Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

ΑρχικήΕιδήσειςΔημήτρης Βαργιάμης (ΟΒΥΕ): «Διαρκής αγώνας για την αναβάθμιση του κλάδου, ουσιαστικός κοινωνικός...

Δημήτρης Βαργιάμης (ΟΒΥΕ): «Διαρκής αγώνας για την αναβάθμιση του κλάδου, ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος και  δίκαιη ανάπτυξη»

Στην επανεκλογή του κ. Δημήτρη Βαργιάμη στη θέση του προέδρου του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας (ΟΒΥΕ) και στην ανάδειξη της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Κίνησης Υδραυλικών – ΑΝ.Ε.Κ.Υ.» (τέως ΑΔΕΚΥ) ως πρώτης δύναμης στον κλάδο, κατέληξε η εκλογο-απολογιστική συνέλευση, που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα το Σαββατοκύριακο 23-24 Οκτωβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Γλυφάδας.

Ειδικότερα, η διεξαγωγή των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέων διοικητικών οργάνων στην ΟΒΥΕ και αντιπροσώπων στη Γ.Σ. της ΓΣΕΒΕΕ, στις 24 Οκτωβρίου, κατέληξε στα ακόλουθα αποτελέσματα:

  • Πρώτη δύναμη η «Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Υδραυλικών – ΑΝ.Ε.Κ.Υ.» (τέως ΑΔΕΚΥ), με πλειοψηφούντα σύμβουλο τον κ. Δημήτρη Βαργιάμη. Κατέλαβε 13 έδρες  στο Δ.Σ., με ποσοστό: 83,11%.
  • Δεύτερη δύναμη η «Α.Σ.Υ. – Αγωνιστική Συνεργασία Υδραυλικών». Κατέλαβε 2 έδρες στο Δ.Σ., με ποσοστό 16,88%.

Μετά το πέρας των αρχαιρεσιών και ύστερα από πρόσκληση του πλειοψηφούντος συμβούλου κ. Δημήτρη Βαργιάμη, πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. με θέμα:  «Εκλογή προεδρείου ΟΒΥΕ – Κατανομή αξιωμάτων».

Το νέο προεδρείο έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ               ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΡΓΙΑΜΗΣ

Α’ ΑΝΤ/ΔΡΟΣ            ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Β’ ΑΝΤ/ΔΡΟΣ            ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΪΛΑΡΗΣ

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ            ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΡΓΥΡΗΣ

ΑΝ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ   ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗΣ

ΤΑΜΙΑΣ                        ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΑΓΩΝΑΣ

ΑΝ. ΤΑΜΙΑΣ                ΚΩΝ/ΝΟΣ ΦΥΣΑΡΑΚΗΣ

 

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ – ΜΕΛΗ Δ.Σ. ΟΒΥΕ

ΛΑΜΠΡΟΣ  ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΠΙΝΙΔΗΣ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΟΚΤΣΙΔΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΤΟΝΤΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΦΩΤΗΣ ΤΣΑΠΑΔΑΣ

ΕΛΕΓ/ΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Στην Ε.Ε. βάσει των αποτελεσμάτων και τις 3 έδρες κατέλαβε η ΑΝΕΚΥ και εξελέγησαν οι:

HΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΡΑΓΚΟΤΣΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΤΟΥΡΜΑΣ

ANTIΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ

Βάσει των αποτελεσμάτων και τις 4  έδρες κατέλαβε η ΑΝΕΚΥ και εξελέγησαν οι:

  1. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΦΥΣΑΡΑΚΗΣ
  2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΑΣ
  3. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΟΥΛΑΚΗΣ
  4. ΛΑΖΑΡΟΣ ΦΙΛΙΟΣ

Η εισήγηση του προέδρου της ΟΒΥΕ κ. Δημήτρη Βαργιάμη στη Γενική Συνέλευση

«Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι, καλημέρα.

Σας καλωσορίζω στη Γ.Σ. της ΟΒΥΕ η οποία έχει το χαρακτήρα της εκλογοαπολογιστικής. Έχουν περάσει σχεδόν 2,5 χρόνια από την προηγούμενη Γ.Σ και σήμερα η παγκόσμια κοινότατα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα. Οι επιπτώσεις της πανδημίας σε οικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο είναι πολλαπλά αρνητικές.

Η κλιματική αλλαγή έχει μετατραπεί σε κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις άρχισαν να καταγράφονται και δεν μπορούν να προβλεφθούν οι συνέπειες που θα προκύψουν στο μέλλον. Σε εσωτερικό επίπεδο η κυβέρνηση διαχειρίστηκε και συνεχίζει να διαχειρίζεται την υγειονομική και οικονομική κρίση για τις οποίες προκύπτουν πολλά ερωτήματα.

Το βάρος για την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας έπεσε στις πλάτες του Ε.Σ.Υ αν και οι κυβερνόντες ιδεολογικά και πολιτικά είναι σε αντίθετη κατεύθυνση και δεν ενίσχυσαν μέσα από πολιτικές αποφάσεις και πρακτικές τον κρατικό υγειονομικό φορέα.

Στο κομμάτι της οικονομικής διαχείρισης ως απόρροια της πανδημίας τα μέτρα που αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν ήταν μεν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν ήταν στοχευμένα, σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε κατασπατάληση πόρων.

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας σε ορισμένους κλάδους είναι ανησυχητικά αρνητικές. Αυτοί οι κλάδοι πρέπει να στηριχτούν άμεσα για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ιδιαίτερο βάρος και ανάλογη διαχείριση πρέπει να δοθεί και στο ιδιωτικό χρέος το οποίο ξεπέρασε τα 260 δις. και δεν είναι διαχειρίσιμο. Η λύση μάλιστα πρέπει να έρθει σε επίπεδο Ευρώπης γιατί το ίδιο πρόβλημα υπάρχει σε πολλές χώρες μέλη της ΕΕ. Σε όλα τα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν οι μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και στα είδη πρώτης ανάγκης.

Οι παραπάνω εξελίξεις εκτός του ότι αυξάνουν τα κόστη στο σύνολο των ΜΜΕ ταυτόχρονα μειώνουν δραματικά το διαθέσιμο εισόδημα για την κατανάλωση και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας θα περάσει ένα δύσκολο χειμώνα, όπως καταγράφουν οι έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο σύνολο της ενέργειας και η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης είναι μονόδρομος για να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο μεγάλο μέρος της προσφοράς ενός μεγάλου μετοχικού πακέτου της ΔΕΗ προς τους επενδυτές χωρίς να έχει δικαίωμα συμμετοχής το ελληνικό κράτος. Με την απόφαση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, εκτός του ότι μέσα από την κίνηση αυτή ξεπουλιούνται τα φράγματα που ανήκουν στην εταιρεία του δημόσιου και τα οποία επηρεάζουν τις τοπικές οικονομίες μέσα από την άρδευση και την αλιεία, η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας περνά σε άγνωστα χέρια.

Αλήθεια πώς μπορεί να πορευτεί και να αναπτυχτεί μια χώρα όταν δεν έχει εθνικά δίκτυα στην ενέργεια και στο νερό;

Δεν μπορούμε βέβαια να μην αναφερθούμε και στο περιβόητο σχέδιο ανάπτυξης που εκπονήθηκε και κατατέθηκε απ’ την κυβέρνηση στην ΕΕ, το οποίο στήθηκε με βάση την έκθεση Πισσαρίδη, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει ότι το αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας έχει να κάνει με το μεγάλο αριθμό των ΜΜΕ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην οικονομία. Αυτό το αφήγημα περί μεγάλου αριθμού ΜΜΕ το ακούμε πολλά χρόνια και δεν τεκμηριώνεται από κάποιο στοιχείο, γιατί πολύ απλά το ποσοστό αυτών των επιχειρήσεων είναι πολύ κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ.

Η παραπάνω άποψη αναπαράγεται διαρκώς, ή γιατί θέλουν να αποκλείσουν αυτές τις επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο θα διαθέσει στη χώρα πάνω από 30 δις. ευρώ, ή γιατί το πολιτικό προσωπικό στο σύνολο του στερείται πολιτικής φαντασίας για το στήσιμο εθνικών αναπτυξιακών πολιτικών.

Η παραπάνω εκτίμηση επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι εδώ και δώδεκα περίπου χρόνια «ψάχνουμε» να βρούμε το νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Αλήθεια μπορεί να πραγματωθεί κάτι τέτοιο χωρίς ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, χωρίς την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας;

Μπορούμε να αλλάξουμε τις παραγωγικές δομές, τους θεσμούς της κοινωνίας και της οικονομίας χωρίς την ενεργό συμμετοχή του πολίτη μέσα απ’ τους συλλογικούς του φορείς, τις εργοδοτικές ενώσεις, τις ενώσεις των εργαζομένων;

Τα επιμελητήρια μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία μετασχηματισμού της κοινωνίας αλλά και των παραγωγικών φορέων στο σύνολό τους.

Το χτίσιμο των θεσμών με την κοινωνία και τον άνθρωπο πρωταγωνιστή και δημιουργό τους, τους δίνει ζωή, τους αναπτύσσει και τους εδραιώνει. Αντίθετα, θεσμοί που γίνονται σε κάποια γραφεία με προνομιακούς συνομιλητές, στις περισσότερες των περιπτώσεων αργοπεθαίνουν και φέρνουν αρνητικά αποτελέσματα, αντίθετα από αυτά για τα οποία στήθηκαν.

Ακρογωνιαίο λίθο για τα παραπάνω αποτελεί μια ουσιαστική, πραγματική μεταρρυθμιστική παρέμβαση στο σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος της Ελλάδας.

Η παραπάνω πολιτική αλλαγή στο σύνολο της εκπαίδευσης πρέπει να στοχεύει στην ποιότητα  της παρεχόμενης γνώσης, στην εκπαιδευτική διαδικασία (δηλαδή στον τρόπο και στις μεθόδους μετάδοσής της, γιατί αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στη χειραφέτηση και στη διαμόρφωση συνείδησης της νέας γενιάς) και βέβαια στη διαμόρφωση ενός συστήματος αξιολόγησης και ανάδειξης των ιδιαίτερων ικανοτήτων και του ταλέντου κάθε νέου και νέας με στόχο τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τη σύνδεση εκπαίδευσης και παραγωγής με προσανατολισμό στις ανάγκες και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Στο γενικότερο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον δραστηριοποιείται και πορεύεται και ο κλάδος μας, ένα μικρό κομμάτι της οικονομίας και της κοινωνίας που διαχειρίζεται όμως πολύ σημαντικούς τομείς της ζωής γενικότερα. Αυτούς της ενέργειας, της ύδρευσης, της υγιεινής και της διαχείρισης των λυμάτων.

Η πορεία του δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τη γενικότερη στρεβλή, άναρχη και βαθιά ελλειμματική ιστορική διαδρομή της χώρας στο σύνολο της. Οι αιτίες αυτής της πορείας  κυρίως είναι η μη ύπαρξη ενός οράματος και ενός σχεδίου για την Ελλάδα μας και κυρίως η έλλειψη πολιτικής πρότασης για το χτίσιμο ενός ισχυρού και οργανωμένου κράτους με ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, των επιμελητηρίων, των κλαδικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών στις δράσεις και στις δραστηριότητές του.

Τα ιδιαίτερα προβλήματά μας σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν  πρόβλημα και άλλων κλάδων, όπως του υποτυπώδους εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο δεν μεταφέρει γνώσεις και δεξιότητες στους νέους που συμμετέχουν σε αυτό και με τη μη ποιοτική του διάσταση συμμετέχει κι αυτό ενεργά, μαζί με τα μεγάλα νομοθετικά κενά που διέπουν το επάγγελμα και τη μη ύπαρξη ουσιαστικών επαγγελματικών δικαιωμάτων, στην κοινωνική απαξίωση του επαγγέλματος σε συνδυασμό με τα πρότυπα που παράγει και αναπαράγει η κοινωνία.

Η ανυπαρξία κανονισμών στις εγκαταστάσεις ύδρευσης, θέρμανσης και αποχέτευσης, η έλλειψη στις περισσότερες περιπτώσεις μελετών, η μη θεσμοθέτηση ελεγκτικών μηχανισμών τόσο για τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται όσο και για την ποιότητα των εγκαταστάσεων και για τα εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα, δεν δημιουργεί προβλήματα μόνο στους νόμιμα ασκούντες το επάγγελμα όσον αφορά τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχονται.

Κυρίως όμως δεν παράγει το παραπάνω σύστημα ποιοτικές εγκαταστάσεις, αλλά εγκαταστάσεις οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγιεινή και ασφάλεια.

Η παντελής έλλειψη χρηματοδότησης τόσο από πλευράς του τραπεζικού συστήματος όσο και από επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα σε ένα μεγάλο κομμάτι των συναδέλφων.

Στα γενικότερα προβλήματα που αναφερθήκαμε παραπάνω, το απερχόμενο ΔΣ της ΟΒΥΕ δραστηριοποιήθηκε και λειτούργησε ενωτικά και συλλογικά και οι παρεμβάσεις, οι ενέργειες και οι δράσεις που πραγματοποίησε ήταν στοχευμένες. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν στα συναρμόδια υπουργεία και γενικότερα στους κρατικούς φορείς ήταν πάντα τεκμηριωμένες. Η κατάθεση της ΥΔΚΕ στις συνδέσεις με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας είναι υποχρεωτική.

Η προσπάθεια και ο αγώνας μας συνεχίζεται.

Ήδη είμαστε σε συνεχή διαβούλευση για όλα τα θέματα του κλάδου μας.

Η παρέμβασή μας για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» είναι και ουσιαστική και τεκμηριωμένη.

Στην προσπάθειά μας και στον αγώνα μας έχουμε δίπλα μας τη ΓΣΕΒΕΕ, με τις δύο δομές της, το ΙΜΕ και το ΚΕΚ. Έχουμε δίπλα μας και τον πρόεδρο της συνομοσπονδίας.

Αξίζει εδώ να αναφέρω ότι με πρωτοβουλία της ΓΣΕΒΕΕ συστήθηκε επιτροπή τεχνικών επαγγελμάτων, μέσα από την οποία γίνεται συντονισμός και κοινές δράσεις των Τ.Ε. σε ένα πιο δυναμικό πλαίσιο κοινής διεκδίκησης, γιατί σε πολλές περιπτώσεις τα προβλήματα είναι κοινά.

Επίσης να αναφέρω ότι ολοκληρώνεται το έργο ανάλυσης και καταγραφής του επαγγέλματος από τη ΓΣΕΒΕΕ και σε λίγο θα έχουμε ένα πάρα πολύ καλό εργαλείο στα χέρια μας.

Ξεκίνησε επίσης το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΟΒΥΕ για εργαζόμενους.

Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες και φίλοι, κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΒΥΕ για την εποικοδομητική και δημιουργική θητεία που είχαμε.

Να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες και υποστηρικτές χορηγούς της ΟΒΥΕ, τον κλαδικό Τύπο και φυσικά τον συνεργάτη, ειδικό γραμματέα και συντονιστή του γραφείου  Τύπου, τον κ. Ιωάννη Χατζηκωνσταντίνου.

Η επομένη διοίκηση που θα εκλεγεί, να συνεχίσει το έργο της προηγούμενης και να πετύχει.

Συνεχίζουμε όλοι μαζί ενωμένοι.

Και να μην ξεχνάμε, όπως είπε και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, «αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, αυτός που δεν αγωνίζεται έχει ήδη χάσει».

Ευχαριστώ που είχατε την καλοσύνη να με ακούσετε».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ