Επέτειος 60 χρόνων ΟΒΥΕ: Η ιστορία δεν έχει τέλος, μόνο αρχή…. Συγκίνηση, υπερηφάνεια και ενότητα, τα διαχρονικά μηνύματα

“60 χρόνια ΟΒΥΕ, 60 χρόνια αγώνες, για να’ χουν οι υδραυλικοί, δουλειά μες στους αιώνες!” Τη μαντινάδα αυτή απηύθυνε προς την ομοσπονδία και τους καλεσμένους της, μέλος του Συνδέσμου Υδραυλικών Χανίων, εκφράζοντας τη βαθιά ικανοποίησή του για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδος (ΟΒΥΕ, 1962-2022).

Σε ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, με έντονη εορταστική διάθεση και παρουσία πλήθους επαγγελματιών, επιχειρηματιών, παλαίμαχων μελών, στελεχών επιχειρήσεων, εκπροσώπων συνδικαλιστικών φορέων και διακεκριμένων χορηγών, πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «Holiday inn», η επετειακή κλαδική εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδος (ΟΒΥΕ, 1962-2022), στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μελών της.

«Η ιστορία δεν έχει τέλος, μόνο αρχή…» ήταν το κεντρικό μήνυμα για την επέτειο των 60 χρόνων της ΟΒΥΕ, στην ομιλία που εκφώνησε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Δημήτρης Βαργιάμης κατά την έναρξη των εργασιών της γενικής συνέλευσης, δίνοντας παράλληλα το έναυσμα για την έναρξη της εορταστικής εκδήλωσης.

Τις εργασίες της επετειακής εκδήλωσης συντόνισε ο α΄ αντιπρόεδρος της ΟΒΥΕ κ. Ιορδάνης Παπαδόπουλος. Στο βήμα ανέβηκε κατόπιν ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΒΥΕ κ. Σπύρος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος φανερά συγκινημένος περιέγραψε στιγμές και γεγονότα που υπήρξαν ορόσημα για την ιστορία της Ομοσπονδίας, όπως είναι για παράδειγμα η θεσμοθέτηση του επαγγέλματος με το Π.Δ. 38/1991 και διάφορα άλλα σημαντικά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το «παρών» στην επετειακή εκδήλωσε έδωσε και το μέλος της τότε ομάδας εργασίας του Π.Δ 38/1991 κ. Μ. Καρατρασόγλου, ο οποίος μαζί με τον επίτιμο πρόεδρο της ΟΒΥΕ και άλλα μέλη συνέταξαν το σχέδιο για το προεδρικό διάταγμα που αποτέλεσε τη θεμελιώδη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη του επαγγέλματος και του κλάδου.

Την επέτειο της ΟΒΥΕ τίμησε επίσης με την παρουσία του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιος Καββαθάς, ο οποίος ακόμη μια φορά εξέπληξε ευχάριστα το σώμα απονέμοντας τιμητική πλακέτα της ΓΣΕΒΕΕ στην ΟΒΥΕ, την οποία παρέδωσε στον πρόεδρο της ομοσπονδίας. Την επέτειο τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών (ΠΟΒΑΣ) κ. Θεόφιλος Παγιάτης και ο αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ) κ. Κωνσταντίνος Δαμίγος, καθώς και εκπρόσωποι εταιρειών του χώρου. Οι προαναφερθέντες επίσημοι προσκεκλημένοι απηύθυναν χαιρετισμό στο σώμα για την  επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΟΒΥΕ.

Συγκινητικές βραβεύσεις

Όσο περνούσε η ώρα η συγκίνηση μεγάλωνε στην κατάμεστη συνεδριακή αίθουσα, με αποκορύφωμα τις βραβεύσεις παλαίμαχων μελών, για την προσφορά τους στην ομοσπονδία και γενικότερα στον κλάδο.

Ειδικότερα, βραβεύτηκε ο πρώην πρόεδρος της ΟΒΥΕ κ. Ηλίας Χούντας. Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΟΒΥΕ κ. Δημήτρης Βαργιάμης. Ακολούθησαν οι βραβεύσεις των κ. Κωνσταντίνου Λάππα (από τον β΄ αντιπρόεδρο της ΟΒΥΕ κ. Δημήτρη Καϊλάρη), Κωνσταντίνου Αθανασόπουλου (από τον ταμία της ΟΒΥΕ κ. Κωνσταντίνο Σαγώνα) και Θεόδωρου Μπομπόνη (από το γενικό γραμματέα της ΟΒΥΕ κ. Παναγιώτη Παπαργύρη). Όλοι οι βραβευθέντες μίλησαν για την ενότητα του κλάδου, ενώ τόνισαν, μεταξύ άλλων, το πόσο όμορφα αισθάνονται για την ιδιαίτερη τιμή της διοίκησης, την οποία και ευχαρίστησαν θερμά.

Επιπλέον η διοίκηση της ΟΒΥΕ προσκάλεσε για να βραβεύσει και τους κ. Π. Ασλανίδη, Γ. Κωνσταντέλλο, Α. Σίσκο, Γ. Τοδίτσκα και Δ. Ταξιάρχη, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν. Τα βραβεία τους παρέλαβαν εκπρόσωποι των συνδέσμων στους οποίους ανήκαν.

Για την πολυετή του προσφορά στο Σ.Κ. των Ε.Β.Ε. βραβεύτηκε από τη διοίκηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιος Καββαθάς, ενώ ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου βραβεύτηκε για τη συνεχή προσφορά του στον επιμελητηριακό θεσμό της χώρας.

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας βράβευσε επίσης την κ. Βούλα Μουρτά, την ιδιοκτήτρια και εκδότρια της «Τεχνοεκδοτική / TPress», για τη συνεχή υποστήριξή της σε δράσεις του κλάδου. Το βραβείο απένειμε στην κ. Μουρτά ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ κ. Δημήτρης Βαργιάμης.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ευχαρίστησαν όλους τους συναδέλφους για τη μαζική συμμετοχή τους, αλλά και για την προσφορά τους στον κλάδο, καθώς επίσης τις εταιρείες του χώρου που υποστήριξαν τις εκδηλώσεις, τον κλαδικό Τύπο (περιοδικά «Θερμοϋδραυλικός» και «Υδραυλικός») για τον πολυετή αγώνα τους για την ενημέρωση του κλάδου, και ασφαλώς τον επίτιμο πρόεδρο της ΟΒΥΕ κ. Σ. Αναγνωστόπουλο και τους παλαίμαχους συναδέλφους τους κ. Η. Χούντα, Κ. Λάππα, Κ. Αθανασόπουλο, Π. Ασλανίδη, Γ. Κωνσταντέλλο, Α. Σίσκο, Θ. Μπομπόνη, Γ. Τοδίτσκα και Δ. Ταξιάρχη, για την πολυετή και αδιάλειπτη προσφορά τους στην ομοσπονδία και γενικότερα στον κλάδο.

60 χρόνια αγώνες

Ο διαρκής αγώνας από το 1962 και μετά, για σωστές και ποιοτικές εγκαταστάσεις, καθώς και για τη θεσμοθέτηση των αδειών με την έκδοση του Π.Δ. 38/1991, συντέλεσαν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη του επαγγέλματος. Ο κλάδος και η ομοσπονδία δηλώνουν ότι συνεχίζουν τον αγώνα για ποιοτικές εγκαταστάσεις και αγωνίζονται για τον εξορθολογισμό του εκπαιδευτικού συστήματος και τη διασύνδεσή του με την αγορά. Επίσης  αγωνίζονται για τη δημιουργία και τη θέσπιση νέων σύγχρονων κανονισμών για τη θέρμανση, την ύδρευση και τον καθαρισμό των δικτύων θέρμανσης. Μεταξύ άλλων, μακροπρόθεσμος στόχος της ΟΒΥΕ είναι η συμμετοχή των πρωτοβάθμιων σωματείων και της ομοσπονδίας στο χτίσιμο του επαγγέλματος και στην ποιοτική και «υγιή» εξέλιξή του.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια της ομοσπονδίας ολοκληρώθηκαν με το σαφές ενωτικό μήνυμα του προέδρου του Δ.Σ. κ. Δημητρίου Βαργιάμη: «Μόνοι μας μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά» (Έλεν Άνταμς Κέλερ, Αμερικανίδα συγγραφέας).

Οι εργασίες της γενικής συνέλευσης

Οι εργασίες συνεχίστηκαν την Κυριακή 19 Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτών αναπτύχθηκε ουσιαστικός διάλογος επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, καθώς και γενικότερα για κλαδικά και περιφερειακά θέματα, ενώ αναδείχθηκαν ζητήματα που θα διερευνηθούν από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας, η οποία λειτουργεί ανοιχτά, συντεταγμένα και συλλογικά για την υπεράσπιση των έννομων συμφερόντων των μελών της σε όλη τη χώρα, χωρίς διαχωρισμούς.

Η γενική συνέλευση των αντιπροσώπων υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία τα θέματα που τέθηκαν προς ψηφοφορία, δίνοντας τη συγκατάθεση και την έγκρισή της στη διοίκηση να συνεχίσει το έργο της.

Κατά κοινή ομολογία, ο εορτασμός της επετείου των 60 χρόνων της ΟΒΥΕ έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, με εξαιρετική διάθεση και με πλήθος συμμετοχών. Και αυτή τη φορά, ο κλάδος έδειξε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, επιβεβαιώνοντας ότι αυτό που παραμένει διαχρονικά αναλλοίωτο είναι η υπερηφάνεια και η ενότητα που τον χαρακτηρίζει.

Οι χορηγοί της εκδήλωσης

Συνολικά 15 κορυφαίες εταιρείες τίμησαν με τις χορηγίες τους την επετειακή εκδήλωση της ΟΒΥΕ. Συγκεκριμένα, χορηγοί ήταν οι εταιρείες: GRUNDFOS, ΤΙΕΜΜΕ, ΟΜΙΛΟΣ SCHER (CHERBROS & ΥΔΡΟΜΑΡΙΝ), ARISTON, ΧΑΛΚΟΡ (ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ), Κ. ΤΖΑΝΟΣ, ISOPIPE SA, BASEPLAST ABEE, CALDA ENERGY, VERGINA SCRAP, ΚΟΥΒΙΔΗΣ ΕΜΜ. Α.Ε., REFLEX, MYTHERM, ROBERT BOSCH SA και INTERPLAST Α.Ε.

 • Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το περιοδικό «Θερμοϋδραυλικός».

Την επετειακή εκδήλωση της ΟΒΥΕ διοργάνωσε η Τεχνοεκδοτική / T-Press.

Χαιρετισμός του προέδρου της ΟΒΥΕ κ. Δημήτρη Βαργιάμη για την επέτειο των 60 χρόνων της (18 Ιουνίου 2022)

Κυρίες και κύριοι προσκεκλημένοι, αγαπητοί συνάδελφοι,

    Σας καλωσορίζω στη Γ.Σ της ομοσπονδίας βιοτεχνών υδραυλικών Ελλάδος, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούμε σήμερα την επετειακή εκδήλωση 60 χρόνων ζωής της ΟΒΥΕ. Πριν από έξι δεκαετίες λοιπόν γεννήθηκε ο δευτεροβάθμιος συνδικαλιστικός κλαδικός μας φορέας, ο οποίος διαδραμάτισε μέχρι σήμερα σημαντικό ρόλο στις κοινωνικές, πολιτικές και κλαδικές εξελίξεις. Ταυτόχρονα ήταν ο σημαντικότερος  καταλύτης για την συνδικαλιστική και συνεταιριστική συγκρότηση και ανάπτυξη του κλάδου.

Ας δούμε πως ξεκίνησε να γράφεται  η ιστορία της ΟΒΥΕ. Στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 1962, στη Θεσσαλονίκη γίνεται το πρώτο Συνέδριο, η πρώτη πανελλήνια συνδιάσκεψη στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Στη συνδιάσκεψη της Θεσσαλονίκης έδωσαν το παρόν όλοι οι σύνδεσμοι που λειτουργούσαν τότε. Τιμής ένεκεν τους αναφέρω:

1.Αθήνα :  Βασίλης Λαβίδας, Αναστάσιος Λώλος, Εμμανουήλ Ζαμπέκος, Δημήτριος Μουρτζίνος, Επαμεινώνδας Μηλιώνης

2.Πειραιάς :  Νικόλαος Βουρεξάκης, Ιωάννης Βουρναδάκης, Παναγιώτης Τριανταφύλλου, Ευάγγελος Λάζος, Δημήτριος Χαραμής

3.Θεσσαλονίκη :  Μιχάλης Σουβατζόγλου, Στέργιος Ράμτσιος, Αργύρης Σγουρός, Ευστράτιος Δεμίρης, Παναγιώτης Μιχαλόπουλος

4.Λάρισα :  Κωνσταντίνος Κουτσαφύρας, Παναγιώτης Ρούβαλης

5.Καβάλα :  Δημήτριος Κουτσογιαννάκης, Κωνσταντίνος Χρυσάφης

6.Πάτρα :  Νικόλαος Χριστοδούλου, Χρήστος Βελανιδόπουλος

7.Χανιά :  Παντελής Μούγλαλης

8.Ιωάννινα :  Συμεών Παπαηλίας, Γεώργιος Παναγιωτόπουλος

9.Σέρρες :  Γεώργιος Κουλιούσκας, Απόστολος Εμμανουηλίδης

Το ιστορικό ψήφισμα της Θεσσαλονίκης

ΨΗΦΙΣΜΑ

Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι πληρεξούσιοι αντιπρόσωποι απάντων των συνδέσμων εργοληπτών υδραυλικών της χώρας συνελθόντες εις διάσκεψίν εν Θεσσαλονίκη την 23ην και 24ην Σεπτεμβρίου 1962 αποφασίζουν ομοφώνως όπως εκδώσουν το παρόν ψήφισμα προς τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως και τους υπουργούς Οικονομικών, Βιομηχανίας, Συγκοινωνιών, Οικισμού, Εργασίας, τα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια και άπασας τας  αρμόδιας δια τα ζητήματα του Κλάδου αρχάς, δια του οποίου :

1.Επισημαίνουν τον θανάσιμον δια την υγείαν του κοινού κίνδυνος τον οποίον συνεπάγεται η επικρατούσα χαώδης κατάστασις εις τον τομέα των υδραυλικών εγκαταστάσεων.

2.Αξιούν την άμεσόν εφαρμογήν της κείμενης νομοθεσίας περί Κανονισμών εσωτερικών υδραυλικών εγκαταστάσεων.

3.Ζητούν τον δια νόμου προσδιορισμόν των προϋποθέσεων ασκήσεως του επαγγέλματος του εργολήπτου υδραυλικού.

4.Ζητούν τον δια νόμου προσδιορισμόν των προϋποθέσεων ασκήσεως του επαγγέλματος του εργολήπτου υδραυλικού.

5.Ζητούν την τροποποίηση του νόμου περί δημοσίων έργων, ώστε να καταστεί δυνατή η συμμετοχή των φορολογούμενων εγκαταστατών – εργοληπτών- υδραυλικών εις τας δημοπρασίας δια την εκτέλεσίν υδραυλικών, θερμικών και κλιματιστικών αυτοτελών έργων αξίας μέχρι 5000.000 δραχμών.

6.Ζητούν τον αυστηρόν έλεγχόν της καταλληλόλητας του υδραυλικού υλικού υπό των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

7.Αποφασίζουν την ίδρυσίν Πανελληνίου Ομοσπονδίας Εργοληπτών Υδραυλικών και εξουσιοδοτούν την εκλεγεί σαν υπό της Διασκέψεως προσωρινή ν διοικούσαν επιτροπήν όπως υποβάλλει αναλυτικόν υπόμνημα εις τας αρμόδιας αρχάς επί των αιτημάτων του Κλάδου, συντάξει το Καταστατικό της Ομοσπονδίας, κινήσει τη διαδικασία δια την αναγνώρισιν τούτο υπό του Πρωτοδικείου Αθηνών και συγκαλέσει γενικήν συνέλευσίν εντός διμήνου το αργότερον από της αναγνωρίσεως του Καταστατικού προς εκλογήν οριστικής διοικήσεως.

8.Ζητούν την υπαγωγή των εργοληπτών υδραυλικών, λευκοσιδηρουργών και φανοποιών εις τας κατηγορίας τας φορολογουμένας με συντελεστή 5-8 επί του κύκλου εργασιών, όπως και την αναγνώρισιν των βιβλίων Α και Β κατηγορίας.

9.Ζητούν την κεφαλοποίηση των καθυστερούμενων οφειλών προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της δικαιοδοσίας του Υπουργείου Εργασίας και την εξόφληση των εις 60 δόσεις, ζητούν την άρση της επιδοτήσεως των στρατευμένων, την επιτάχυνση της εκδικάσεων ενστάσεων υπό του ΙΚΑ, την κατοχύρωσίν της επαγγελματικής στέγης δια του καθορισμού τιμαριθμικού μισθώματος εις περίπτωσίν οριστικής καταργήσεως του ενοικιοστασίου.

10.Ζητούν την λήψη μέτρων προς αρτιότερών εκπαίδευσίν νέων στελεχών και την ίδρυσίν σχολών μαθητείας υδραυλικών εις Θεσσαλονίκην, Πειραιάν, Πάτρας και άλας πόλεις.

Η ιστορική πρώτη ιδρυτική Συνέλευση της ΟΒΥΕ έγινε στο ΒΕΑ στις 26 Γενάρη του 1964. Αναφέρω, τα  «ΙΣΤΟΡΙΚΑ  ονομ/μα»  αυτών των συναδέλφων που υπέγραψαν το πρώτο Καταστατικό της Ομοσπονδίας:

Σύνδεσμος Αθήνας :

Δ. Χατζημητάκος, Π. Πετρόπουλος,  Β. Λαβίδας,  Ι. Πρεκετές,  Εμμ. Ζαμπέκος,  Αν. Λώλος,  Χρ. Ζώτος, Δημ. Μούρτζινος, Ι. Σκόδρος, Λ. Κομητόπουλος, Β. Δατσέρης, Θ. Ρουμπάνης, Β. Σαμαράς, Σπ. Αναγνωστόπουλος, Δ. Μούχος, Δημ. Γιαννάκης.

Σύνδεσμος Πειραιά : 

Ν. Βουρεξάκης, Ι. Βουρναδάκης, Ν. Μειντάνης, Π. Τριανταφύλλου, Θ. Τσιλικίδης.

Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης : 

 1. Σουβατζόγλου, Στ. Ράμτσιος, Π. Μανωλόπουλος, Α. Πιτροπάκης, Γ. Πεσιρίδης, Ε. Δεμίρης, Ι. Χριστοφορίδης.

Σύνδεσμος Λαρίσης :

 Κ. Κουτσαφύρας, Π. Ρούβαλης, Γ. Ζαμπέρλης. 

Σύνδεσμος Καβάλας :

 Δ. Κοντογιαννάκης, Κ. Χρυσάφης.

Σύνδεσμος Πατρών : Ν. Χριστοδούλου, Ν. Μαυροειδής.

ΠΡΩΤΗ ΑΙΡΕΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ  Γ.Σ., τελικά συνέρχεται ΣΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1964 (ΛΑΡΙΣΑ) και εκλέγει την πρώτη αιρετή Διοίκηση της Ομοσπονδίας :

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 1. Πρόεδρος : Ν. Βουρεξάκης – Πειραιάς
 2. Α΄ Αντιπρόεδρος : Δημ. Μούχος – Αθήνα
 3. Β΄ Αντιπρόεδρος : Στ. Ράμτσιος – Θεσσαλονίκη
 4. Γ. Γραμματέας : Βασ. Λαβίδας – Αθήνα
 5. Ταμίας : Παν. Τριανταφύλλου – Πειραιάς
 6. Έφορος : Σπύρος Αναγνωστόπουλος – Αθήνα
 7. Μέλος Δ.Σ.: Κωνσταντίνος Κουτσαφύρας – Λάρισα
 8. -\\- -\\- : Δημ. Κουτσογιαννάκης – Καβάλα
 9. -\\- -\\- : Νικ. Χριστοδούλου – Πάτρα

Αξίζει, επίσης, να αναφέρω απόσπασμα τότε δηλώσεων του πρώτου Προέδρου της ΟΒΥΕ, ΝΙΚΟΥ ΒΟΥΡΕΞΑΚΗ από τον Πειραιά :

Μιλούσε τότε, πριν από περίπου  60 χρόνια, «για την ποιότητα των υλικών, για την ανάγκη ίδρυσης σχολών και τη χορήγηση αδειών στους υδραυλικούς».

Χαρακτηριστικά έλεγε «Δεν μπορεί ο κάτοχος δύο εργαλείων να παριστάνει τον υδραυλικό».

 Η ίδρυση της ΟΒΥΕ αποτελεί για μας από τις σημαντικότερες στιγμές του κλάδου. Η διαχρονική της πορεία και μέσα από την συνολική της δράση, τους συνδικαλιστικούς αγώνες και τις τεκμηριωμένες προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς, επιβεβαιώνει τον πολύ σημαντικό της ρόλο. Όπως γίνεται κατανοητό και από τις παραπάνω ιστορικές αναφορές για την ίδρυση της ΟΒΥΕ, ήταν  πολλά τα προβλήματα που υπήρχαν στο κομμάτι των κατασκευών και γενικά η συγκρότηση του επαγγέλματος σε όλα τα επίπεδα.

Συζήτηση επί όλων των επίκαιρων θεμάτων, τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις

Αγαπητοί συνάδελφοι, βρισκόμαστε μπροστά σε μια τρίδυμη οικονομική κρίση ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, της τρέχουσας οικονομικής κρίσης από την πανδημία και βέβαια το μεγάλο  πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις και αφορά το κόστος της ενέργειας και της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών, αλλά και των βασικών καταναλωτικών αγαθών που επιβαρύνουν καθημερινά το καλάθι της νοικοκυράς.

Όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα σε ότι αφορά το ενεργειακό κόστος υπολείπονται των αναγκών των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών. 

Η Κυβέρνηση εμμένει στην πολιτική της μη άμεσης ενεργοποίησης μέτρων που θα έχουν στόχο την βελτίωση των οικονομικών τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών.

Το μέτρο που αφορά την ενέργεια, δηλαδή η επιδότηση του 50% του αυξημένου κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις δεν μπορεί να καλύψει τις εξωφρενικές αυξήσεις που έχουμε στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και στο φυσικό αέριο.

Όλες οι επιχειρήσεις και τα μηνύματα που έχουμε από πάρα πολλούς συναδέλφους από όλη τη χώρα και από όλους τους κλάδους είναι ότι οι λογαριασμοί των πάροχων  ενέργειας έρχονται τουλάχιστον διπλάσιοι  και αυτό δημιουργεί ταυτόχρονα με τη μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, λόγω και της ψυχολογίας που έχει δημιουργηθεί στους καταναλωτές και της μείωσης του διαθεσίμου εισοδήματος τους  αδυνατούν   να καλύψουν άλλες ανάγκες πλην των ανελαστικών δαπανών που έχουν για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, για την παροχή φυσικού αερίου ή πετρελαίου θέρμανσης αλλά ακόμα και καυσίμων κίνησης σε συνδυασμό με τα καθηλωμένα έσοδα μισθωτών και συνταξιούχων δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στην αγορά.

Ήδη οι δυο πρώτοι μήνες τόσο στο λιανικό εμπόριο,  αλλά και στους άλλους κλάδους της οικονομίας φαίνεται ότι είναι πολύ χαμηλοί οι τζίροι και πολύ πίσω από τις προσδοκίες που έχουν οι επιχειρήσεις για αναθέρμανση της αγοράς με την έλευση του νέου έτους.

Από την άλλη πλευρά,  πρέπει να τονίσω ότι τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων,  αλλά ιδιαίτερα των κλάδων εκείνων οι οποίοι έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα των επιπτώσεων της πανδημίας,  όπως είναι ο κλάδος της εστίασης, είναι μηδαμινά,  ενόψει των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν  αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις του κλάδου αλλά και επιχειρήσεις άλλων κλάδων όπως παραδείγματος χάριν,  των κλάδων των τεχνικών επαγγελμάτων, που σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας πάρα πολλές επιχειρήσεις τεχνικών επαγγελμάτων ματαιώνουν συμβόλαια τα οποία έχουν αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, διότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες δαπάνες του κόστους πρώτων υλών.

Και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει και να το αναδείξουμε ότι δεν είναι μόνο οι κλάδοι αιχμής λιανικό εμπόριο και εστίαση αλλά και τεχνικά επαγγέλματα.  Έχουν βρεθεί μέσα σε μια δίνη  αυξήσεων του κόστους των πρώτων υλών είτε μιλάμε για χαλκό, είτε μιλάμε για αλουμίνιο, είτε μιλάμε για σίδηρο τα οποία έχουν εκτοξευθεί οι τιμές τους σε τέτοιο επίπεδο που κάνουν μη βιώσιμες τις επιχειρήσεις του τεχνικού κλάδου.

Συνεχίζονται βέβαια τα προβλήματα που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με την υποχρηματοδότησή του, όλο αυτό το διάστημα και μέσα στην πανδημία με αποτέλεσμα να βλέπουμε καθημερινά να αυξάνονται, να μένει σταθερός ο αριθμός των συμπολιτών μας οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Και βέβαια την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα. 

Βρισκόμαστε σε επαφή με τις άλλες τριτοβάθμιες οργανώσεις για να μπορέσουμε το επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε σε κινητοποίηση για ανάδειξη αυτών των προβλημάτων που οδηγούν τις επιχειρήσεις σε κλείσιμο γιατί τα λουκέτα πλέον θα γίνονται εμφανή μέρα με τη μέρα.

Το ενεργειακό κόστος, οι σωρευμένες υποχρεώσεις, ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την αύξηση του ενεργειακού κόστους αλλά και του κόστους πρώτων υλών οδηγεί σε αδιέξοδο μια σειρά επιχειρήσεων.

Και από την  άλλη πλευρά οι πόροι που υποτίθεται θα φτάσουν στη χώρα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το έχουμε συζητήσει και σε άλλες συνεδριάσεις των οργάνων είναι  πόροι οι οποίοι δεν αφορούν το 90% των επιχειρήσεων που εκπροσωπεί η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.,  γιατί τα χρήματα αυτά, οι πόροι αυτοί  θα περάσουν μέσα από το τραπεζικό σύστημα που έχει αποκλεισμένο το 90% των επιχειρήσεων που εκπροσωπεί η Συνομοσπονδία.

Οι προτάσεις που έχει κάνει η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. είναι η άμεση αύξηση της επιδότησης του αυξημένου κόστους στην ενέργεια στο 75% σε συνδυασμό με μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής από το 13% στο 6% έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να μπορέσουν τα νοικοκυριά να αμβλύνουν τις επιπτώσεις των αυξήσεων των βασικών καταναλωτικών αγαθών που επιβαρύνουν καθημερινά το καλάθι της νοικοκυράς.

Και ταυτόχρονα,  χρειάζεται άμεση μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στο επίπεδο των καυσίμων που και αυτά επιβαρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και στερούν διαθέσιμο εισόδημα από τους άλλους κλάδους της οικονομίας.

Και βέβαια σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκινώντας από την δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι αυτή η κρίση η πληθωριστική που υπάρχει στην ευρωπαϊκή οικονομία  και στην παγκόσμια οικονομία δεν είναι κάτι το οποίο θα είναι πρόβλημα για τους επόμενους μόνο μήνες.  Θα είναι πρόβλημα που θα διαρκέσει τουλάχιστον ολόκληρο το ’22 και σύμφωνα και με την Κομισιόν ενδέχεται αυτό να μετατοπιστεί και το 2023.

Oι  πληθωριστικές τάσεις που αναπτύσσονται στην ελληνική οικονομία συμπιέζουν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. 

Θεωρούμε ότι θα πρέπει και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε τόσο σε επίπεδο διαβούλευσης με την Κυβέρνηση όσο και σε επίπεδο κινητοποιήσεων με τους άλλους τριτοβάθμιου συνδικαλιστικούς φορείς.

Ουσιαστικά όλα αυτά καθιστούσαν  επιβεβλημένη τη συνδικαλιστική οργάνωση του επαγγέλματός  μας.

Στην μέχρι τώρα πορεία η Ομοσπονδία έχει κατακτήσεις και έχει συμβάλει με πρωτοβουλίες και προτάσεις σε πολλές θετικές εξελίξεις για τον κλάδο γενικότερα. Έχουμε όμως μπροστά μας πολύ δρόμο να διανύσουμε για να δώσουμε στο επάγγελμα που διαχειρίζεται το νερό και ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας,  τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που του αξίζουν.

Η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις προσωπικού συντεχνιακού ή χρωματικού χαρακτήρα, προς όφελος της πατρίδας και της κοινωνίας, διότι στις μέρες μας, μετά από μία και πλέον δεκαετία επιβολής και κυριαρχίας πολιτικών σε λάθος κατεύθυνσης σε οικονομικό και κοινωνικό   επίπεδο, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί το μεσαίο κοινωνικό στρώμα, που αποτελεί το βασικό παράγοντα για κοινωνική συνοχή και κατοχύρωση υψηλού επιπέδου διαβίωσης. Ταυτόχρονα καλλιεργείται έντεχνα η αντίληψη ότι η συλλογική δράση δεν οδηγεί απαραιτήτως σε λύσεις.

Οι επαγγελματικές ενώσεις, οι Ομοσπονδίες και γενικότερα το Σ.Κ.,  οφείλει να καταπιαστεί με το ζήτημα της οικονομικής και κοινωνικής δημοκρατίας. Να θέσει στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών και των επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων στο κέντρο των αποφάσεων, να υπάρξει διάλογος, με τη συμμετοχή των κοινωνικών Εταίρων, για την πολυφωνία, για τη συλλογική δράση για τη διαμόρφωση μια νέας κουλτούρας, που θα δίνει τη δυνατότητα στην κοινωνία να εκφράζεται έτσι ώστε το πολιτικό σύστημα να αφουγκράζεται τους πολίτες οι οποίοι μέσα από τους συλλογικούς φορείς και  δράσεις, μέσα από  τα επιμελητήρια και τους κοινωνικούς εταίρους θα συμμετέχουν στο χτίσιμο νέων θεσμών αλλά και στο μετασχηματισμό αυτών που υπάρχουν. Με μια φράση, να υπάρξει επιτέλους ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος, μέσα από τον οποίο θα δομηθεί μια πιο ποιοτική  δημοκρατία με κέντρο βάρους τον άνθρωπο. θα το λέω και θα το φωνάζω …..«Μόνοι μας μπορούμε να κάνουμε τόσο λίγα. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσο πολλά».

(Έλεν Άνταμς Κέλερ – Αμερικανίδα συγγραφέας)

Εισήγηση του προέδρου της ΟΒΥΕ κ. Δημήτρη Βαργιάμη στη Γ.Σ. (19 Ιουνίου 2022) – Προγραμματισμός  δράσης

Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, καλημέρα σας. 

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύπλευρη οικονομική κρίση ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, της τρέχουσας οικονομικής κρίσης από την πανδημία και βέβαια το μεγάλο  πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις και αφορά το κόστος της ενέργειας και της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών αλλά και των βασικών καταναλωτικών αγαθών που επιβαρύνουν καθημερινά το καλάθι της νοικοκυράς.

Η παραπάνω κατάσταση άρχισε να διαμορφώνεται από τον Μάϊο του 21, γιγαντώθηκε το φθινόπωρο του 21 και ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία για να βάλει το κερασάκι στην τούρτα, και αυτή την στιγμή να κινδυνεύουμε να ζήσουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Η Κυβέρνηση εμμένει στην πολιτική της μη άμεσης ενεργοποίησης μέτρων που θα έχουν στόχο την βελτίωση των οικονομικών τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών.

Τα μέτρα που αφορούν  την ενέργεια, δεν μπορούν να καλύψουν τις εξωφρενικές αυξήσεις που έχουμε στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, στο φυσικό αέριο, στη βενζίνη και στο πετρέλαιο.

 Οι λογαριασμοί των παρόχων ενέργειας έρχονται τουλάχιστον διπλασιασμένοι.

Αυτό δημιουργεί ταυτόχρονα,  με τη μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων λόγω και της ψυχολογίας που έχει δημιουργηθεί στους καταναλωτές,  την μείωση  του διαθεσίμου εισοδήματος των καταναλωτών για να καλύψουν άλλες ανάγκες πλην των ανελαστικών δαπανών για τα έξοδα φυσικού αερίου ή πετρελαίου θέρμανσης, καύσιμα κίνησης σε συνδυασμό με τα καθηλωμένα έσοδα μισθωτών και συνταξιούχων,  δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στην αγορά.

Από την άλλη πλευρά πρέπει να τονίσω ότι τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων, αλλά ιδιαίτερα των κλάδων εκείνων οι οποίοι έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα των επιπτώσεων της πανδημίας όπως είναι ο κλάδος της εστίασης, είναι μηδαμινά ενόψει των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή που επιχειρήσεις του κλάδου αλλά και επιχειρήσεις άλλων κλάδων όπως παραδείγματος χάριν   των τεχνικών επαγγελμάτων,  που σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας πάρα πολλές επιχειρήσεις τεχνικών επαγγελμάτων ματαιώνουν συμβόλαια τα οποία έχουν αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη διότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες δαπάνες του κόστους πρώτων υλών.

Και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει και να το αναδείξουμε,  ότι δεν είναι μόνο οι κλάδοι αιχμής λιανικό εμπόριο και εστίαση,  αλλά και τα τεχνικά επαγγέλματα.  Έχουν βρεθεί μέσα σε μια δίνη αυξήσεων του κόστους των πρώτων υλών είτε μιλάμε για χαλκό, είτε μιλάμε για αλουμίνιο, είτε μιλάμε για σίδηρο τα οποία έχουν εκτοξευθεί οι τιμές σε τέτοιο επίπεδο που κάνουν μη βιώσιμες τις επιχειρήσεις του τεχνικού κλάδου.

Συνεχίζονται βέβαια τα προβλήματα που υπάρχουν στο εθνικό σύστημα υγείας με την υποχρηματοδότησή του, όλο αυτό το διάστημα και μέσα στην πανδημία με αποτέλεσμα ο αριθμός των συμπολιτών μας οι οποίοι έχουν  χάσει τη ζωή τους στο δημόσιο σύστημα υγείας να είναι μεγάλος.

Το ενεργειακό κόστος, οι σωρευμένες υποχρεώσεις, ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την αύξηση του ενεργειακού κόστους,  αλλά και του κόστους πρώτων υλών οδηγεί σε αδιέξοδο μια σειρά επιχειρήσεων.

Και από την  άλλη πλευρά τα κεφάλαια που υποτίθεται θα φτάσουν στη χώρα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι  πόροι οι οποίοι δεν αφορούν το 90% των ΜΜΕ επιχειρήσεων . γιατί τα χρήματα αυτά, θα περάσουν μέσα από το τραπεζικό σύστημα,  που έχει αποκλεισμένο το 90% των ΜΜΕ.

Οι προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους είναι η άμεση αύξηση της επιδότησης του αυξημένου κόστους στην ενέργεια στο 75% σε συνδυασμό με μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής από το 13% στο 6% έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα,  έτσι ώστε να μπορέσουν τα νοικοκυριά να αμβλύνουν τις επιπτώσεις των αυξήσεων των βασικών καταναλωτικών αγαθών που επιβαρύνουν καθημερινά το καλάθι της νοικοκυράς.

Και ταυτόχρονα χρειάζεται άμεση μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στο επίπεδο των καυσίμων,  που και αυτά επιβαρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και στερούν διαθέσιμο εισόδημα από τους άλλους κλάδους της οικονομίας.

Και βέβαια,  σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκινώντας από την δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι αυτή η κρίση η πληθωριστική,  που υπάρχει στην ευρωπαϊκή οικονομία  και στην παγκόσμια οικονομία δεν είναι κάτι το οποίο θα είναι πρόβλημα για τους επόμενους μόνο μήνες.  Θα είναι πρόβλημα που θα διαρκέσει τουλάχιστον ολόκληρο το 2022 και σύμφωνα και με την Κομισιόν ενδέχεται αυτό να μετατοπιστεί και το 2023.

Οι  πληθωριστικές τάσεις που αναπτύσσονται στην ελληνική οικονομία συμπιέζουν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.  Θεωρούμε ότι θα πρέπει και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε τόσο σε επίπεδο διαβούλευσης με την Κυβέρνηση,  όσο και σε επίπεδο δράσεων και κινητοποιήσεων. Θα ήθελα εδώ να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στο κομμάτι της ενέργειας.

Η απολιγνιτοποίηση είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Εξίσου αναγκαία είναι: 1) ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και 2) χαμηλή τιμή ρεύματος

Συνεπώς,  κάθε λύση για την ενεργειακή μετάβαση πρέπει να εξασφαλίζει και τους τρεις παραπάνω στόχους.

Η απολιγνιτοποίηση μπορούσε να υλοποιηθεί μέσα από ένα μεταβατικό στάδιο, και με στοχευμένες πολιτικές και υλοποίηση προγραμμάτων παραγωγής ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών, και την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη θα την αντικαθιστούσε σταδιακά ενέργεια μέσα από εγχώριες πηγές,  φιλικές προς το περιβάλλον, στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας, δεδομένου ότι ο στόχος της ΕΕ για πλήρη κλιματική ουδετερότητα είναι το 2050. Δεν ήταν δηλαδή απαραίτητο να καταφύγουμε στην εσπευσμένη απολιγνιτοποίηση το 2023.

Τα οφέλη της απολιγνιτοποίησης αμφισβητούνται επειδή ο εγχώριος λιγνίτης δεν υποκαθίσταται από ΑΠΕ αλλά από εισαγόμενο φυσικό αέριο, οι εκπομπές του οποίου (μεθάνιο) επίσης συγκαταλέγονται στα επιβλαβή αέρια. Φέτος στο στόχαστρο  του ΟΗΕ μπήκε το μεθάνιο!

Το αντεπιχείρημα απέναντι στην πρόταση για παράταση λιγνιτικής παραγωγής αναφέρεται στο κόστος αγοράς δικαιωμάτων ρύπων που έχει αυξηθεί υπέρογκα (πάνω από 60 ευρώ/τόνος) κι επιβαρύνει υπέρογκα την λιγνιτική παραγωγή.

Η Ελλάδα μπορούσε ένα ζητήσει εξαίρεση από τα δικαιώματα ρύπων επειδή έχει μικρό ΑΕΠ. Δεν το έκανε όταν έπρεπε ας το κάνει τώρα επικαλούμενη το ρεκόρ στην ενεργειακή φτώχεια. 

Ο λιγνίτης ήταν σχετικά ακριβός όταν το φυσικό αέριο ήταν σχετικά φθηνό. Πλέον το κόστος παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη είναι χαμηλότερο από το κόστος παραγωγής από φυσικό αέριο: η απόλυτη ανατροπή στην αγορά!

Ως εκ τούτων,  προτείνουμε αναθεώρηση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης. Να μη σβήσει καμιά λιγνιτική μονάδα από  όσες ακόμη λειτουργούν και η Πτολεμαΐδα 5, να λειτουργήσει με εγχώριο λιγνίτη, υπό τον έλεγχο της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ να επανακτήσει το δημόσιο χαρακτήρα της, υπό κοινωνικό έλεγχο, με δημόσια λογοδοσία των διοικήσεων της.

Ο ανταγωνισμός είναι θεμιτός αν ανοίγει μια αγορά, επιτρέποντας τη δραστηριοποίηση κι άλλων επαγγελματιών.

Κρίνεται φυσικά από το αποτέλεσμα.

Στην Ελλάδα το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας έχει οδηγήσει τα τιμολόγια στα ύψη.

Η πώληση 49% ΔΕΔΔΗΕ σε αυστραλιανό κολοσσό (Macquarie) θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Απαράδεκτο ότι δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα η προκήρυξη του διαγωνισμού στη δημοσιότητα για να μάθουμε τους όρους. Στη Βουλή έγινε αναφορά ότι προβλέπεται η διανομή σε μερίσματα του 95% κερδών. Αν είναι έτσι από που θα γίνουν οι νέες επενδύσεις; Από δανεισμό; Έτσι, θα επαναληφθεί ό,τι έγινε στην εταιρεία ύδρευσης του Λονδίνου (Thames Water) που η εταιρεία μετά την εκδίωξη της Macquarie βρέθηκε χρεωμένη μέχρι το λαιμό.

Η κατάρρευση του ηλεκτρικού δικτύου στα Β. Προάστια της Αττικής  με την κακοκαιρία Μήδεια (Φεβρουάριος 2021) έδειξε ότι χρήζει αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού. Αυτό έπρεπε να προταχθεί. Όχι μια καλή τιμή του ΔΕΔΔΗΕ στην αγορά άνευ όρων και προϋποθέσεων.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ χωρίς δικαίωμα συμμετοχής δημοσίου ισοδυναμεί με ιδιωτικοποίηση. Προτάσσει την κερδοφορία της έναντι του σκοπού ίδρυσής της: εξασφάλιση φθηνού ρεύματος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ο λόγος που επικαλείται η διοίκηση ΔΕΗ (υλοποίηση επενδύσεων) δεν ισχύει. Το επενδυτικό πρόγραμμα θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσω: 1) κερδών ΔΕΗ 2) κονδυλίων Ταμείου Ανάκαμψης 3) φθηνού δανεισμού από τράπεζες ή Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Επίσης, αν δεν επενδύει η ΔΕΗ γιατί να επενδύσει το πολυεθνικό fund;

Η τιμή των λογαριασμών θα μπορούσε να μειωθεί αν η τιμολόγηση δεν γινόταν στη βάση της Οριακής Τιμής Συστήματος όπως γίνεται σήμερα, προς όφελος των παρόχων, αλλά της μέσης.

Επιδοτήσεις επίσης,  για ΑΠΕ θα μπορούσαν να δοθούν στις ενεργειακές κοινότητες που να συγκροτούνται στη βάση γειτονιάς, κ.α. ώστε να προκριθούν ΑΠΕ μικρής κλίμακας. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με βάση και τις γεωπολιτικές εξελίξεις και κυρίως ο πόλεμος στην Ουκρανία ο οποίος δεν φαίνεται να τελειώνει γρήγορα, και βέβαια τα αποτελέσματά του είναι δραματικά αρνητικά για όλες τις πλευρές και κυρίως για το λαό και τους απλούς πολίτες οι οποίοι βιώνουν απίστευτες καταστάσεις με αποκορύφωμα τον βίαιο εκτοπισμό και την μετανάστευση εκατομμυρίων ανθρώπων. Πορευόμαστε στον 21ο αιώνα και οι ανθρωπότητα δεν έχει καταφέρει να κατοχυρώσει τον αλληλοσεβασμό, την αυτοδιάθεση  των λαών την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διάστημα να διανύσουμε, και το πολιτικό προσωπικό της χώρας οφείλει να στοχεύσει σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτα από όλα στοχευμένα να στηριχθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, και οι ΜμΕ για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να τους δοθεί στη συνέχεια η δυνατότητα να αναπτυχθούν. Και η δεύτερη κατεύθυνση έχει να κάνει με την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα τόσο σε επίπεδο παραγωγής,  όσο και σε επίπεδο δομών προκειμένου η χώρα μας όχι μόνο να παράξει και να καλύψει τις ανάγκες της, αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσει έναν τομέα αιχμής και για εξαγωγές, έχοντας και συγκριτικό πλεονέκτημα στον πρωτογενή τομέα.

Σε αυτό το περιβάλλον δεν μπορεί να μείνει κανείς ανεπηρέαστος, άρα και ο δικός μας χώρος. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για την διαμόρφωση ενός κλάδου με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που του αξίζουν.

Το διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη Γ.Σ το Δ.Σ της ΟΒΥΕ πραγματοποίησε δράσει και συναντήσεις με τον υπουργό ανάπτυξης, την Γ.Γ του υπουργείου, αλλά και με υπηρεσιακούς παράγοντες καταθέτοντας τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις τόσο για τα τρέχοντα ζητήματα που μας αφορούν,  όσο  και για τα γενικότερα κλαδικά θέματα , όπως είναι η τροποποίηση αναμόρφωση του νομικού πλαισίου που διέπει το επάγγελμα, προτάσεις για το εκπαιδευτικό σύστημα, για  το πρόγραμμα εξοικονομώ, προτάσεις για τη θέσπιση κανονισμών, ελεγκτικού μηχανισμού, παρεμβάσεις με συγκεκριμένες θέσεις για περιβαλλοντικά νομοσχέδια. Αυτό,  που μπορούμε να σας μεταφέρουμε μόνο ενημερωτικά είναι ότι υπάρχει η σκέψη και απόφαση με βάση και τα λεγόμενα των υπηρεσιακών παραγόντων να υπάρξει ηλεκτρονική διαχείριση της ΥΔΚΕ.

Επίσης πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι με βάση και τις παγκόσμιες εξελίξεις που αφορούν την διεθνών τιμών του Φ.Α υπάρχει ένα πάγωμα όσον αφορά την εξάπλωση του στην υπόλοιπη χώρα. Επίσης πρέπει να σας αναφέρω ότι το πρόγραμμα της Ομοσπονδίας που αφορά την κατάρτιση εργαζομένων τρέχει κανονικά και χωρίς προβλήματα. Αξίζει επίσης να αναφέρω ότι ολοκληρώθηκε το εμβληματικό έργο της ΓΣΕΒΕΕ το οποίο αφορά την παρακολούθηση και την πρόγνωση των αλλαγών σε είκοσι επαγγέλματα, ένα από αυτά είναι και το δικό μας. Το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στην μελλοντική μας πορεία.

Το επόμενο διάστημα η ΟΒΥΕ  θα συνεχίσει την προσπάθεια και τη δράση για την θεσμική κατοχύρωση των τεκμηριωμένων θέσεων της ΟΒΥΕ που αφορούν το εκπαιδευτικό σύστημα, την αναμόρφωση του νομικού πλαισίου το οποίο έχει πάρα πολλά κενά, την θέσπιση κανονισμών στις εγκαταστάσεις ύδρευσης, θέρμανσης, αποχέτευσης και το καθαρισμό των δικτύων θέρμανσης, την αναμόρφωση του προγράμματος εξοικονομώ. Επίσης,  θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση για την κατοχύρωση και εφαρμογή του νόμου που αφορά την ΥΔΚΕ στις  συνδέσεις με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Επιπλέον,  θα συνεχιστεί η προσπάθεια της περιφερειακής ενημέρωσης για τις εγκαταστάσεις Φ.Α., προκειμένου και με στόχο να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους καταναλωτές προς όφελος, της κοινωνίας, της χώρας, και του κλάδου.

Τέλος,  πρέπει να αναφέρω ότι σε αυτή την προσπάθεια δε περισσεύει κανείς ο αγώνας είναι κοινός και πολυεπίπεδος. Δύναμή μας  είναι η ενότητα μας, η μαζική δράση και ο συλλογικός αγώνας.

H συνεργασία είναι βασικός άξονας Προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι ο ουσιαστικός διάλογος χωρίς αποκλεισμούς και έτσι θα συνεχίσουμε.

Ευχαριστώ που με ακούσατε.

Ελέγξτε επίσης

Βράβευση της T-Press από τον Πρόεδρο της ΟΒΥΕ, κ. Δημήτρη Βαργιάμη.

Βράβευση της κ. Βούλας Μουρτά, ιδιοκτήτριας της Τεχνοεκδοτικής/ T-Press, από τον Πρόεδρο της ΟΒΥΕ, κ. …

Τα Περιοδικά μας