Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

ΑρχικήΣυνδικαλιστικάΣ.Ε.Υ.Θ. 1923 - 2023: Ένας αιώνας δράσης για το Σύνδεσμο Εργολάβων Υδραυλικών...

Σ.Ε.Υ.Θ. 1923 – 2023: Ένας αιώνας δράσης για το Σύνδεσμο Εργολάβων Υδραυλικών Θεσσαλονίκης

Εκατό χρόνια έκλεισε ο Σύνδεσμος Εργολάβων Υδραυλικών Θεσσαλονίκης στις 14 Ιουνίου 2023, και σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

«Στις 14 Ιουνίου 1923 μια ομάδα 12 συναδέλφων ίδρυσε τη “Συντεχνία Υδραυλικολευκοσιδηρουργών Θεσσαλονίκης”. Οι συνάδελφοι αυτοί ήταν οι: Δ. Γρίβας, Δ. Παπαγιαννόπουλος, Α. Πετής, Ζ. Δραγούμης, Δ. Σκαμβελάκης, Σ. Σακελλαρίδης, Ν. Μαστρονικόλας, Γ. Κοκκώνης, Δ. Τρύφωνας, Ι. Σουρβάνης, Ν. Καρράς και Ν. Νούκας.

»Επρόκειτο για τον πρώτο σύνδεσμο υδραυλικών που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, περνώντας έτσι στην ιστορία του βιοτεχνικού συνδικαλιστικού κινήματος. Από εκεί και πέρα η ανάπτυξη και η πορεία –τόσο του Συνδέσμου όσο και του βιοτεχνικού και κλαδικού συνδικαλισμού– μέσα στην ιστορία είναι παράλληλη, αλλά και συχνά τεμνόμενη.

»Το έντονα ανήσυχο πνεύμα των μελών του Συνδέσμου, σε συνεργασία και με άλλα σωματεία της πόλης, οδηγεί το 1937 στην ίδρυση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (Ο.Β.Σ.Θ.), ενώ το 1962 μαζί με άλλους συνδέσμους της χώρας αποφασίζουν την ίδρυση του πανελλήνιου συνδικαλιστικού οργάνου εκπροσώπησης των υδραυλικών, της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας (Ο.Β.Υ.Ε). Η απόφαση μάλιστα πάρθηκε στο πανελλήνιο συνέδριο των συνδέσμων εργοληπτών υδραυλικών που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 1962.

»Ο Σύνδεσμός μας διαχρονικά στελεχώνει δυναμικά τα όργανα διοίκησης των προαναφερθέντων Ομοσπονδιών, προβάλλοντας, προασπίζοντας και διεκδικώντας με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντά του. Μέσα από τα δύσκολα και πέτρινα χρόνια της ελληνικής ιστορίας, ο Σύνδεσμος όχι μόνο στάθηκε όρθιος, αλλά κατόρθωσε να αναπτύξει και μια σημαντική –όχι μόνο κλαδική, αλλά και ευρύτερη– κοινωνική δράση.

»Η συμπλήρωση του πρώτου αιώνα ζωής του Συνδέσμου μάς βρίσκει όλους έτοιμους για νέες διεκδικήσεις, για νέες κατακτήσεις στην προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου, στη βάση της ορθής επαγγελματικής δραστηριότητας, προς όφελος της κοινωνίας αλλά και των συναδέλφων που ανήκουν στον περήφανο κλάδο των υδραυλικών.

»Ο Σύνδεσμος Εργολάβων Θερμοϋδραυλικών Ν. Θεσσαλονίκης θα τιμήσει τον πρώτο αιώνα της ιστορίας του με σειρά δράσεων που θα ανακοινωθούν σύντομα. Η ιστορία συνεχίζεται!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ