οι παραπάνω συνέπειες θα διαρκέσουν μεγάλο χρονικό διάστημα και ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ, εκτός και αν υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια για την επιτάχυνση του ρυθμού ανακαίνισης των κτιρίων, και ιδίως των παρωχημένων συστημάτων θέρμανσης.

– Ποιες είναι οι μελλοντικές προκλήσεις, δεδομένου ότι οι οικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί;
– Η EHI έχει την πεποίθηση ότι οι πολιτικές που θα υιοθετηθούν την προσεχή περίοδο για την επανεκκίνηση της οικονομίας της ΕΕ θα πρέπει επίσης να συμβάλουν στην επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Τα κτίρια στην ΕΕ ευθύνονται για το 36% των εκπομπών CO2 της Ένωσης. Και τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας αποκαλύπτουν ότι το 64% των εγκαταστάσεων θέρμανσης της Ευρώπης είναι παλιές και αναποτελεσματικές. Ως εκ τούτου, οι πολιτικές οικονομικής τόνωσης που ενθαρρύνουν την ανακαίνιση παρωχημένων και αναποτελεσματικών συστημάτων θέρμανσης θα έχουν διπλή επίδραση: Από τη μία θα επιταχύνουν την οικονομική ανάκαμψη και από την άλλη θα επιφέρουν υψηλές μειώσεις στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τα κτίρια.

– Πώς βλέπετε την ελληνική αγορά, όπου το φυσικό αέριο και η αιολική ενέργεια κερδίζουν διαρκώς μερίδιο;
– Είναι γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία η ευρωπαϊκή βιομηχανία θέρμανσης μεταμορφώθηκε μέσω δύο κύριων δυνάμεων. Η πρώτη είναι το πραγματικό οικονομικό όφελος που προέκυψε για τους τελικούς χρήστες από την αντικατάσταση των παλαιών συστημάτων θέρμανσης με νέα και αποδοτικά. Η δεύτερη
δύναμη είναι αυτή της νομοθεσίας της ΕΕ, ιδίως του κανονισμού για τον οικολογικό σχεδιασμό (Ecodesign), που τέθηκε σε ισχύ το 2015. Η Ελλάδα, παρά τη μακρά οικονομική κρίση, ακολούθησε αυτή την τάση και συμμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό με τους κανονισμούς.
Οι παλιοί και υψηλής θερμοκρασίας λέβητες πετρελαίου αντικαθίστανται από λέβητες συμπύκνωσης και αντλίες θερμότητας. Η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Ελλάδα ενίσχυσε αυτή την τάση. Στη νέα δεκαετία, η ευρωπαϊκή νομοθεσία που έρχεται ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή, θα μεταμορφώσει
περαιτέρω την αγορά θέρμανσης στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η αιολική ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά καθιστούν την ηλεκτρική ενέργεια όλο και πιο καθαρή. Αυτό σημαίνει ότι οι αντλίες θερμότητας, σε συνδυασμό με τα συστήματα αερισμού με ανάκτηση θερμότητας, θα κερδίσουν περαιτέρω έδαφος στα νέα κτίρια σε όλη την Ευρώπη.

– Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους χιλιάδες Έλληνες μηχανικούς και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται με τη βιομηχανία θέρμανσης;
– Όλοι εμείς οι μηχανικοί και επαγγελματίες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας θέρμανσης ανήκουμε σε έναν τομέα που είναι κρίσιμος για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης που απαιτείται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος.
Η θέρμανση του χώρου και του νερού αποτελεί το 80% της κατανάλωσης ενέργειας σε ένα κτίριο.
Με τα κτίρια να αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ της ενεργειακής κατανάλωσης της Ευρώπης, το βλέμμα μας πρέπει να είναι στραμμένο σε τεχνολογίες
που παρέχουν βιωσιμότητα στη θέρμανση, διατηρώντας παράλληλα τα υψηλά επίπεδα άνεσης που περιμένουν οι πελάτες μας.
Για να συμβεί αυτό και να συμβεί γρήγορα, χρειαζόμαστε τώρα επενδύσεις στις δεξιότητες που θα είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων θέρμανσής μας. Απαιτείται ανάπτυξη ψηφιακών / έξυπνων λύσεων θέρμανσης και ενεργειακής ολοκλήρωσης και χρήση συσκευών και εφαρμογών που θα επιτρέπουν την καλύτερη δυνατή παροχή θέρμανσης για κάθε κτίριο. Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε πολλαπλές πηγές ενέργειας και να αυξήσουμε τη διείσδυση των ανανεώσιμων τεχνολογιών θέρμανσης, είτε με ηλεκτρική ενέργεια (όπως με υβριδικά συστήματα ή αντλίες θερμότητας) είτε με οικολογικά ψυκτικά μέσα, λαμβάνοντας βέβαια πάντοτε υπόψη μας τις ιδιαιτερότητες των πολύ διαφορετικών περιοχών της Ευρώπης.
Εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι οι κυβερνητικές πολιτικές που εφαρμόζονται θα παρέχουν τις καλύτερες συνθήκες σε εσάς, τους μηχανικούς και τους επαγγελματίες της βιομηχανίας θέρμανσης, ώστε να πετύχετε αυτούς τους στόχους.

 

H European Heating Industry (EHI) φέρνει κοντά τους κορυφαίους Ευρωπαίους – παραγωγούς αποτελεσματικών και βιώσιμων συστημάτων θέρμανσης.
Έδρα: Βρυξέλλες Εκτελεστικό Συμβούλιο: πρόεδρος, αντιπρόεδρος και 12 μέλη με διετή θητεία.
Ιστοσελίδα: www.ehi.eu Τηλέφωνο επικοινωνίας: +32 (0)2 880 30 70

Ελέγξτε επίσης

Παναγιώτης Τερζόπουλος: «Έχουμε μπροστά μας μια πορεία γεμάτη νέες προκλήσεις, αλλά έχουμε και τις προϋποθέσεις που μας επιτρέπουν να βλέπουμε το μέλλον με άκρως θετική προοπτική»

Η Brass Form συστήθηκε το 1990 και επικεντρώνεται στη μελέτη, στη σχεδίαση και στην παραγωγή …

Τα Περιοδικά μας