Αναστάσιος Δεληγιώργης: «Προγραμματίζουμε την ανάπτυξη του ομίλου με επενδύσεις σύγχρονες και ελάχιστου κινδύνου»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Θ» ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των εταιρειών «Δέλτα Τεχνική» κ. Αναστάσιος Δεληγιώργης, αναφέρθηκε στις προϊοντικές λύσεις του ομίλου στον τομέα της θέρμανσης για μεγάλα πρότζεκτ ή για οικιακές χρήσεις, στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των προϊόντων της εταιρείας έναντι των υπολοίπων στην αγορά, αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους που επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης συστημάτων γεωθερμίας.

Αισιόδοξος ο κ. Δεληγιώργης για την πορεία του ομίλου στο εγγύς μέλλον, αναφέρθηκε και στις νέες επενδύσεις της εταιρείας σε προηγμένα συστήματα κλιματισμού.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

– Ο όμιλος «Δέλτα Τεχνική» έχει παρουσία στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά πάνω από 40 έτη, από το 1980 έως σήμερα. Με ποια προϊόντα πιστεύετε ότι σας έχουν συνδέσει οι πελάτες σας;

– Η «Δέλτα Τεχνική» με τη θυγατρική της «Δέλτα Κλιματισμός» είναι από τις πρώτες εταιρείες που προώθησαν δυναμικά την τεχνολογία του κλιματισμού με αντλίες θερμότητας, αξιοποιώντας τη δωρεάν ενέργεια που υπάρχει στο περιβάλλον.

Γι’ αυτό και πιστεύουμε πλέον ακράδαντα ότι οι πελάτες μας μας έχουν συνδέσει με τις αντλίες θερμότητας και με την εξοικονόμηση ενέργειας ήδη από το 1980, εποχή που κανείς μέχρι τότε δεν είχε μιλήσει για εξοικονόμηση και για συστήματα φιλικά προς το περιβάλλον, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Μάλιστα ο όμιλος δραστηριοποιείται ήδη από το έτος 2000 με τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών (ΜΥΗΣ), αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών σταθμών.

– Ποιες προϊοντικές λύσεις θα  προτείνατε στον τομέα της θέρμανσης για επαγγελματικούς χώρους και ποιες για οικιακή χρήση; Ποιο είναι το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων που κυκλοφορούν στην αγορά;

– Για τους επαγγελματικούς χώρους, μικρούς και μεγάλους, θα προτείναμε εγκατάσταση αντλιών θερμότητας της σειράς Integra της Climaveneta, brand της Mitsubishi Electric. Οι αντλίες αυτές είναι τετρασωλήνιες και πολλαπλών χρήσεων, που σημαίνει ότι μπορούν να παράγουν ανεξάρτητα αλλά και ταυτόχρονα ψύξη και θέρμανση, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε κτιρίο

υ. Λειτουργούν με την εκπληκτική απόδοση της τάξης του 800% και έχουν άριστη εφαρμογή σε μικρά και μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, σε νοσοκομεία, κτίρια γραφείων, κέντρα ευεξίας, εμπορικά κέντρα κλπ.

Για οικιακή χρήση θα προτείναμε τις αντλίες θερμότητας της σειράς i-BX-N Climaveneta της Mitsubishi Electric, ή εναλλακτικά τις αντλίε

ς θερμότητας Ecodan της Mitsubishi Electric. Οι μονάδες αυτές μπορούν να αντικαταστήσουν το λέβητα πετρελαίου, να συνδεθούν στο υπάρχον δίκτυο καλοριφέρ, και χωρίς καμία άλλη παρέμβαση στο χώρο να προσφέρουν τη θέρμανση και την απόλυτη άνεση που επιθυμεί κάθε νοικοκυριό, με ασύγκριτη οικονομία στην κατανάλωση έως 35%. Επίσης, με το κατάλληλο δίκτυο σωληνώσεων και τη χρήση fan coil, οι αντλίες θερμότητας i-BX-N και Ecodan μπορούν να προσφέρουν και ψύξη το καλοκαίρι.

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των συγκεκριμένων προϊόντων είναι ότι το brand «Climaveneta» της Mitsubishi Electric έχει επικεντρωθεί και εξειδικευτεί στις επαγγελματικές εφαρμογές και στις ιδιαίτερες ανάγκες για λειτουργικότητα και αξιοπιστία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι σειρές ειδικών αντλιών θερμότητας για ζεστά νερά χρήσης. Αρκετές μάρκες έχουν τέτοιου είδους αντλίες θερμότητας, αλλά τα μεγέθη τους επαρκούν μέχρι ένα μεγάλο σπίτι. Άλλες πάλι δεν μπορούν να λειτουργήσουν όταν η θερμοκ

ρασία ξεπερνά τους 25°C, οπότε είναι άχρηστες για ένα ξενοδοχείο με παραγωγή ζεστού νερού χρήσης το καλοκαίρι. Άλλες μάρκες πάλι δεν διαθέτουν το ειδικό σύστημα «ανάκτησης θερμότητας» που παράγει δωρεάν ζεστό νερό χρήσης.

Οι μονάδες της Climaveneta – Mitsubishi Electric με λίγα λόγια είναι εστιασμένες στις ανάγκες των επαγγελματιών και κατέχουν πιστοποίηση από τους διε

θνείς οργανισμούς Eurovent και TUV για την απόδοσή τους. Κατασκευάζονται με τις αυστηρότερες προδιαγραφές και δοκιμάζονται μια προς μια σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας πριν την παράδοσή τους.

Η «Δέλτα Κλιματισμός», μέλος του ομίλου «Δέλτα Τεχνική» όλα αυτά τα χρόνια έχει αναλάβει διάφορα πρότζεκτ, σε ξενοδοχεία, αποθήκες / κέντρα logistics, κτίρια γραφείων κ.ά.

– Ποιο είναι εκείνο το πρότζεκτ που είχε κάποια ιδιαιτερότητα και δώσατε την καλύτερη προϊοντική λύση;

– Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εντυπωσιακό ξενοδοχείο Euphoria Resort, στην Κρήτη.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, οπότε η μελέτη του κλιματισμού βασίστηκε ολοκληρωτικά στο σύστημα γεωθερμίας. Αξιοποιήθηκε δηλαδή η δωρεάν ενέργεια που είναι διαθέσιμη στο νερό, που μεταφέρεται στα κτίρια μέσω των ειδικών αντλιών θερμότητας και ψυκτικών συγκροτημάτων Climaveneta της Mitsubishi Electric.

Η άντληση του νερού γίνεται με δύο κατακόρυφες γεωτρήσεις ανοιχτού κυκλώματος, οι οποίες τροφοδοτούν δύο δεξαμενές με υφάλμυρο νερό 1.000m3/h. Ο σχεδιασμός της εγκατάστασης περιλαμβάνει δύο πρωτεύοντα υδραυλικά κυκλώματα (δεξαμενές – εναλλάκτες τιτανίου), τέσσερα δευτερεύοντα υδραυλικά κυκλώματα (εναλλάκτες – ψυκτικά συγκροτήματα) και δύο κυκλώματα ζεστών νερών χρήσης (υδρόψυκτες αντλίες θερμότητας και αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών).

– Ποια είναι η πολιτική που ακολουθεί η εταιρεία το τελευταίο διάστημα της οικονομικής στασιμότητας και εξακολουθεί να συνεχίζει δυναμικά την πορεία της;

– Η αλήθεια είναι ότι οι συνέπειες της πανδημίας επηρεάζουν και την οικονομία της χώρας μας. Ο όμιλος «Δέλτα Τεχνική», με τη σωστή εταιρική διακυβέρνηση, τις κατάλληλες οικονομικές ενέργειες και τη λήψη μέτρων για την προστασία του ανθρώπινου δυναμικού του, σχεδιάζει σταθερά και προσεκτικά τη μελλοντική του πορεία.

– Πείτε μας για κάποια πρόσφατη εγκατάσταση γεωθερμικού κλιματισμού από τη «Δέλτα Κλιματισμός» και τα οφέλη της χρήσης του σύγχρονου συστήματος ψύξης – θέρμανσης.

– Η «Δέλτα Κλιματισμός» ξεχωρίζει και στον τομέα της γεωθερμίας, χάρη στην τεχνογνωσία και στην εμπειρία της να βελτιστοποιεί τη σχεδίαση κι εγκατάσταση ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε μίας εφαρμογής.

Η γεωθερμία, όπως είναι γνωστό, ξεχωρίζει από τα συμβατικά συστήματα γιατί μεταφέρει θερμότητα –από και προς το έδαφος ή λίμνες, θάλασσα και ποτάμια –αντί να την παράγει, πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο να καταναλώνει μόλις το 1/4 της ενέργειας που θα απαιτούσε ακόμα και το πιο σύγχρονο σύστημα καυστήρα – λέβητα.

Η απλότητα αλλά και η αποτελεσματικότητα της γεωθερμίας ως της πλέον σύγχρονης μεθόδου ψύξης και θέρμανσης κτιρίων γίνονται ολοένα και πιο φανερές. Οι σχετικές εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα πολλαπλασιάζονται, καθώς η γεωθερμία μπορεί να εφαρμοστεί σε κτίρια κάθε μεγέθους σπίτια, κτίρια γραφείων, βιομηχανίες και ξενοδοχεία, συνδυάζοντας σε κάθε περίπτωση με μοναδικό τρόπο την οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Χαρακτηριστικά μπορούμε να σας αναφέρουμε τα αποτελέσματα από μια υποδειγματική εγκατάσταση γεωθερμικού κλιματισμού σε διώροφη πολυτελή κατοικία στα περίχωρα του Αγρινίου, με συνολική κλιματιζόμενη επιφάνειας 320m2. Με το πέρας ενός έτους λειτουργίας, τα αποτελέσματα από την απόδοση της εγκατάστασης είναι εξαιρετικά, επιδεικνύοντας βαθμούς απόδοσης 4,2 σε λειτουργία θέρμανσης και 4,5 σε λειτουργία ψύξης. Η εξοικονόμηση χρημάτων για την περίοδο αυτή υπολογίζεται σε 40-50% σε σχέση με το εάν χρησιμοποιούνταν συμβατική εγκατάσταση καλοριφέρ, και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος απ’ όλες τις πλευρές.

– Να αναμένουμε νέα προϊόντα μέσα στο 2021 και σε ποιον τομέα;

– Στον τομέα του κλιματισμού, τα νέα προϊόντα αφορούν κυρίως εξελιγμένες μορφές μηχανημάτων και κλιματιστικών μονάδων που σχετίζονται με τις διεθνείς επιταγές για εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος.

Το brand «Climaveneta» της Mitsubishi Electric προσάρμοσε πολλά μηχανήματα ώστε να λειτουργούν με καινούργια ψυκτικά μέσα, φιλικά προς το περιβάλλον, και εφάρμοσε εγκαίρως τις ευρωπαϊκές Οδηγίες για καλύτερη ενεργειακή απόδοση των νέων μονάδων.

– Ποια είναι η στρατηγική του ομίλου «Δέλτα Τεχνική» και των θυγατρικών του όσον αφορά την ανάπτυξή τους;

– Ο όμιλος «Δέλτα Τεχνική», με σύνθημα «Προστατεύουμε το περιβάλλον… εξοικονομούμε ενέργεια», αναπτύσσει αναπτυξιακή στρατηγική προς δύο κατευθύνσεις:

α) Στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας («Δέλτα Κλιματισμός»), με την προώθηση όλης της γκάμας των μηχανημάτων αρίστης ποιότητας της Mitsubishi Electric, η οποία γκάμα συμπληρώθηκε από το 2020 με όλα τα προϊόντα απευθείας εκτόνωσης (DX), όπως είναι VRF, ημικεντρικά και κεντρικά συστήματα, και διαθέτει σύγχρονα ψυκτικά μέσα.

β) Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), με ανάπτυξη και κατασκευή νέων σταθμών παραγωγής «πράσινης» ενέργειας.

Σήμερα, ο όμιλος «Δέλτα Τεχνική» έχει σε εξέλιξη έργα περίπου 110MW, τα οποία θα ολοκληρωθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Έχοντας αυτή τη στρατηγική,  προγραμματίζουμε την ανάπτυξη του ομίλου με επενδύσεις σύγχρονες και ελάχιστου κινδύνου.

 

 

Ελέγξτε επίσης

Φώτης Τσαπαδάς: «Η διασφάλιση της νόμιμης και ασφαλούς εργασίας των επαγγελματιών σημαίνει διασφάλιση των πελατών»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Θεσσαλονίκης (ΣΕΥΘ) κ. …

Τα Περιοδικά μας