Θέρμανση: Τα λάθη που στοιχίζουν ακριβά στην τσέπη μας

Ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών κ. Άγης Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδος (ΟΒΥΕ) κ. Δημήτρης Βαργιάμης δίνουν χρήσιμες συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας και αποδοτικότερη θέρμανση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχουν οι εξής τρεις διακριτές κατηγορίες κτιρίων με κακή ενεργειακή απόδοση:

α) Παλιά μη ανακαινισμένα κτίρια. Η πρώτη αυτή κατηγορία αφορά ελλείψεις και προβλήματα που εντοπίζονται σχετικά εύκολα, αλλά δυστυχώς αντιμετωπίζονται δύσκολα.

«Ποσοστό 60%-70% των κτιρίων, δηλαδή το μεγάλο ποσοστό όσων ανεγέρθηκαν πριν από το 1980, δεν έχουν ανακαινιστεί σχεδόν ποτέ, και κατά συνέπεια χρειάζονται δυσανάλογα πολλή ενέργεια για να θερμανθούν ικανοποιητικά».

β) Κτίρια με κακή συντήρηση και χωρίς μελέτες εγκατάστασης. Η κακή συντήρηση σε λέβητα και καυστήρα, ακόμη και σε κτίρια σχετικά καινούργια, επιφέρει μείωση της απόδοσης θέρμανσης από 10% έως 20%, επισημαίνει ο καθηγητής του ΑΠΘ, και συνεχίζει:

«Ειδικά την τελευταία 10ετία, λόγω κρίσης, η συντήρηση φαντάζει ως μεγάλη δαπάνη και δεν γίνεται τακτικά. Ένας κακοσυντηρημένος καυστήρας, όπως και ένας λέβητας που δεν έχει καθαριστεί, επιφέρουν μείωση της απόδοσης θέρμανσης από 10% έως 20%».

γ) Κτίρια με μεμονωμένα συστήματα θέρμανσης. Η τρίτη κατηγορία κακής ενεργειακής απόδοσης αφορά την επιλογή μεμονωμένων συστημάτων θέρμανσης. Λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλοί επιδιώκουν μια αποδοτική θέρμανση ανάλογη με τα χρήματα που μπορούν να διαθέσουν. Όταν έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες εξωτερικά, η χρήση ενός παλιού κλιματιστικού για θέρμανση έχει πολύ χαμηλή απόδοση. Επίσης, πολλά τζάκια τα οποία δεν σχεδιάστηκαν να είναι λειτουργικά αλλά διακοσμητικά, έχουν κακό βαθμό απόδοσης. Τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα είναι το λιγότερο αποδοτικό ενεργειακό σύστημα.

Πώς ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία όταν λείπουμε

Να επισημάνουμε ότι η διακοπτόμενη λειτουργία στα συστήματα θέρμανσης στις οικοδομές, ειδικά εφόσον είναι θερμομονωμένες, δεν είναι η οικονομικότερη λύση. Αν λείπει κάποιος οκτώ ή δέκα ώρες, είναι πολύ καλύτερα να ρυθμίσει τη θερμοκρασία στους 15 βαθμούς, παρά να το κλείσει τελείως.

Ο σωστός τρόπος αερισμού του σπιτιού

Ο καλύτερος τρόπος είναι να αερίζουμε το σπίτι σε σύντομο χρόνο και εντατικά. Είναι δηλαδή καλύτερο να αερίζουμε όλο το σπίτι για 5 ή 10 λεπτά με ορθάνοιχτα παράθυρα, παρά για μισή ώρα με μισάνοικτα παράθυρα.

Απαραίτητος ο καθαρισμός

Την απαραίτητη συντήρηση του λέβητα για όλες τις εγκαταστάσεις και τα συστήματα ατομικής και κεντρικής θέρμανσης επισημαίνει και ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών (ΟΒΥΕ) κ. Δημήτρης Βαργιάμης: «Ο καθαρισμός των δικτύων σωληνώσεων αλλά και των θερμαντικών σωμάτων είναι σχετικά νέα πρακτική, που οι επαγγελματίες παρατηρήσαμε ότι χρειάζεται κάθε τέσσερα χρόνια περίπου και συμβάλλει στη μείωση του κόστους θέρμανσης έως και 40%. Ο μηχανικός τρόπος είναι σχετικά δύσκολος και κουραστικός, ενώ ο χημικός πιο εύκολος. »Ρίχνουμε υγρό που αποκολλά τη μαυρίλα, και μετά χρησιμοποιούμε μια αντλία καθαρισμού σε όλο το σύστημα. Έτσι περίπου κάθε τέσσερα χρόνια προσθέτουμε “αδρανοποιητή”, όπως βάζουμε στο ΙΧ αντιψυκτικό».

Θερμοστάτης ψηφιακός αντί αναλογικού

Οι επαγγελματίες προτείνουν αντικατάσταση του μηχανικού θερμοστάτη που έχουν τα διαμερίσματα σε πολλές οικοδομές που δεν είναι καινούργιες με έναν ψηφιακό, που είναι πιο ακριβής.

Προσοχή στη τιμή του πετρελαίου

Οι καταναλωτές δεν πρέπει να έλκονται από την πολύ φτηνή τιμή αλλά απεναντίας θα πρέπει να κινήσει την περιέργειά τους το πολύ φθηνό καύσιμο. Η εξήγηση είναι ότι τα περιθώρια κέρδους είναι πολύ μικρά, άρα μεγάλες αποκλίσεις κάτω από τη μέση τιμή (πάνω από 2 – 3 λεπτά, δεν είναι κοστολογικά δικαιολογήσιμες.

Ελέγξτε επίσης

Εξοικονόμηση ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης

 Άρθρο των εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ ΕΠΑΣ Ν. Ηρακλείου, κ. Εμμανουήλ Αναπλιώτη και κ. Βασίλειου Σταματάκου  …

Τα Περιοδικά μας