Κωνσταντίνος Μάνος: «Η εξέλιξη, η καινοτομία και η διαφοροποίηση διατηρούν τις επιχειρήσεις υγιείς»

Ο κ. Κωνσταντίνος Μάνος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Manos Company», σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Θ» αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεργασία με την SharkBite, στην πολιτική εξυπηρέτησης των πελατών της και στις καίριες στρατηγικές κινήσεις που οδήγησαν την εταιρεία σε επέκταση. Με αισιόδοξη ματιά για το μέλλον της χώρας, προτάσσει τρόπους ώστε να υπάρξει ανάκαμψη στις επιχειρήσεις.

– Το 1987 ο Χαρίλαος Μάνος ιδρύει την εταιρεία «Manos Company». Πώς και γιατί πήρε αυτή την απόφαση;
– Η εταιρεία μας ιδρύθηκε από τον πατέρα μου Χαρίλαο Μάνο, ο οποίος ξεκίνησε με την
κατασκευή κόλλησης χαλκού και στη συνέχεια ασχολήθηκε και με την εμπορία υδραυλικών ειδών. Με την πάροδο του χρόνου δραστηριοποιήθηκε και με τις εισαγωγές υδραυλικών ειδών και θέρμανσης. Το 1997 μπήκα ενεργά κι εγώ στην εταιρεία κάνοντας πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, προς αναζήτηση νέων συνεργασιών.

Έκτοτε πώς εξελίχθηκε η εταιρεία;
– Έκτοτε η «Manos Company» εξελίχθηκε κυρίως σε εισαγωγική εταιρεία, με αποτέλεσμα
να συνεργαζόμαστε σήμερα με περισσότερα από 30 ευρωπαϊκά εργοστάσια υψηλών προδιαγραφών. Η διαρκής ανησυχία μας για την εύρεση νέων λύσεων και ποιοτικών προϊόντων, καθώς και η διαρκής έρευνα για νέες τεχνολογίες, είναι παράγοντες που σηματοδότησαν την εξέλιξη της εταιρείας μας.

– Τι ήταν αυτό που σηματοδότησε την επέκταση της εταιρείας σας;
– Σημαντικό ρόλο στην επέκταση της εταιρείας μας ήταν η συνεχής αναζήτηση νέων καινοτόμων προϊόντων. Με διαρκή έρευνα καταφέραμε να εισαγάγουμε στην ελληνική αγορά καινοτόμα και νέας τεχνολογίας προϊόντα με σκοπό την προώθηση και του “know how”, ώστε τα προϊόντα να προσφέρουν στους Έλληνες υδραυλικούς και μηχανικούς τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους.
Η κρίση που έπληξε τον κλάδο μας μας βοήθησε να κάνουμε αργά και σταθερά βήματα, κι έτσι το 2018 μετεγκατασταθήκαμε σε νέο χώρο 3.000 τετραγωνικών μέτρων. Οι νέες εγκαταστάσεις μάς επέτρεψαν
να οργανωθούμε πολύ καλύτερα, ενώ το άρτια καταρτισμένο προσωπικό μας εξυπηρετεί πολύ πιο γρήγορα τους πελάτες μας. Επίσης, ο νέος αποθηκευτικός χώρος της εταιρείας μάς έδωσε τη δυνατότητα να οργανώσουμε και να διαχειριζόμαστε καλύτερα τις παραγγελίες μας, οι οποίες εκτελούνται αυθημερόν για όλη την Ελλάδα.

Σήμερα εισάγετε τον μεγαλύτερο όγκο των προϊόντων σας. Ποιες ήταν οι προϋποθέσεις για να σας εμπιστευτούν οι μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού;
– Σήμερα εισάγουμε προϊόντα από 35 διαφορετικά ευρωπαϊκά εργοστάσια. Πρόκειται για μεγάλους και αξιόλογους οίκους του εξωτερικού που κατασκευάζουν επώνυμα προϊόντα, και με τους περισσότερους από αυτούς συνεργαζόμαστε πάνω από 30 χρόνια. Αυτό είχε ως απόρροια να μας εμπιστευτούν και να μας ανοίξουν πόρτες για νέες συνεργασίες και άλλοι μεγάλοι ευρωπαϊκοί οίκοι.
– Εσείς με ποιες προδιαγραφές τους επιλέγετε;
– Με δραστηριότητα πάνω από 30 χρόνια στον κλάδο των υδραυλικών, οι νέες συνεργασίες με οίκους του εξωτερικού γίνονται πλέον πολύ προσεκτικά. Επενδύουμε σε καινοτόμα προϊόντα γιατί θέλουμε ο επαγγελματίας να έχει μεγαλύτερη ασφάλεια, και με λιγότερο χρόνο να μπορεί προσφέρει όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες στον πελάτη του.

-Έχετε αποκλειστικές συνεργασίες;
– Τα τελευταία χρόνια επενδύουμε σε αποκλειστικές συνεργασίες, και μια από αυτές είναι και η SharkBite.

Υπάρχουν προϊόντα για τα οποία είστε υπερήφανος που έχετε τη διανομή τους;
– Διαθέτουμε στην ελληνική αγορά ένα μεγάλο εύρος καινοτόμων προϊόντων. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η πρόσφατη συνεργασία με την SharkBite, καθώς αυτή κατέχει ηγετική θέση στην αγορά ειδών υγιεινής και θέρμανσης στη Βόρεια Αμερική, στην Αυστραλία και στην Ευρώπη, και παράγει περισσότερα από 20 εκατομμύρια εξαρτήματα το χρόνο. Αξίζει σ’ αυτό το σημείο να αναφερθούμε στο σύστημα σύνδεσης SharkBite, που διαθέτει μια καινοτόμα σειρά εξαρτημάτων για υδραυλικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις θέρμανσης. Τα συγκεκριμένα εξαρτήματα έχουν την ευελιξία να ενώνουν διαφορετικούς σωλήνες –όπως PEX, PERT και Multilayer– χωρίς συγκόλληση, σφιγκτήρες ή κόλλες. Το SharkBite Nexus είναι συμβατό με σωλήνες PEX, PERT και Multilayer και είναι κατασκευασμένο από πολυφαινυλοσουλφόνη (PPSU). Τα συστήματα σύνδεσης SharkBite προορίζονται αποκλειστικά για επαγγελματίες σε νεόδμητες κατοικίες και σε ανακαινίσεις / επισκευές, και παρέχουν μια γρήγορη εγκατάσταση που εξοικονομεί χρόνο, εργασία και χρήμα, παρέχοντας στον πελάτη μας την ελευθερία να μετακινηθεί γρήγορα στο επόμενο έργο.

-Έχετε δημιουργήσει δίκτυο συνεργατών ανά την Ελλάδα ή οι πελάτες σας εξυπηρετούνται επαρκώς από το κεντρικό σας κατάστημα;
– Η εταιρεία μας έχει δημιουργήσει σταθερό δίκτυο συνεργατών σε όλη την Ελλάδα, με κεντρικά σημεία διανομής στα μαγαζιά υδραυλικών και στις τεχνικές εταιρείες. Απευθυνόμαστε μόνο σε καταστήματα λιανικής και σε όλους τους επαγγελματίες.

– Ποια είναι η στρατηγική σας για την εξυπηρέτηση των πελατών σας;
– Η βασική μας στρατηγική στηρίζεται στην υπευθυνότητα, στην αξιόπιστη μεταφορά τεχνογνωσίας και στη διαρκή ενημέρωση. Πρωταρχικός στόχος της εταιρείας μας είναι η άμεση εξυπηρέτηση και ενημέρωση των πελατών, στους οποίους προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις, ποικιλία επιλογών και κορυφαία ποιότητα προϊόντων. Όσον αφορά τον επαγγελματία, θέλουμε να τον βοηθήσουμε να μπορέσει να διαφοροποιηθεί και να αναδειχθεί σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό, η άμεση εξυπηρέτηση, καθώς και τα υψηλής ποιότητας προϊόντα ευρωπαϊκών οίκων, μας τοποθετούν στις κορυφαίες εταιρείες υδραυλικών ειδών στην Ελλάδα.

– Η οικονομική και επιδημιολογική κρίση πόσο σας επηρέασε; Ποιο μέλλον βλέπετε να διαγράφεται για τον κλάδο σας και ποιες είναι οι προτάσεις σας;
– Η οικονομική και η επιδημιολογική κρίση επηρέασαν αρνητικά όλη την παγκόσμια οικονομία και το διεθνές εμπόριο. Για να αναστραφεί αυτό θα πρέπει οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου να θέσουν γερά θεμέλια, ώστε να υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη. Όσον αφορά το δικό μας κλάδο, θα πρέπει να δοθεί
νέα ώθηση στην οικοδομή και γενικά στην κατασκευή, καθώς και να ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Παρ’ όλα αυτά, ποτέ δεν αποκλίναμε από τους στόχους μας και ποτέ δεν εγκαταλείψαμε την πίστη ότι τα πράγματα θα επανέλθουν και θα βελτιωθούν. Με υπευθυνότητα, συνεργασία, όραμα και διαρκή ανησυχία για το μέλλον, πιστεύουμε ότι όλα τα εμπόδια θα ξεπεραστούν και ότι θα έρθει ένα νέο κύμα
ανάπτυξης στην αγορά. Για να παραμείνουν οι επιχειρήσεις υγιείς, θα πρέπει να εξελίσσονται συνεχώς. Όταν μάλιστα αυτό μπορεί να συνδυαστεί με τη διαφοροποίηση και την καινοτομία, το αποτέλεσμα είναι ακόμα καλύτερο. Φυσικά η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών δυσκολεύει το έργο μας για πολλά προϊόντα τεχνολογικής υπεροχής, λόγω κόστους. Ωστόσο παραμένουμε αισιόδοξοι για το μέλλον, καθώς η δουλειά μας είναι να τα ενσωματώνουμε στη ευρύτατη γκάμα μας. Πιστεύουμε ότι στο άμεσο μέλλον θα γίνει κατανοητό και στην ελληνική αγορά ότι ο χρόνος είναι χρήμα για τους επαγγελματίες.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

 

Ελέγξτε επίσης

Παναγιώτης Τερζόπουλος: «Έχουμε μπροστά μας μια πορεία γεμάτη νέες προκλήσεις, αλλά έχουμε και τις προϋποθέσεις που μας επιτρέπουν να βλέπουμε το μέλλον με άκρως θετική προοπτική»

Η Brass Form συστήθηκε το 1990 και επικεντρώνεται στη μελέτη, στη σχεδίαση και στην παραγωγή …

Τα Περιοδικά μας