ΧΑΛΚΟΡ: Σύστημα υδρορροών DOMA

Ο σχεδιασμός του συστήματος απορροής των όμβριων υδάτων κάθε κατοικίας απαιτεί  μεγάλη προσοχή, καθώς επιδρά σημαντικά στην εξωτερική εμφάνιση αλλά και στην αξία του ακινήτου. Απουσία συστήματος περισυλλογής όμβριων υδάτων θα προκαλέσει ζημιές στο κτίριο και στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ το κόστος επισκευής αυτών των ζημιών μπορεί να είναι πολύ υψηλό και να υπερβαίνει το κόστος εγκατάστασης ενός ολοκληρωμένου συστήματος περισυλλογής και απορροής των όμβριων με υδρορροές και τα εξαρτήματά τους. Το σύστημα που επιλέγεται καθορίζει σε μεγάλο βαθμό πόσο συχνά θα χρειαστεί να καθαρίζονται οι υδρορροές και να συντηρούνται, καθώς και πότε θα είναι χρειαστεί
να αντικατασταθούν.

Οι χάλκινες υδρορροές DOMA της ΧΑΛΚΟΡ είναι μια εξαιρετική επιλογή για πολλούς λόγους όπως είναι:

 • Η μεγάλη αντοχή και διάρκεια ζωής του συστήματος.
 • Το κόστος συντήρησης.
 • Η αισθητική αναβάθμιση της εμφάνισης της κατοικίας.
 • Η ευκολία εγκατάστασης.

Οι υδρορροές χαλκού έχουν μεγάλη αντοχή στη διάβρωση, χάρη στις φυσικές και μηχανικές ιδιότητες του μετάλλου, και δεν απαιτούν επικαλύψεις για να διατηρήσουν την ακεραιότητα και την εμφάνισή τους. Η διάρκεια ζωής των χάλκινων υδρορροών είναι αντίστοιχη με αυτή του σπιτιού, καθώς ο χαλκός είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στη διάβρωση από μια ποικιλία περιβαλλοντικών συνθηκών, και μπορεί να αντέξει σε υπερβολικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας –σε αντίθεση με συστήματα υδρορροών από άλλα υλικά. Όταν ο χαλκός εκτίθεται στην ατμόσφαιρα, με την πάροδο του χρόνου στην επιφάνειά του δημιουργείται με φυσική διεργασία ένα λεπτό προστατευτικό στρώμα οξείδωσης, η γνωστή «πατίνα».

Το χρώμα του χαλκού μεταβάλλεται σταδιακά σε σκούρο καφέ και τελικά στο χαρακτηριστικό ανοιχτό πράσινο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 5 έως και 30 χρόνια σε φυσικό και καθαρό περιβάλλον. Αυτή η μεταβολή, εκτός της αισθητικής σημασίας που έχει, προσφέρει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα: Η πατίνα που δημιουργείται, αυξάνει ακόμα περισσότερο τη φυσική αντοχή του χαλκού, αποτρέποντας τη διάβρωση. Οι χάλκινες υδρορροές απαιτούν μηδενική συντήρηση, ενώ άλλα συστήματα μεταλλικών υδρορροών απαιτούν συχνή βαφή ή επιστρώσεις για να αντέξουν στη διάβρωση. Επιπρόσθετα, ο χαλκός είναι αντιμικροβιακός και μυκητοκτόνος, ενώ εμποδίζει την ανάπτυξη διαφόρων μικροοργανισμών (όπως είναι τα βρύα) οι οποίοι μπορούν να μπλοκάρουν την απορροή των υδάτων αν το σύστημα δεν καθαρίζεται τακτικά. Οι χάλκινες υδρορροές αναβαθμίζουν αισθητικά την κάθε κατοικία, προσθέτουν ένα ξεχωριστό στιλ και μπορούν να συνδυαστούν με διάφορα στιλ κατασκευής, όπως είναι το παραδοσιακό και το rustic, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε πιο μοντέρνες κατοικίες. Ο χαλκός από τη φύση του είναι ένα υλικό εύκολο στην εργασία του αλλά και στις κολλήσεις του. Για το λόγο αυτό, είναι εύκολη η εγκατάσταση των χάλκινων υδρορροών και η σύνδεση των εξαρτημάτων τους. Οι στεγανές και ανθεκτικές συνδέσεις του χαλκού εξασφαλίζουν ένα στεγανό σύστημα απορροής των όμβριων υδάτων. Ανατρέχοντας στην ιστορία, διαπιστώνουμε ότι ο χαλκός είναι ένα υλικό διαχρονικής δημιουργίας: Από τα αξιοθαύμαστα γλυπτά της αρχαιότητας ως τις μικροηλεκτρονικές εφαρμογές στις μέρες μας, ο χαλκός αποδεικνύεται πάντα επίκαιρος και αξιόπιστος.

Η αντοχή που προσφέρει ο χαλκός, συμβάλλει στην ολοκλήρωση μιας ασφαλούς κατασκευής με διαχρονική αισθητική. Ειδικά το σύστημα χάλκινων υδρορροών «DOMA» είναι πλήρες, και πλαισιώνεται από όλα τα βασικά εξαρτήματα που εξασφαλίζουν ότι ο επαγγελματίας εγκαταστάτης θα έχει ό,τι χρειάζεται για να αποδώσει ένα απόλυτα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Οι υδρορροές χαλκού DOMA μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα στη γεωμετρική ακολουθία των κατασκευαστικών γραμμών οποιουδήποτε τύπου στέγης ή πρόσοψης. Ενδεικτικός υπολογισμός Αφού μετρήσουμε το κτίριο, υπολογίζουμε τα υλικά που θα χρειαστούμε. Για παράδειγμα, σε μια κατοικία που το εμβαδόν της στέγης της είναι 10 x 12 m και το ύψος της 3m, θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά: l Οριζόντιες υδρορροές: 4m x11 = 44 m l Στηρίγματα υδρορροής: 48 τεμάχια l Γωνίες εξωτερικές: 4 τεμάχια l Απορροές: 2 τεμάχια l Καμπύλες: 6 τεμάχια l Σχάρες: 2 τεμάχια l Κατακόρυφη υδρορροή: 3m x2 = 6 m.

Στηρίγματα κατακόρυφης υδρορροής: 4 τεμάχια. Οι υδρορροές χαλκού που είναι κατάλληλες για τις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας ακολουθούν τις προδιαγραφές DIN 18460. Κατασκευάζονται από ταινίες χαλκού πάχους 0,6mm και μετά την κατασκευή τους αποκτούν τις διαστάσεις που αναγράφονται στον πίνακα 1.

Οδηγίες τοποθέτησης χάλκινων υδρορροών

Όπως φαίνεται στο σχήμα 1:

 • Η υδρορροή χαλκού στηρίζεται στη στέγη με κατάλληλα στηρίγματα τοποθετημένα ανά μέτρο περίπου, ανάλογα με την περίπτωση.
 • Τα κατακόρυφα λούκια πρέπει να τοποθετούνται συμμετρικά, έτσι ώστε να δέχονται την ίδια ποσότητα νερού.
 • Τα λούκια στηρίζονται στον τοίχο με κατάλληλα δακτυλιοειδή στηρίγματα τοποθετημένα στην αρχή και στο τέλος τους, καθώς και ενδιάμεσα ανά 2-3m όταν το μήκος τους είναι μεγάλο.
 • Τα λούκια ενώνονται με τις υδρορροές με ειδικά κατασκευασμένα χωνιά (απορροές), που τοποθετούνται αφού πρώτα τρυπηθούν οι υδρορροές στα κατάλληλα σημεία.
 • Οι απορροές δεν συγκολλούνται με τις υδρορροές και τα λούκια, για να απορροφάται η διαστολή τους. Θα πρέπει πάντα να δίνουμε μια κλίση 0,5% στην οριζόντια υδρορροή.
 • Σε περιοχές όπου σημειώνεται παγετός πρέπει να αποφεύγονται κατακόρυφες υδρορροές στα βορεινά τμήματα του κτιρίου.
 • Κάθε κατακόρυφη υδρορροή να συλλέγει τα όμβρια μιας οριζόντιας υδρορροής μέγιστης απόστασης 15m.
 • Τα στηρίγματα της οριζόντιας υδρορροής τοποθετούνται ανά 70-100cm ανάλογα με την περίπτωση. Σε περιοχές όπου έχουμε συχνές χιονοπτώσεις, τοποθετούμε τα στηρίγματα σε πιο κοντινά σημεία. Οι χάλκινες υδρορροές «DOMA» αποτελούν καινοτόμο λύση για τη συλλογή των ομβρίων υδάτων. Είναι ένα σύστημα που αναβαθμίζει αισθητικά τις κατοικίες και είναι σχεδιασμένο για να διαρκέσει για πολλές δεκαετίες.

*Άρθρο του Πέτρου Σαλουφάκου, Product Manager Εσωτερικού της εταιρείας ΧΑΛΚΟΡ

 

Ελέγξτε επίσης

Η Wilo κερδίζει το Γερμανικό Βραβείο Αειφορίας (German Sustainability Award)

Στην WILO SE, κορυφαία εταιρία τεχνολογίας στον κλάδο των αντλιών,  απονεμήθηκε το φημισμένο Γερμανικό Βραβείο …

Τα Περιοδικά μας