ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Χαράλαμπος Δημοβασίλης

«Πιστεύουμε στη δυναμική της αγοράς, προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές και συνεχίζουμε ακάθεκτοι το έργο μας»

 

Στην υπερτριακονταετή της πορεία, η DIMCO διαθέτει καινοτόμα προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις κτιριακές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, στις υδραυλικές εγκαταστάσεις και στις εγκαταστάσεις ύδρευσης, με στόχο πάντα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο κτίριο που διαμένουμε ή εργαζόμαστε.

Συνέντευξη στην Έλσα Παπαϊωάννου

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Θερμοϋδραυλικό» ο διαχειριστής της DIMCO κ. Χαράλαμπος Δημοβασίλης, προτείνει πίστη και αφοσίωση από όλες τις εταιρείες του χώρου για την ανάκαμψη της αγοράς και εξηγεί πως η εξέλιξη της αγοράς είναι τόσο ραγδαία, που παρουσιάζονται συνεχώς νέες ανάγκες για καινοτόμα προϊόντα

– Πριν περίπου 30 χρόνια ιδρύθηκε η εταιρεία «DIMCO – Δημοβασίλης Μ.Ι.Κ.Ε.». Πώς και γιατί πάρθηκε αυτή η απόφαση;

– Η αγορά των υδραυλικών και των κτιριακών εγκαταστάσεων είναι πάντοτε μία ενδιαφέρουσα και δυναμική αγορά που πάντα αναπτύσσεται και ακολουθεί τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Παράλληλα είναι μία αγορά σημαντική για τον τελικό καταναλωτή, καθώς οι εξελίξεις σε αυτήν επηρεάζουν και την ποιότητα της καθημερινής διαβίωσής του.

Πριν από 30 χρόνια διέκρινα ότι αυτή η αγορά έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και εξέλιξης· και λόγω του τεχνικού υπόβαθρου των σπουδών μου και της τεχνικής μου κατάρτισης, αποφάσισα και εγώ να δραστηριοποιηθώ σε αυτήν ιδρύοντας την DIMCO.

– Έκτοτε πώς εξελίχθηκε η εταιρεία;

– Η εταιρεία είχε σημαντική εξέλιξη τα επόμενα χρόνια μετά την ίδρυσή της, εισάγοντας συνεχώς προϊόντα καινοτόμα στην ελληνική αγορά τα οποία έγιναν απαραίτητα στην δουλειά του Έλληνα υδραυλικού αλλά και στο σχεδιασμό των κτιριακών εγκαταστάσεων από τον Έλληνα μηχανικό.

Τα προϊόντα αυτά κατέστησαν την DIMCO σταδιακά αλλά σταθερά ως μια εταιρεία που προσφέρει αξιόπιστες λύσεις στην αγορά, αντιμετωπίζοντας καθημερινά προβλήματα που παρουσιάζονται στις ελληνικές κτιριακές εγκαταστάσεις.

– Τι ήταν αυτό που σηματοδότησε την επέκταση της εταιρείας σας;

– Η διαρκής ανησυχία μου για την εύρεση νέων λύσεων και ποιοτικών προϊόντων, καθώς και η διαρκής έρευνα για νέες τεχνολογίες, ήταν οι παράγοντες που σηματοδότησαν την εξέλιξη της εταιρείας αλλά και το χαρακτήρα που υιοθέτησε όλα αυτά τα χρόνια το προσωπικό της εταιρείας.

Με τη διαρκή έρευνα, καταφέραμε να εισαγάγουμε στην ελληνική αγορά καινοτόμα προϊόντα που χαρακτηρίζονταν από νέες τεχνολογίες, να επενδύσουμε στην προώθηση και στη μεταφορά τεχνογνωσίας αυτών των προϊόντων και να τα καταστήσουμε απαραίτητα για την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν οι Έλληνες υδραυλικοί και μηχανικοί. Νομίζω ότι αυτός ήταν και ο βασικός παράγοντας που καθόρισε την επέκταση της DIMCO.

– Πώς και γιατί διαβλέψατε ότι η καινοτομία είναι το μέλλον για την εταιρεία; Ποια είναι τα καινοτόμα προϊόντα σας;

– Εξετάζοντας διαρκώς την ελληνική αγορά των κτιριακών εγκαταστάσεων και την εργασία του Έλληνα υδραυλικού και μηχανικού, καταλάβαμε ότι η αγορά είναι δυναμική και εξελίσσεται ραγδαία, και για το λόγο αυτό παρουσιάζονται ανάγκες για καινοτομικά προϊόντα. Με την αναζήτηση λοιπών καινοτόμων προϊόντων, καταφέραμε να καλύψουμε πολλές ανάγκες και να λύσουμε πολλά προβλήματα που ζητούσαν λύσεις.

Σε αυτήν την αγορά, η κύρια ζήτηση προέρχεται από την ανάγκη για την επίλυση προβλημάτων· και η ζήτηση αυτή απαιτεί να προσφέρεις λύσεις εκεί που ο ανταγωνισμός δεν μπόρεσε να προσφέρει. Για αυτούς τους λόγους διαβλέψαμε ότι το μέλλον της DIMCO είναι άμεσα συνυφασμένο με την καινοτομία.

Η γκάμα των προϊόντων μας είναι γεμάτη από καινοτόμες τεχνολογίες. Μερικά χαρακτηριστικά προϊόντα με νέες τεχνολογίες είναι το σύστημα σωλήνωσης αέριων καυσίμων Gastite τεχνολογίας CSST, οι αντεπίστροφες βαλβίδες αερισμού αποχετευτικών συστημάτων Studor, τα αντιπληγματικά εξαρτήματα Hydra Rester, τα καινοτόμα συστήματα επεξεργασίας νερού της Pure Pro, τα διηλεκτρικά εξαρτήματα σωληνώσεων Clear Flow, τα εξειδικευμένα καθαριστικά και αποφρακτικά αποχετευτικών συστημάτων και βόθρων της Roebic, καθώς και τα εξειδικευμένα χημικά καθαρισμού και συντήρησης λεβητοστασίων της Hercules.

– Υπάρχουν συνεργασίες με το εξωτερικό;

– Η DIMCO, για πάνω από 30 χρόνια, αντιπροσωπεύει μεγάλους αμερικάνικους και ευρωπαϊκούς οίκους, όπως είναι οι Hercules – Oattey, Studor, Gastite, Roebic, Pure Pro, Fluidmaster, Canfield, Eclipse Magnetics, Uniweld, Insuladd, Damtite κ.ά.

Το βασικό κριτήριο για την επιλογή αυτών των εταιρειών για συνεργασία ήταν ότι είχαν καινοτόμα και αξιόπιστα προϊόντα που κρίναμε ότι θα προσφέρουν σημαντικές λύσεις στις ελληνικές κτιριακές εγκαταστάσεις. Και το αποτέλεσμα δεν μας διέψευσε.

Η DIMCO εξάγει στην Κύπρο και στα Βαλκάνια, και στο μέλλον φιλοδοξεί να επεκτείνει το δίκτυο εξαγωγών της.

– Υπάρχουν προϊόντα για τα οποία είστε περήφανος;

– Για όλα τα προϊόντα που διαθέτουμε στην ελληνική αγορά είμαστε περήφανοι και τα στηρίζουμε, επενδύοντας στην προώθηση και στην τεχνική υποστήριξή τους.

Χαρακτηριστικά θα αναφέρω τρεις κατηγορίες προϊόντων που θεωρώ ότι είναι πολύ αντιπροσωπευτικά για την καινοτομία τους καιγια  τις λύσεις που προσφέρουν:

  1. Το σύστημα σωλήνωσης CSST Gastite για εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και υγραερίου, γιατί φέρνει επανάσταση στην ασφάλεια, στην ευκολία και στην οικονομία των εγκαταστάσεων αυτών.
  2. Το σύστημα αερισμού αποχετευτικών συστημάτων της Studor, γιατί προσφέρει λύσεις σε όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα αποχετευτικά συστήματα, όπως είναι δυσοσμία, θόρυβοι και επικαθίσεις οργανικών.
  3. Τα καινοτόμα συστήματα επεξεργασίας νερού της Pure Pro, που προφέρουν λύσεις για οποιαδήποτε ποιότητα νερού και οποιαδήποτε ανάγκη σε κατανάλωση.

– Έχετε δημιουργήσει δίκτυο συνεργατών ανά την Ελλάδα, ή οι πελάτες σας εξυπηρετούνται επαρκώς από το κεντρικό σας κατάστημα;

– Η DIMCO έχει δημιουργήσει ένα σταθερό δίκτυο συνεργατών σε όλη την Ελλάδα, με κεντρικά σημεία διανομής στα μαγαζιά υδραυλικών και στις τεχνικές εταιρείες. Παράλληλα στηρίζει τους συνεργάτες της με συνέπεια και υπευθυνότητα, και σε επίπεδο προώθησης αλλά και σε επίπεδο τεχνικής υποστήριξης.

– Έχετε μπει στο ηλεκτρονικό εμπόριο; Πώς είναι αυτή η εμπειρία σας και τι πιστεύετε για αυτό; Στο μέλλον θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν τα φυσικά καταστήματα ή όλα θα στραφούν στο ηλεκτρονικό εμπόριο;

– Ο ιστοτόπος www.dimco.gr της DIMCO  αποτελεί και e-shop, από το οποίο ο ενδιαφερόμενος καταναλωτής μπορεί να προμηθεύεται τα προϊόντα μας. Επειδή όμως πολλά από τα προϊόντα που διαθέτουμε στην ελληνική αγορά απευθύνονται σε τεχνικούς, ο κύριος όγκος διάθεσης των προϊόντων μας γίνεται από το δίκτυο συνεργατών μας.

Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι θα αργήσει πολύ να εξαλειφθεί η παρουσία φυσικών καταστημάτων για τη διάθεση των προϊόντων μας. Κι αυτό διότι η χρήση των περισσοτέρων από αυτά απαιτεί τεχνογνωσία, την οποία ο ενδιαφερόμενος αποκτά από ενημέρωση είτε απευθείας από εμάς είτε από το δίκτυο των αντιπροσώπων μας.

– Ποια είναι η στρατηγική σας για την εξυπηρέτηση των πελατών σας, ιδιωτών και επαγγελματιών;

– Η βασική μας στρατηγική στηρίζεται στην υπευθυνότητα, στην αξιόπιστη μεταφορά τεχνογνωσίας και στη διαρκή ενημέρωση. Επενδύουμε στη μεταφορά τεχνογνωσίας με σεμινάρια, τεχνικά φυλλάδια, τεχνικούς οδηγούς, εκπαιδευτικά βίντεο και περιγραφικούς καταλόγους προϊόντων. Θέλουμε πάντοτε ο Έλληνας τεχνικός αλλά και ο τελικός χρήστης να είναι απόλυτα ενημερωμένος για τη χρήση των προϊόντων μας, ώστε αυτά να αποδώσουν τα μέγιστα στο σκοπό για τον οποίο προορίζονται.

– Πόσο σας επηρέασε η οικονομική και επιδημιολογική κρίση; Ποιο μέλλον βλέπετε να διαγράφεται για τον κλάδο σας και ποιες είναι οι προτάσεις σας;

– Η οικονομική και η επιδημιολογική κρίση είναι δύο αστάθμητοι παράγοντες οι οποίοι επηρέασαν αρνητικά όλη την αγορά· και η DIMCO δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Παρ’ όλα αυτά, ποτέ δεν αποκλίναμε από τους στόχους μας και ποτέ δεν εγκαταλείψαμε την πίστη ότι τα πράγματα θα επανέλθουν και θα βελτιωθούν.

Εμείς στην DIMCO πιστεύουμε στη δυναμική της αγοράς όπου δραστηριοποιούμαστε, προσαρμοστήκαμε στις αλλαγές που επέφεραν οι προαναφερόμενες κρίσεις και συνεχίζουμε ακάθεκτοι το έργο μας.

Προτείνω πίστη και αφοσίωση σε όλες τις εταιρείες του χώρου, για να επαναφέρουμε την αγορά σε μια κατάσταση τέτοια ώστε να μπορούμε να επωφεληθούμε όλοι. Με υπευθυνότητα, συνεργασία, όραμα και διαρκή ανησυχία για το μέλλον, πιστεύουμε ακράδαντα ότι όλα τα εμπόδια θα ξεπεραστούν και ότι θα έρθει ένα νέο κύμα ανάπτυξης στην αγορά.

– Από την πολύχρονη εμπειρία σας, ποια συμβουλή θα δίνατε σε κάποιο νέο που θα ήθελε να ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας; Ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να διαθέτει εκτός από την ιδέα;

– Αφοσίωση και επιμονή. Ο δρόμος σίγουρα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα· αλλά όλα τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν, εάν κάποιος πιστεύει σε αυτό που κάνει και αναζητεί συνεχώς λύσεις και νέες ιδέες.

Όταν άρχισα να δραστηριοποιούμαι στην ελληνική αγορά των κτιριακών εγκαταστάσεων, συνάντησα πολλά εμπόδια που θα μπορούσαν να με αποτρέψουν από το να συνεχίσω. Συγκεντρωμένος όμως σε ένα όραμα και αγωνιζόμενος διαρκώς να βρω λύσεις για να ξεπεράσω τα εμπόδια, έφτασα εδώ που βρίσκομαι σήμερα.

Οι σημερινοί νέοι διαθέτουν προσαρμοστικό μυαλό και γεννιούνται μέσα στη σύγχρονη τεχνολογία. Αυτό που λείπει σε πολλούς είναι η επιμονή και η αυτοσυγκέντρωση, ώστε να μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που παρουσιάζονται στο διάβα τους. Μόνο με την επιμονή και την υπομονή φτάνει κανείς στην επιτυχία, ενώ πολλοί ξεχνάνε ότι στο δρόμο  προς την προσωπική επιτυχία ή ολοκλήρωση θα συναντήσουν –πολλές φορές– αρκετές αποτυχίες.

Ελέγξτε επίσης

Παναγιώτης Τερζόπουλος: «Έχουμε μπροστά μας μια πορεία γεμάτη νέες προκλήσεις, αλλά έχουμε και τις προϋποθέσεις που μας επιτρέπουν να βλέπουμε το μέλλον με άκρως θετική προοπτική»

Η Brass Form συστήθηκε το 1990 και επικεντρώνεται στη μελέτη, στη σχεδίαση και στην παραγωγή …

Τα Περιοδικά μας