Φυσικό αέριο: Πορεία και προοπτικές

Το φυσικό αέριο έχει σχεδόν 20 χρόνια χρήσης στη χώρα μας· μια χρονική περίοδο που μας παρέχει σχετικά μια πλούσια εμπειρία να το αξιολογήσουμε, και να διατυπώσουμε θέσεις και προτάσεις για το μέλλον του στη χώρα μας.

Αναμφίβολα το φυσικό αέριο ως πηγή ενέργειας έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες μορφές όπως είναι το πετρέλαιο, το πέλετ, το ξύλο και άλλα: Ο καταναλωτής δεν το προπληρώνει, έχει μια καθαρή καύση, δεν μολύνει το περιβάλλον, ενώ μπορεί σχετικά εύκολα να αποκτήσει και αυτονομία ως προς τις εγκαταστάσεις θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης. Δίνει επίσης τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να βρουν εύκολες και οικονομικές λύσεις για τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις τους και με χαμηλή κατανάλωση.

Στα 20 χρόνια χρήσης του φυσικού αερίου, όσο αφορά τη διείσδυσή του στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις –με βάση και τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας– είχαμε μια ικανοποιητική πορεία.

Στο πολεοδομικό συγκρότημα και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε όλες τις μεγάλες πόλεις, η επέκταση των δικτύων έγινε με σχετικά γρήγορο ρυθμό. Στην περιοχή της Αττικής η επέκταση των δικτύων έγινε με πιο αργούς ρυθμούς, λόγω και της πληθυσμιακής πυκνότητας της περιοχής της πρωτεύουσας. Στην πόλη των Σερρών τα δίκτυα αερίου ξεκίνησαν εδώ και δύο χρόνια περίπου, και η επέκτασή τους γίνεται με αργούς ρυθμούς. Πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι το εσωτερικό δίκτυο τον Σερρών το είχε αναλάβει η ΔΕΔΑ. Σε πολλές περιοχές και πόλεις περιφερειακά (σε Λαγκαδά, Τύρναβο, Καλαμπάκα και άλλες) το φυσικό αέριο έφτασε με τη μορφή CNC, δηλαδή συμπιεσμένο στα 200 bar.

Σε αυτή του τη μορφή το φυσικό αέριο μεταφέρεται με ειδικές πλατφόρμες και αποσυμπιέζεται στα σημεία διανομής (όπου έχει κατασκευαστεί ο ανάλογος μηχανολογικός εξοπλισμός) και μεταφέρεται στα δίκτυα των πολεοδομικών συγκροτημάτων. Με βάση το σχεδιασμό για εξόρυξη του συγκεκριμένου υδρογονάνθρακα παγκοσμίως, αλλά και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στη χώρα μας, υπάρχει η πρόθεση στα αμέσως επόμενα χρόνια το φυσικό αέριο να επεκταθεί σε πάρα πολλές περιοχές και πόλεις της Ελλάδας.

Το ερώτημα που προκύπτει, με βάση και την εμπειρία μας, είναι ποιος θα αναλάβει να κατασκευάσει τα εσωτερικά δίκτυα των πόλεων, γνωρίζοντας ότι αρκετοί δημόσιοι διαγωνισμοί που έγιναν σε πόλεις όπως είναι η Κατερίνη και η Βέροια για τα δίκτυα φυσικού αερίου κρίθηκαν άγονοι. Έχοντας υπόψη μας την περίπτωση των Σερρών, θεωρούμε ότι για να υπάρχουν γρήγορες διαδικασίες και ταχεία διείσδυση του φυσικού αερίου στις πόλεις η λύση είναι είναι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να δοθεί το management στον ιδιώτη ο οποίος θα τρέξει τα δίκτυα.

Πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι πρωτοβουλίες και οι πιέσεις που θα ασκήσουν οι περιφέρειες, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι τοπικοί φορείς (επιμελητήρια, επαγγελματικές ενώσεις). Όσο αφορά τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, ο σχετικός κανονισμός πρέπει να αλλάξει, και σε πολλές διατάξεις πρέπει να γίνει πιο ευέλικτος, σε άλλες να γίνει πιο αυστηρός και σε άλλες να γίνει πιο ξεκάθαρος.

Μεγάλο βάρος πρέπει να δοθεί και στον τομέα των ελέγχων και των επανελέγχων με τα σχετικά πιστοποιητικά τους. Οι έλεγχοι και οι επανέλεγχοι (πιστοποιητικό αντοχής και στεγανότητας, πιστοποιητικό επανελέγχου) γίνονται με τρόπο ελλειμματικό, χωρίς να ελέγχεται το σύνολο των εγκαταστάσεων με ξεκάθαρο και διαφανή τρόπο.

Ωστόσο, ο έλεγχος των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου μπορεί να γίνει εύκολα, με διαφάνεια και χωρίς κόστος, αξιοποιώντας τα ηλεκτρονικά μέσα. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το χειμώνα του 2017 στην βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία με τις χαμηλές θερμοκρασίες πρέπει να μας προβληματίσουν όλους, και κυρίως να ευαισθητοποιηθεί η πολιτεία και να θεσμοθετήσει κανονισμούς τόσο για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου όσο και για τις εγκαταστάσεις θέρμανσης, ύδρευσης και αποχέτευσης.

Όσο αφορά τις εγκαταστάσεις, η πρόταση της Ο.Β.Υ.Ε. για θεσμοθέτηση και διαχείριση μητρώου συντελεστών φυσικού αερίου θα βοηθήσει στη διαφάνεια και στην ασφάλεια, καθώς θα γίνουν πιο ποιοτικές και ασφαλείς εγκαταστάσεις, ενώ ταυτόχρονα θα περιοριστεί η παραοικονομία.

Σημαντικό βάρος θα πρέπει να δοθεί και στην εκπαίδευση του κλάδου στο σύνολό της αλλά και στον τομέα των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, σε συνδυασμό βέβαια με παρεμβάσεις στα επαγγελματικά δικαιώματα αλλά και με ένα σύστημα διά βίου μάθησης, γιατί οι εξελίξεις και η τεχνολογία τρέχουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Τέλος, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα σύστημα αξιολόγησης και πιστοποιήσεων για όλους όσους κατασκευάζουν εγκαταστάσεις φυσικού αερίου. Και επειδή το φυσικό αέριο θα είναι στη ζωή μας τουλάχιστον για τα επόμενα 50 χρόνια, πρέπει να το διαχειριστούμε σωστά.

Για τα παραπάνω ζητήματα, η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας έχει επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, με στόχο ποιοτικές εγκαταστάσεις, που θα συμβάλλουν στη δημόσια ασφάλεια, και αποφέρουν καλύτερα αποτελέσματα για τους καταναλωτές, την κοινωνία και τη χώρα.

Ελέγξτε επίσης

ΔΕΣΦΑ: Τροποποίηση της μεθοδολογίας προγραμματισμού εκφορτώσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα

Ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) διοργάνωσε μέσω τηλεδιάσκεψης ημερίδα, προκειμένου να παρουσιάσει …