Θερμαντικά σώματα μπάνιου: Σε διαρκή ζήτηση και συνεχή εξέλιξη

Ένα χαλαρωτικό μπάνιο αποτελεί τη μεγαλύτερη επιθυμία μετά από μια κουραστική μέρα. Για να γίνει όμως περισσότερο απολαυστικό τους χειμερινούς μήνες, προϋποθέτει εκτός από ζεστό νερό και ένα ζεστό περιβάλλον στο χώρο του μπάνιου, πράγμα που προσφέρει ένα θερμαντικό σώμα λουτρού.

Από τη μινωική ακόμη εποχή οι άνθρωποι φαίνεται να εκτιμούσαν τις ιδανικές αυτές συνθήκες στο μπάνιο και θέρμαιναν με κάποιο είδος ενδοδαπέδιας θέρμανσης όλους τους χώρους των ανακτόρων, μαζί βέβαια και τα λουτρά.

Οι αιώνες κύλισαν, και στα τέλη του 1700, ο James Watt από τη Σκωτία ανέπτυξε για το σπίτι του το πρώτο σύστημα θέρμανσης που λειτουργούσε με ατμό, χρησιμοποιώντας έναν κεντρικό λέβητα και ένα σύστημα σωλήνων.

Χρειάστηκε να περάσουν ακόμη κάποιοι αιώνες έως ότου κατοχυρωθεί και ξεκινήσει η μαζική εγκατάσταση θερμαντικών σωμάτων σ’ ολόκληρο το σπίτι, συμπεριλαμβανομένου και του μπάνιου.

Κατηγορίες

Η κεντρική θέρμανση ήρθε με τη βιομηχανική επανάσταση στις αρχές του 19ου αι., και οι πρώτοι λέβητες με καύση άνθρακα πρόσφεραν ζεστασιά μέσω σωμάτων καλοριφέρ. Τα πρώτα σώματα ήταν κατασκευασμένα από σίδερο, ενώ υπήρχαν και μαντεμένια. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν σώματα αλουμινίου και χαλκού.

Στις μέρες μας η προτίμηση των καταναλωτών στρέφεται στα σιδερένια σώματα, επειδή είναι πιο οικονομικά και επειδή το σίδερο ως μέταλλο είναι ευκολότερα διαχειρίσιμο σε επίπεδο εφαρμογών, προσφέροντας πληθώρα σχεδίων.

Η εμφάνιση των πετσετοκρεμαστρών ήρθε χρονικά αργότερα από τα συμβατικά σώματα λουτρού. Είναι κατασκευασμένες από σίδερο και πρακτικά φαίνεται να εξυπηρετούν περισσότερο στο μπάνιο, καθώς μπορούν πάνω τους να τοποθετηθούν αρκετές πετσέτες, τόσο για στέγνωμα όσο και για να ζεσταθούν πριν τη χρήση τους. Οι πετσετοκρεμάστρες κατατάσσονται στα διακοσμητικά σώματα, γιατί ενώ μπορούν να θερμάνουν το χώρο, παράλληλα μπορούν να αποτελέσουν και εξαιρετικά διακοσμητικά στοιχεία.

Η φαντασία των κατασκευαστών είναι ανεξάντλητη· και όσο για τους χρωματισμούς, υπάρχει μεγάλη παλέτα χρωμάτων. Η αντοχή των σωμάτων του μπάνιου δε σχετίζεται άμεσα με το υλικό κατασκευής, αλλά με τη στιβαρότητά του. Όσο αφορά τη βαφή του, είναι ίδια σε όλα τα υλικά, εκτός κάποιων εταιρειών κατασκευής που χρησιμοποιούν για προστασία πιο ενισχυμένη βαφή, δύο ή και τριών στρωμάτων.

Οι κατασκευαστές παράγουν θερμαντικά σώματα εναρμονισμένα με επίσημα πρότυπα που έχουν τεθεί, όπως είναι το ΕΝ (το οποίο είναι διαδεδομένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και το DIN (το οποίο είναι γερμανικό).

Κατασκευαστές

Τα περισσότερα θερμαντικά σώματα παράγονται σε χώρες του εξωτερικού και εισάγονται στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών για το τι εισάγεται στη χώρα μας. Βέβαια, εκτός απ’ τα εισαγόμενα υπάρχουν και τα σώματα τύπου ΑΚΑΝ, τα οποία κατασκευάζονται και στη χώρα μας. Στις μέρες μας η τάση στη θέρμανση τείνει να οδηγεί σε διάφορους αυτοματισμούς, που επιτρέπουν ακόμη και την απομακρυσμένη διαχείριση του καλοριφέρ μας.

Όμως, η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία αποκλειστικά για το μπάνιο δεν υφίσταται. Για να μπορούμε να ρυθμίσουμε με Wi Fi ή με άλλο τρόπο τη λειτουργία του καλοριφέρ μας στο μπάνιο, βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχουν διακόπτες και αυτοματισμοί στην εγκατάσταση καλοριφέρ συνολικά του σπιτιού.

Εκτός όμως από την κυκλοφορία ζεστού νερού στις σωληνώσεις των σωμάτων του καλοριφέρ, υπάρχει και μια άλλη δυνατότητα: Μπορεί να προσαρτηθεί μια ηλεκτρική αντίσταση στο θερμαντικό σώμα του μπάνιου (ή και σε όλα τα σώματα ενός σπιτιού ή διαμερίσματος), να θερμάνει το νερό που περιέχεται μέσα στο σώμα και να ζεστάνει το χώρο χωρίς τη λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης.

Βέβαια, ιδιαίτερα διαδεδομένα τα τελευταία χρόνια είναι και τα ηλεκτρικά σώματα λουτρού, τα οποία είτε με τη μορφή πετσετοκρεμάστρας είτε με την κλασική μορφή που γνωρίζουμε μπορούν να τοποθετηθούν στο μπάνιο και να προσφέρουν την απαιτούμενη θαλπωρή.

Χαρακτηριστικά

Υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία στα οποία θα πρέπει να δίνουμε προσοχή κατά την αγορά των θερμαντικών σωμάτων, κι αυτά είναι τα εξής:

1. Το βάρος. Είναι ενδεικτικό ενός καλού σώματος. Όσο βαρύτερο είναι, τόσο μεγαλύτερο είναι το πάχος του υλικού κατασκευής του, και άρα θα αντέξει περισσότερο.

2. Ο αριθμός των σωλήνων ανά μήκος. Όσοι περισσότεροι σωλήνες περιλαμβάνονται στο σώμα, τόσο μεγαλύτερη βεβαιότητα υπάρχει ότι το σώμα αυτό δε θα σας απογοητεύσει.

3. Οι κολλήσεις του σώματος δεν πρέπει να είναι εμφανείς. Κάτι τέτοιο επιβεβαιώνει μια πρόχειρη κατασκευή στην οποία δεν μπορείτε να βασιστείτε.

4. Το επώνυμο brand. Αυτό αποτελεί εγγύηση για τη μακροβιότητα και την ποιότητα του σώματος. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επώνυμες εταιρείες κουβαλούν ιστορία ετών πίσω τους, και τα σώματά τους έχουν δοκιμαστεί από εκατομμύρια καταναλωτών.

5. Η χώρα προέλευσης. Τα ευρωπαϊκά θερμαντικά σώματα είναι προτιμητέα σε σχέση με κείνα άλλων χωρών, καθώς οι προδιαγραφές τους είναι ανώτερες.

Τέλος, θα πρέπει να πούμε ότι η επιλογή των σωμάτων πρέπει να γίνεται βάσει μελέτης μηχανολόγου μηχανικού, ο οποίος θα κρίνει ποια σώματα είναι κατάλληλα για το συγκεκριμένο χώρο. Όλα τα σώματα δεν έχουν την ίδια απόδοση, και η λανθασμένη επιλογή ενός σώματος θα έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουμε στο χώρο του μπάνιου μας την επιθυμητή θερμοκρασία.

Ελέγξτε επίσης

Νέα συνεργασία Υδάτωρ Α.Ε. – Thermovent Hellas Α.Ε.

Η Υδάτωρ που πρωτοπορεί στις λύσεις για διαχείριση στο καθαρό νερό, τα λύματα και τον …

Τα Περιοδικά μας