Νίκος Τζάνος (Novart Πηγή ΑΕΒΕ): «Οι πελάτες μας γίνονται συνεργάτες και τα προϊόντα μας γίνονται λύσεις»

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Novart Πηγή ΑΕΒΕ» περιγράφει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία αναπτύσσεται δυναμικά από το 1977 στο χώρο των συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και στους τομείς ύδρευσης, θέρμανσης, φυσικού αερίου, κλιματισμού και μηχανικού αερισμού.

Συνέντευξη στη Γεωργία Μολώση (έντυπο τεύχος Μαρτίου 2022)

Για τα κριτήρια επιλογής αποκλειστικά πιστοποιημένων προϊόντων, για την επαγγελματική προσέγγιση σε κάθε παρεχόμενη υπηρεσία και για το σεβασμό στους συνεργάτες και στους εργαζόμενους μιλάει ο κ. Νίκος Τζάνος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Novart Πηγή ΑΕΒΕ», στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Θερμοϋδραυλικός».

Δηλώνοντας την προσήλωση της εταιρείας στην ευελιξία και στην προσαρμοστικότητα, ο κ. Τζάνος τονίζει ότι η «Novart Πηγή ΑΕΒΕ» είναι από τις πρώτες εταιρείες που προτείνουν όλο και περισσότερες λύσεις που αξιοποιούν τον ήλιο και τη γεωθερμία. Παράλληλα δίνει έμφαση στον κομβικό ρόλο των ποιοτικών θερμοϋδραυλικών δικτύων στην απόδοση των συστημάτων παραγωγής ενέργειας.

Αναλύοντας τα πλεονεκτήματα των λύσεων που προτείνει η εταιρεία, ο κ. Τζάνος μάς αποκαλύπτει τα μελλοντικά σχέδιά της, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η εκπαίδευση του προσωπικού της, η ψηφιοποίηση, καθώς και η αυτοματοποίηση των διαδικασιών της.

– Ύστερα από σχεδόν 45 χρόνια δυναμικής παρουσίας της Novart στην ελληνική αγορά, σε ποιους παράγοντες αποδίδετε τη διαρκή εξέλιξη και ανάπτυξή της;

– Έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο, οι πελάτες και οι εργαζόμενοι βρίσκονται πάντα στο υψηλότερο επίπεδο σημασίας και ενδιαφέροντος της εταιρείας μας. Σε αυτή την κατεύθυνση, κατά το πρώτο στάδιο ζωής της Novart –τα πρώτα 40 χρόνια της– κύριο μέλημά μας ήταν τα προϊόντα, η ποιότητα, η αποτελεσματική διανομή και η λειτουργικότητά τους. Στο νέο στάδιο που διανύουμε, τη σκυτάλη έχουν πάρει πλέον οι «ολοκληρωμένες λύσεις».

Στην 5η δεκαετία λειτουργίας μας, «οι πελάτες γίνονται συνεργάτες και τα προϊόντα γίνονται λύσεις». Προσπαθούμε να προβλέπουμε τις εξελίξεις, όσο αυτό είναι εφικτό. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, δημιουργούμε «πακέτα» προϊοντικών λύσεων σε συνδυασμό με αναβαθμισμένες υπηρεσίες υποστήριξης, ώστε να καλύπτουμε το συνεργάτη μας όσο πιο ολοκληρωμένα γίνεται.

Ενδεικτικά, εκτός από τη διαρκή αναβάθμιση της προϊοντικής γκάμας μας, ενισχύσαμε ακόμη περισσότερο την ομάδα των μηχανικών μας και την άμεση επικοινωνία τους με τους συνεργάτες μας. Επίσης, ολοκληρώσαμε την αύξηση του αποθηκευτικού μας χώρου κατά 30% στο κέντρο logistics στη Θήβα, ενώ δημιουργήσαμε τη νέα υπηρεσία παραδόσεων στην Αττική, ώστε να παραδίδουμε εντός 24 ωρών απευθείας στην έδρα ή στο έργο που μας υποδεικνύουν οι πελάτες μας. Έτσι τους διευκολύνουμε, μειώνοντας το χρόνο και φυσικά το κόστος της μετακίνησής τους.

Τέλος, το σλόγκαν μας «Ζήσε την ποιότητα», το οποίο υπηρετούμε διαχρονικά με απόλυτη προσήλωση, αποτελεί πάντα οδηγό στις κάθε είδους επιλογές και δραστηριότητές μας.

– Πώς μεταφράζεται το συγκεκριμένο σλόγκαν; Ποια «υλικά» περιλαμβάνει η «συνταγή» της ποιότητας που προτείνετε στους πελάτες σας;

– Η «συνταγή» είναι απλή και γνωστή σε όλους. Το ζητούμενο είναι να παραμένει κανείς προσηλωμένος σε αυτή, χωρίς συμβιβασμούς για ευκαιριακό κέρδος. «Ζήσε την ποιότητα» σημαίνει ότι ο αντίκτυπος κάθε ενέργειας πρέπει να έχει θετική επίδραση σε όλους όσους επηρεάζει, είτε πρόκειται για τον άμεσο συνεργάτη, είτε για τον πελάτη του συνεργάτη (που δεν θα τον γνωρίσουμε ποτέ), είτε για το περιβάλλον εν γένει.

Τα «υλικά», στη δική μας περίπτωση, είναι η επιλογή αποκλειστικά πιστοποιημένων προϊόντων, η επαγγελματική προσέγγιση σε κάθε παρεχόμενη υπηρεσία και ο σεβασμός στις σχέσεις μας με τους συνεργάτες μας και τα εργοστάσια που εκπροσωπούμε.

Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα αποτελούν επίσης εξαιρετικά πλεονεκτήματα. Υπερήφανοι που προσαρμοζόμαστε στην κλιματική κρίση, είμαστε από τους πρώτους που προτείνουν λύσεις που δεν στηρίζονται σε ορυκτά καύσιμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, προσπαθώντας να αξιοποιούμε τον ήλιο και τη γεωθερμία.

Η «συνταγή» αυτή μας έχει οδηγήσει στο να απολαμβάνουμε αναγνώριση από την αγορά ως μία «ποιοτική εταιρεία», γεγονός που αποτελεί μέγιστη τιμή για όλη την ομάδα της Novart.

– Η Novart διακρίνεται για την προσήλωσή της στην καινοτομία. Ποια είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας σήμερα όσον αφορά την αποδοτικότητα των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης;

– Χωρίς αμφιβολία, το πιο σύγχρονο σύστημα σήμερα αποτελεί ο συνδυασμός αντλίας θερμότητας με ενδοδαπέδια θέρμανση, fan coil ή θερμαντικά σώματα. Εξίσου σημαντική είναι η σωστή αποθήκευση της υπερβάλλουσας ενέργειας, ενώ παράλληλα κάθε εφαρμογή που εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια θα παραμένει πάντα επίκαιρη, ειδικά στη χώρα μας. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη «ραχοκοκαλιά» όλων των συστημάτων θέρμανσης ή ψύξης, που δεν είναι άλλη από τα θερμοϋδραυλικά δίκτυα.

– Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης και πόσο συμφέρει το κόστος εγκατάστασής της σε σχέση με άλλες λύσεις;

– Τα βασικότερα πλεονεκτήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι οι ιδανικές συνθήκες θερμικής άνεσης και η μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας, ειδικά σε συνδυασμό με αντλίες θερμότητας. Το κόστος, όπως και σε όλες τις λύσεις, είναι σχετικό. Αν η ενδοδαπέδια εγκατασταθεί κατά την κατασκευή του χώρου, το επιπλέον κόστος είναι έως και αμελητέο. Η αναβάθμιση σε υφιστάμενους χώρους σίγουρα απαιτεί υπολογίσιμη επένδυση, οπότε θα πρέπει να σταθμιστεί η σχέση κόστους και οφέλους ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του καταναλωτή.

– Αναφερθήκατε στο συνδυασμό της αντλίας θερμότητας με fan coil ή θερμαντικά σώματα. Έχουν πλεονεκτήματα έναντι της ενδοδαπέδιας;

– Φυσικά έχουν, καθώς αποτελούν εξαιρετικά αξιόπιστη λύση σε κάθε εγκατάσταση, στην οποία λόγω κόστους ή ιδιαιτεροτήτων, δεν είναι εφικτή η τοποθέτηση ενδοδαπέδιας. Τα fan coil, εκτός από υψηλή απόδοση στη θέρμανση, μπορούν να καλύψουν και τις ανάγκες κλιματισμού, εφόσον υποστηρίζονται από το υφιστάμενο δίκτυο ή εάν γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές.

Ειδικά τα νέου τύπου λεπτά fan coil, όπως τα Innova Airleaf με βάθος μόλις 13cm, έχουν εξαιρετικά χαμηλό κόστος λειτουργίας και σχεδιασμό υψηλής αισθητικής, ενώ μπορούν πολύ εύκολα να αντικαταστήσουν την υφιστάμενη εγκατάσταση με σώματα. Αποτελούν, άλλωστε, αγαπημένη επιλογή των αρχιτεκτόνων πελατών μας, καθώς μειώνουν αισθητά την παρεμβατικότητα στο χώρο.

Τα θερμαντικά σώματα panel είναι η πιο «παραδοσιακή» λύση έναντι των προαναφερθέντων. Είναι αξιόπιστα και απαιτούν την οικονομικότερη επένδυση. Αξίζει να αναφερθούμε στο Stelrad Group, το μεγαλύτερο κατασκευαστή θερμαντικών σωμάτων στην Ευρώπη, τον οποίο έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Διατηρούμε άμεσα διαθέσιμα και τα δύο brand του ομίλου, το Termolux και το Softline, τα οποία –σε συνδυασμό και με τη μεγάλη γκάμα μας σε διακοσμητικά σώματα– παρέχουν στους συνεργάτες μας τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών και των απαιτήσεων κάθε χώρου.

– Χαρακτηρίσατε τα θερμοϋδραυλικά δίκτυα «ραχοκοκαλιά» όλων των συστημάτων θέρμανσης ή ψύξης. Είναι γεγονός ότι σπανίως αναδεικνύονται, καθώς τα «φώτα» συνήθως πέφτουν στις συσκευές παραγωγής ενέργειας. Τι είδους θερμοϋδραυλικά δίκτυα διαθέτετε και τι εγγυήσεις παρέχετε ανάλογα με το είδος της εγκατάστασης;

– Διαθέτουμε τα πάντα! Η εταιρεία μας εξάλλου παραδοσιακά ξεκίνησε τη λειτουργία της με εμπόριο σωλήνων. Προσωπικά, ξεκίνησα την επαγγελματική μου καριέρα, από τα φοιτητικά μου χρόνια, με σιδηροσωλήνες στη Βιοχάλκο. Σήμερα διαθέτουμε πλήρη γκάμα πολυστρωματικών σωλήνων και pex, καθώς αντιπροσωπεύουμε από το 1985 την Golan Plastics, τη μοναδική εταιρεία που παράγει pex από Φ16 έως Φ800! Επίσης, διαθέτουμε ανοξείδωτα συστήματα δικτύων press fit από τη γερμανική Sanha, την οποία αντιπροσωπεύουμε από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της Novart.

Πριν από τρία χρόνια συνάψαμε συνεργασία με την ελβετική Brugg, διαθέτοντας στην αγορά κάθε είδους προμονωμένους σωλήνες για κτιριακές, βιομηχανικές και ναυτιλιακές εφαρμογές, καθώς και για δίκτυα υποδομών, όπως της τηλεθέρμανσης.

Έτσι είμαστε σε θέση να καλύψουμε όλο το φάσμα των κτιριακών εφαρμογών, από οικιακές εγκαταστάσεις μέχρι και απαιτητικά έργα. Πρόσφατα ολοκληρώσαμε, σε συνεργασία με ελληνική κατασκευαστική εταιρεία, την εγκατάσταση βιοαερίου στο Jonkoping της Σουηδίας, ενώ είμαστε σε επαφές για την εγκατάσταση τηλεθέρμανσης στον Αϊ-Στράτη και στην Πτολεμαΐδα.

Τέλος, σχετικά με το εύστοχο σχόλιό σας ότι σπανίως αναδεικνύονται τα θερμοϋδραυλικά δίκτυα, θα μπορούσα –χωρίς ίχνος υπερβολής– να τονίσω ότι αποτελούν το σημαντικότερο μέρος κάθε εγκατάστασης και καταλυτικό παράγοντα για την εύρυθμη λειτουργία κάθε συστήματος. Στα δίκτυα δεν χωρά καμία «έκπτωση» στην ποιότητα· γι’ αυτό και όλα τα προϊόντα μας συνοδεύονται από τα απαραίτητα πιστοποιητικά ποιότητας και τις εργοστασιακές εγγυήσεις.

– Στην ιστοσελίδα και στις δημοσιεύσεις σας κάνετε συχνή αναφορά στη συνεργασία σας με την Innova. Θεωρείται στρατηγική συνεργασία για τη Novart;

– Η Innova είναι μία εξαιρετικά καινοτόμος εταιρεία, την οποία έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε αποκλειστικά από το 2013. Μοιραζόμαστε τα ίδια ιδανικά και δείχνουμε την ίδια προσήλωση στην ποιότητα –βασικές προϋποθέσεις για κάθε επιτυχή συνεργασία. Απόδειξη αποτελεί η συνεχής «πρωτιά» που πετυχαίνουμε στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, στο ρυθμό αύξησης πωλήσεων και μεριδίου αγοράς στα fan coil.

Η προϊοντική γκάμα περιλαμβάνει, εκτός από τα Airleaf slim fan coil, τα συστήματα μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας, τα κλιματιστικά χωρίς εξωτερική μονάδα, το σύστημα ανάκτησης θερμότητας BEE, καθώς και τη νέα αντλία θερμότητας Stοne, που αναμένουμε να κυκλοφορήσει λίγο πριν από το φθινόπωρο του 2022, με σημαντικές καινοτομίες τόσο στη λειτουργία όσο και στην εμφάνιση.

Τέλος, αξίζει να αναφερθώ στη διαρκή συνεργασία της Innova με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, κάτι που επιχειρούμε να επεκτείνουμε από κοινού και στη χώρα μας.

– Αναφέρατε το μηχανικό αερισμό. Πόσο σημαντικός είναι ο σωστός αερισμός των εσωτερικών χώρων γενικότερα, αλλά και ειδικότερα σε συνθήκες αυξημένου κινδύνου, όπως αυτές της πανδημίας; Ποιες είναι οι λύσεις που διαθέτετε;

– Τα συστήματα μηχανικού αερισμού υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό, αλλά τύγχαναν ελάχιστης προσοχής και εφαρμογής στη χώρα μας. Εξαιτίας της πανδημίας, θεωρώ ότι πλέον αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις λύσεις που μπορούν να προσφέρουν τα συγκεκριμένα συστήματα στις αυξημένες ανάγκες άνεσης και, κυρίως στις ανάγκες υγιεινής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα σχολεία, όπου αναγκαστικά τα μαθήματα πραγματοποιούνται με ανοιχτά παράθυρα το χειμώνα.

Πέρα, όμως, από την πανδημία, η αεροστεγανότητα των σύγχρονων και ανακαινισμένων κτιρίων, ενώ εγγυάται την επιθυμητή υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας, δεν επιτρέπει τον επαρκή αερισμό των χώρων. Τα συστήματα μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας αποτελούν την ιδανική λύση, ανανεώνοντας διαρκώς τον αέρα του χώρου και μειώνοντας στο ελάχιστο τις θερμικές ή ψυκτικές απώλειες. Με δυο λόγια, τέλος στο άνοιγμα παραθύρων για αερισμό!

Στη Novart διαθέτουμε κεντρικά αλλά και αυτόνομα συστήματα μηχανικού αερισμού, με ανάκτηση θερμότητας, λειτουργία inverter, μεγάλο εύρος αποδόσεων για κάλυψη των αναγκών κάθε χώρου, αλλά και με δυνατότητα αποστείρωσης του αέρα μέσω UV-C λαμπών.

– Ποιες στρατηγικές συνεργασίες διατηρεί η Novart όλα αυτά τα χρόνια;

– Στρατηγικής σημασίας για τη Novart θεωρώ τις αποκλειστικές συνεργασίες μας με τις Brugg, Innova, Austria Email, Stelrad Group, Golan Plastics και Sanha.

– Ποια είναι η στρατηγική ανάπτυξης της Novart και τι σχεδιάζετε για το μέλλον της;

– Στο επίκεντρο της στρατηγικής μας για το μέλλον παραμένει ο άνθρωπος και ο σεβασμός στο περιβάλλον. Κάθε μας ενέργεια προσανατολίζεται στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της Novart, καθώς και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και λύσεων προς τους συνεργάτες μας.

Μεγάλη έμφαση θα δώσουμε στην εκπαίδευση των στελεχών μας και στην ενημέρωση των συνεργατών μας. Προτεραιότητά μας αποτελεί πλέον και η άμεση ενημέρωση του κοινού, από την οποία προσδοκούμε την αύξηση της ζήτησης ανώτερων ποιοτικά λύσεων, η οποία θα συμβάλει στις ποιοτικότερες πωλήσεις για τους συνεργάτες μας.

Τέλος, θα εξακολουθήσουμε να εξελίσσουμε την αυτοματοποίηση και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών μας, με σκοπό την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των συνεργατών μας.

Ελέγξτε επίσης

Δημήτρης Βαργιάμης (ΟΒΥΕ): «Η ΟΒΥΕ δίνει και σήμερα πνοή και όραμα στον κλάδο»

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας, …

Τα Περιοδικά μας
Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.