Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣτέργιος Μπάρδας (Daikin Hellas): «Το υβριδικό σύστημα Daikin Altherma Hybrid είναι η...

Στέργιος Μπάρδας (Daikin Hellas): «Το υβριδικό σύστημα Daikin Altherma Hybrid είναι η απάντηση στην ενεργειακή κρίση»

Ο μηχανικός πωλήσεων και υπεύθυνος συστημάτων καύσης και εφαρμογών ΖΝΧ της Daikin Hellas μας μιλάει για το σύγχρονο προφίλ και τους στόχους της εταιρείας, δίνοντας έμφαση στα πλεονεκτήματα των υβριδικών συστημάτων θέρμανσης.

Συνέντευξη στη Γεωργία Μολώση (έντυπο τεύχος Μαρτίου 2023)

Στη νέα κουλτούρα του καταναλωτή, ο οποίος αποφεύγει πια τις πρόχειρες λύσεις και αναζητά επιλογές ενεργειακής εξοικονόμησης και υψηλής αποδοτικότητας -έστω και με ακριβότερο κόστος κτήσης- αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο κ. Στέργιος Μπάρδας, μηχανικός πωλήσεων και υπεύθυνος συστημάτων καύσης και εφαρμογών ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) της Daikin Hellas, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Θερμοϋδραυλικός». Ο κ. Μπάρδας τονίζει ότι ο όμιλος Daikin εξελίσσει τις παραγωγικές διαδικασίες και την  προϊοντική γκάμα του με σκοπό την κατάκτηση ουδέτερου ανθρακικού αποτυπώματος έως το 2050, σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων και της παρουσίας του στην αγορά θέρμανσης, ψύξης, εξαερισμού και κλιματισμού, ενώ παράλληλα διατηρεί ως θεμελιώδη στόχο του την απόλυτη ικανοποίηση κάθε καταναλωτή.

Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης των δύο τελευταίων χρόνων, ο κ. Μπάρδας αναλύει διεξοδικά τα πλεονεκτήματα του υβριδικού συστήματος Daikin Altherma Hybrid, το οποίο λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο ή υγραέριο, και ουσιαστικά επιλέγει καθημερινά τη φθηνότερη πηγή ενέργειας (βάσει των επίσημων τιμολογίων), εξασφαλίζοντας στο χρήστη τη μέγιστη μείωση του κόστους θέρμανσης και τη βέλτιστη απόδοση.

  • Κύριε Μπάρδα, πείτε μας αρχικά δυο λόγια για την Daikin και το προφίλ της στην ελληνική και στη διεθνή αγορά.

Η Daikin παραμένει πιστή στην αποστολή της, που είναι η διασφάλιση της ποιότητας του αέρα, τον οποίο αναπνέουμε και στον οποίο ζούμε. Τα καινοτόμα προϊόντα και οι λύσεις που προσφέρουμε, σχεδιάζονται με γνώμονα τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας των ανθρώπων και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που αφήνουν η θέρμανση και η ψύξη. Έως το 2050, η Daikin στοχεύει στο μηδενισμό του αποτυπώματος άνθρακα σε ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής της, καθώς και στον κύκλο ζωής των προϊόντων και των λύσεών της.

Στην ελληνική αγορά η εταιρεία έχει παρουσία από τη δεκαετία του΄80. Το Μάιο του 2004 ιδρύθηκε το γραφείο Ελλάδας της Daikin Europe και τον Απρίλιο του 2006 ιδρύθηκε η Daikin Hellas ως θυγατρική του ομίλου Daikin. O κύκλος εργασιών της Daikin Hellas για το οικονομικό έτος 2022 έκλεισε κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, με το τμήμα θέρμανσης να συνεισφέρει 22 εκατ. ευρώ.

  • Ποια είναι η πλέον πρωτοποριακή και φιλική στο περιβάλλον λύση οικιακής θέρμανσης που προτείνει η Daikin σήμερα και σε τι υπερέχει έναντι του ανταγωνισμού;

Η οικιακή προϊοντική γκάμα της Daikin περιλαμβάνει τις πλέον οικονομικές και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις θέρμανσης, ανάλογα με την πηγή ενέργειας που χρησιμοποιεί ο τελικός χρήστης (ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, ηλιακά κλπ.). Από τις λύσεις αυτές οι αντλίες θερμότητας παρουσιάζουν τον υψηλότερο εποχιακό βαθμό απόδοσης  χωρίς να απελευθερώνουν αέριους ρύπους προς την ατμόσφαιρα. Το πλεονέκτημά μας είναι ότι προσφέρουμε διαφορετικές και ολοκληρωμένες λύσεις, προσαρμοσμένες πάνω στις ανάγκες κάθε εγκατάστασης, είτε μιλάμε για νεόδμητες κατοικίες είτε για ανακαινίσεις. Τέλος, σχεδόν σε όλες τις λύσεις μας έχει προβλεφθεί η ενσωμάτωση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά, ικανοποιώντας έτσι κάθε απαίτηση για οικονομία και ενεργειακή απόδοση.

  • Πώς επηρεάζεται η αγορά από την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και τις συνεχείς διακυμάνσεις του κόστους της;

Οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας πάντα είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη της αγοράς. Έτσι και η τελευταία ενεργειακή κρίση κράτησε ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών σε στασιμότητα, με μεγάλο χαμένο τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου. Οι δυσάρεστες εξελίξεις στην Ουκρανία δεν επέφεραν μόνο αύξηση τιμών αλλά και ανησυχία για την επάρκεια του φυσικού αερίου στα δίκτυα. Οι καταναλωτές  έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στη λύση της αντλίας θερμότητας, βάζοντας πλέον στην εξίσωση της επιλογής συστήματος θέρμανσης, τον παράγοντα της ενεργειακής αποδοτικότητας και όχι συγκυριακά της πιο φθηνής ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο σκέψης ο τελικός χρήστης εξασφαλίζει από την πλευρά του τη μικρότερη έκθεσή του στο φαινόμενο της συχνής μεταβολής των τιμών ενέργειας, επιλέγοντας λύσεις με πολύ μικρότερη κατανάλωση.

Επίσης η αύξηση του ενδιαφέροντος για υβριδικά συστήματα και η δυνατότητα εξυπηρέτησης των αναγκών από δύο διαφορετικές πηγές ενέργειας, όπως είναι το φυσικό αέριο και η ηλεκτρική ενέργεια, δείχνει ότι ο καταναλωτής αναζήτησε και την ευελιξία. Σε κάθε περίπτωση η ενεργειακή κρίση καλλιεργεί μία κουλτούρα επιλογής συστήματος θέρμανσης προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς τις πρόχειρες λύσεις της προηγούμενης δεκαετίας.

  • Τι ακριβώς είναι το υβριδικό σύστημα που προτείνετε και πώς λειτουργεί;

Υβριδικό σύστημα ονομάζεται κάθε σύστημα που χρησιμοποιεί δύο ή περισσότερες πηγές ενέργειας για να εξυπηρετήσει το σκοπό του. Στη δικιά μας περίπτωση είναι ένα ενιαίο σύστημα που περιλαμβάνει ένα λέβητα αερίου συμπύκνωσης  και μια αντλία θερμότητας. Το σύστημα είναι σε θέση να λειτουργεί καταναλώνοντας είτε ηλεκτρικό ρεύμα είτε φυσικό αέριο ή υγραέριο, επιτυγχάνοντας τη  βέλτιστη οικονομικά λύση ανάλογα με τις επικρατούσες τιμές ενέργειας και τις καιρικές συνθήκες. Πιο συγκεκριμένα, η Daikin Altherma Hybrid δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να εισάγει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στον ελεγκτή του συστήματος. Ο ελεγκτής με τη σειρά του υπολογίζει και δίνει τις κατάλληλες εντολές για το ποια από τις δύο πηγές -ή και οι δύο μαζί- θα εξυπηρετήσει καλύτερα τη ζήτηση. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούμε την έκθεσή μας στις μελλοντικές αυξομειώσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

  • Έχετε μετρήσει την αποδοτικότητα του υβριδικού συστήματος και το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας και κόστους που προσφέρει;

Η αποδοτικότητα του υβριδικού συστήματος είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού των βαθμών απόδοσης μίας αντλίας θερμότητας και ενός λέβητα φυσικού αερίου συμπύκνωσης. Είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη ενός απλού λέβητα φυσικού αερίου και πλησιάζει πολύ κοντά στο βαθμό απόδοσης των αντλιών θερμότητας. Ο εποχιακός βαθμός απόδοσης SCOP (μέσο κλίμα 55°C) της Daikin Altherma Hybrid είναι ηs=131%, ενώ μεμονωμένα για έναν λέβητα αερίου είναι ηs=94% και για μία αντλία θερμότητας περίπου ηs=150%

  • Συνδέεται με έξυπνες τεχνολογίες για εξ αποστάσεως προγραμματισμό και έλεγχο ή για παραμετροποίηση;

Ξεκινώντας από τον ελεγκτή του συστήματος που χρησιμοποιείται και ως θερμοστάτης χώρου, ο χρήστης μέσα από το σπίτι του έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει και να προσαρμόσει στις ανάγκες του τη λειτουργία του υβριδικού συστήματος, όπως αυτός κρίνει. Επίσης η ενημέρωση των μεταβολών των τιμών της ενέργειας γίνεται από τον ίδιο ελεγκτή με πολύ απλό τρόπο. Όπως ισχύει για την πλειονότητα των οικιακών μονάδων της Daikin, έτσι και για το υβριδικό σύστημα παρέχεται η δυνατότητα του απομακρυσμένου ελέγχου και της παραμετροποίησης (με πρόσθετο εξοπλισμό) μέσω της εφαρμογής Onecta. Παράλληλα ο χρήστης έχει πληροφόρηση για την κατανάλωση σε kWh ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου ανά ημέρα, μήνα και έτος, αλλά και αθροιστικά, από την αρχή της λειτουργίας της.

  • Σε ποιους πελάτες σας απευθύνεται κυρίως το σύστημα και τι εγγύηση καλής λειτουργίας δίνετε;

Το υβριδικό σύστημα προορίζεται αποκλειστικά για οικιακές εφαρμογές σε υφιστάμενες η νεόδμητες κατοικίες και μπορεί να εξυπηρετήσει ανάγκες θέρμανσης, ψύξης και ζεστού νερού χρήσης (ZNX). Η αντλία θερμότητας είναι διαθέσιμη σε 5kW μόνο για θέρμανση και σε 8kW μόνο για θέρμανση ή και για θέρμανση και ψύξη, ανάλογα με την εφαρμογή. Ο λέβητας αερίου είναι 33kW, καλύπτοντας ανάγκες ΖΝΧ κατοικιών με περισσότερα από ένα μπάνια. Παράλληλα εξασφαλίζουμε την επάρκεια ισχύος για μεγαλύτερες ανάγκες θέρμανσης σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το σύστημα προσαρμόζεται σε ενδοδαπέδια θέρμανση, fan coil και κλασικά σώματα καλοριφέρ, με δυνατότητα υψηλής θερμοκρασίας προσαγωγής έως και 80°C. Πλεονέκτημά του αποτελεί η μικρή απαίτηση χώρου εγκατάστασης, γι’ αυτό θεωρείται ιδανική λύση για αντικατάσταση λέβητα αερίου.  Παρέχεται εγγύηση 3 ετών με δυνατότητα επέκτασης στα 5, 7 ή 10 έτη, μέσω του επίσημου δικτύου συνεργατών της Daikin.

– Από πότε προσφέρει η Daikin υβριδικά συστήματα;

Από το 2014 περιλαμβάνεται στις επιλογές των λύσεων οικιακής θέρμανσης. Η μεταβλητότητα των τιμών ενέργειας το 2022 πολλαπλασίασε το ενδιαφέρον και τις πωλήσεις.

– Σε τι διαφέρει ακριβώς η λειτουργία του Daikin Altherma Hybrid;

Η βασική διαφορά του με τα μεμονωμένα συστήματα είναι η συνδυαστική λειτουργία. Η αντλία θερμότητας αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση του φορτίου όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες (σε συνάρτηση με τις τιμές ενέργειας) την καθιστούν πιο οικονομική στο κόστος λειτουργίας. Όσο η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει, μπαίνει αυτόματα σε λειτουργία και ο λέβητας, με κριτήριο την οικονομικότερη λειτουργία του συστήματος. Ο λέβητας αερίου λειτουργεί κατ’ αποκλειστικότητα όταν σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες το κόστος λειτουργίας σε σχέση με την αντλία θερμότητας είναι το ίδιο ή μικρότερο.  Επίσης το ZNX παρέχεται αποκλειστικά από το λέβητα αερίου (on demand), με συνέπεια να μην υπάρχει ανάγκη τοποθέτησης δοχείου αποθήκευσης. Όλα τα παρελκόμενα βρίσκονται ενσωματωμένα στην επιτοίχια μονάδα που περιλαμβάνει και το λέβητα.

– Πόσο προσιτό είναι το κόστος του σήμερα για το μέσο καταναλωτή και πώς  ανταποκρίνεται η ελληνική αγορά στο υβριδικό σύστημα;

To μεσοσταθμικό κόστος ενός συστήματος  Daikin Altherma Hybrid 8kW για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης ανέρχεται περίπου σε 6.400 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων ΦΠΑ και φόρου ανακύκλωσης). Αυτή τη στιγμή ήδη αρκετοί κατασκευαστές νέων πολυκατοικιών έχουν επιλέξει να εγκαταστήσουν το υβριδικό σύστημα της Daikin επωφελούμενοι της ευελιξίας και του βαθμού απόδοσης που προσφέρει. Τέλος, η ενσωμάτωση στο κτίριο φωτοβολταϊκού σταθμού net metering, μεγιστοποιεί το όφελος για το χρήστη.

– Υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα εφαρμογής του;

Σε ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Ολλανδία, το υβριδικό σύστημα βρίσκεται στις πρώτες επιλογές των νέων συστημάτων θέρμανσης αλλά και της αντικατάστασης των παλαιών. Η αγορά του υβριδικού συστήματος σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνεται και στα κρατικά επιδοτούμενα προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Στην Ελλάδα, αν και μεμονωμένα οι λέβητες αερίου συμπύκνωσης και οι αντλίες θερμότητας αποτελούν επιλέξιμες δαπάνες, δεν έχει τη δυνατότητα κάποιος να τα επιλέξει ως ενιαίο σύστημα για την επιδότηση.

  • Τι πιστοποιήσεις φέρει το υβριδικό σύστημα της Daikin;

Η Daikin Altherma Hybrid διαθέτει όλες τις πιστοποιήσεις ενός συστήματος θέρμανσης. Φέρει σήμανση A++ στη θέρμανση χώρου και A στην παραγωγή ΖΝΧ (για προφίλ χρήσης XL).

– Για τη θέρμανση επαγγελματικών χώρων, τι θα προτείνατε ανάλογα με το αντικείμενο εργασιών τους (π.χ. κτίρια γραφείων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, βιομηχανικές εγκαταστάσεις κτλ.);

Για τη θέρμανση και τελικώς το κλιματισμό επαγγελματικών χώρων, η Daikin προτείνει συστήματα που βασίζονται 100% στη μεταφορά ενέργειας με ψυκτικό μέσο (R410a ή R32), ή αντλίες θερμότητας και ψύκτες αέρος – νερού.

Στην πρώτη περίπτωση, αναφέρομαι σε συστήματα Daikin VRV, τα οποία μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις κάθε εφαρμογής, φτάνοντας σε μέγιστη ψυκτική ισχύ ανά σύστημα έως και 150 kW. Σε κάθε σύστημα μπορούν να συνδεθούν έως και 64 εσωτερικές μονάδες διαφόρων τύπων και αποδόσεων, σε ένα ενιαίο δίκτυο ψυκτικών σωληνώσεων μήκους έως και 1000 m. Μιλάμε λοιπόν για συστήματα στα οποία το ψυκτικό μέσο φτάνει με ασφάλεια σε κάθε εσωτερική μονάδα, προσφέροντας απόλυτο και ξεχωριστό έλεγχο συνθηκών σε κάθε χώρο, με μεγάλη ευελιξία στον τρόπο εγκατάστασης και με χαμηλό κόστος λειτουργίας –σε σχέση με τους υψηλούς βαθμούς απόδοσης. Η επιλογή και η διαστασιολόγηση ενός συστήματος Daikin VRV είναι απλή και μπορεί να ταιριάξει απόλυτα στις ανάγκες κάθε επαγγελματικής εφαρμογής, όπως είναι τα ξενοδοχεία και τα κτίρια γραφείων.

Στη δεύτερη περίπτωση, η μεταφορά ενέργειας γίνεται έμμεσα: Ο ψυκτικός κύκλος μεταφέρει την παραγόμενη θερμότητα στο νερό, το οποίο με υδραυλικό δίκτυο φτάνει σε μονάδες fan coil, σε συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης ή σε άλλες τερματικές διατάξεις. Εδώ οι μονάδες ξεκινούν από μικρές αποδόσεις και μπορούν να φτάσουν σε ισχύ έως και τα 2 ΜW, καλύπτοντας ανάγκες κτιρίων όπως είναι νοσοκομεία, βιομηχανικές εγκαταστάσεις (κτίρια και γραμμές παραγωγής) κ.ά.

– Τι είναι αυτό που αναζητά πλέον ο καταναλωτής, ιδιώτης ή επιχειρηματίας;

Ο καταναλωτής αναζητά συνθήκες που θα του δώσουν ελευθερία. Ελευθερία να χαλαρώσει, ελευθερία να εργαστεί, ελευθερία από παράγοντες της ατμόσφαιρας που -ειδικά σε έναν εσωτερικό χώρο- μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του. Επίσης ο καταναλωτής θέλει η επιχείρηση του να εξασφαλίζει όλα τα παραπάνω στους εργαζόμενους και στους πελάτες του.

Ο σύγχρονος καταναλωτής θέλει έλεγχο. Έλεγχο λειτουργίας στο χώρο, αλλά και από μακριά, καθώς και έλεγχο της κατανάλωσης ενέργειας -για λόγους οικολογικούς και οικονομικούς. Τέλος ο καταναλωτής θέλει συνέχεια, συνέπεια, αξιοπιστία και άμεση υποστήριξη όταν τη χρειαστεί.

  • Πώς λειτουργεί το τμήμα τεχνικής υποστήριξης και τι προσφέρει στον πελάτη σας;

Για αρχή, η επαφή με τον καθένα και την καθεμία που μας επέλεξε και μας εμπιστεύθηκε είναι άμεση, καθώς το τμήμα τεχνικής υποστήριξης διαθέτει helpdesk που λειτουργεί τις εργάσιμες μέρες και ώρες. Η τεχνική υποστήριξη της Daikin ωστόσο ξεκινά με τη σωστή εγκατάσταση από ένα πανελλαδικό δίκτυο συνεργατών οι οποίοι είναι χρόνια δεμένοι με την εταιρεία. Το τμήμα τεχνικής υποστήριξης στηρίζει αυτό το δίκτυο με συνεχείς εκπαιδεύσεις, εργαλεία (υλικά και ψηφιακά) για την αντιμετώπιση προβλημάτων και ανταλλακτικά, ώστε ο εξοπλισμός Daikin να συνεχίσει να λειτουργεί σαν καινούργιος καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του. Μέσω της πλατφόρμας Daikin Stand By Me, ο πελάτης μπορεί να καταχωρήσει τις μονάδες του, να βρει τους όρους εγγύησης, να επεκτείνει τη διάρκειά της και να προγραμματίσει τεχνική υποστήριξη και συντήρηση.

Τέλος, το τμήμα τεχνικής υποστήριξης μπορεί να αναλάβει συμβόλαια συντήρησης και σε κάθε περίπτωση να επέμβει και με προσωπικό της εταιρείας, όταν απαιτηθεί βοήθεια από το εργοστάσιο κατασκευής.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ