Οικιακές υποβρύχιες αντλίες

Οι Grundfos SB και SBA είναι υποβρύχιες πιεστικές αντλίες, οι οποίες προσφέρουν αξιόπιστη λειτουργία με εύκολη εγκατάσταση σε οικιακές εφαρμογές όπως είναι ιδιωτικά πηγάδια και στέρνες βρόχινου νερού.

Πολλοί εγκαταστάτες και ιδιώτες θέλουν μια απλή και αξιόπιστη αντλία που να απαιτεί μόνο ελάχιστες μετατροπές της υπάρχουσας εγκατάστασης. Και οι SB και SBA αποτελούν την απλούστερη λύση προσφέροντας αξιοπιστία με το ελάχιστο κόστος εγκατάστασης.

Αφού εγκατασταθούν και συνδεθούν με το δίκτυο, το μόνο που χρειάζεται είναι να ανοιχτεί ο διακόπτης. Οι SB και SBA, οι οποίες είναι οι δυο κύριες εκδόσεις, διαθέτουν ενσωματωμένο φίλτρο αναρρόφησης (πέρασμα 1mm) ή πλευρική αναρρόφηση / εύκαμπτο σωλήνα με φίλτρο που επιπλέει (πέρασμα 1mm).

Ο πλωτηροδιακόπτης

Όλες οι εκδόσεις διατίθενται με ή χωρίς πλωτηροδιακόπτη, ο οποίος προστατεύει από λειτουργία με χαμηλή στάθμη νερού και από τυχόν σκουπίδια που επιπλέουν. Οι αντλίες που εγκαθίστανται μαζί με έναν πλωτηροδιακόπτη χρειάζονται κάποιον ελεύθερο χώρο μεταξύ του πλωτηροδιακόπτη και του τοιχώματος, για να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη κίνηση.

Για να διασφαλιστεί ότι ο πλωτηροδιακόπτης μπορεί να εκκινεί και να σταματά την αντλία, ρυθμίζεται η στάθμη εκκίνησης και παύσης αλλάζοντας το μήκος του ελεύθερου καλωδίου μεταξύ του πλωτηροδιακόπτη και της λαβής ανύψωσης. Μικρότερο μήκος ελεύθερου καλωδίου οδηγεί σε περισσότερες εκκινήσεις και παύσεις και μικρή διαφορά στη στάθμη.

Το ελάχιστο μήκος του ελεύθερου καλωδίου είναι 10-18 cm (βλ. σχήμα 3). Μεγαλύτερο μήκος ελεύθερου καλωδίου οδηγεί σε λιγότερες εκκινήσεις και παύσεις και μεγάλη διαφορά στη στάθμη. Ο εγκαταστάτης θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο πλωτηροδιακόπτης μπορεί να κινηθεί ελεύθερα και ότι η στάθμη παύσης δεν βρίσκεται κάτω από φίλτρο εισόδου της αντλίας.

Αντλίες με πλευρική είσοδο απαιτούν κάποιον ελεύθερο χώρο μεταξύ του πλωτού φίλτρου εισόδου και του τοιχώματος. Εάν τοποθετείται η αντλία μέσα σε φρεάτιο ή δεξαμενή, ο ελάχιστος ελεύθερος χώρος πρέπει να είναι όπως παρουσιάζεται στα σχήματα 1 και 2.

SB

Η Grundfos SB είναι υποβρύχια αντλία καθαρού νερού, σχεδιασμένη για οικιακή χρήση. Είναι ιδιαίτερα αθόρυβη, και όταν εγκατασταθεί σε πηγάδι ή στέρνα, ο θόρυβος είναι εντελώς αμελητέος. Η έκδοση HF (High Flow) με ανοξείδωτο σώμα μπορεί να δώσει μεγαλύτερη παροχή και μανομετρικό. Συγκεκριμένα δίνει παροχή έως 5 m3 /h και μέγιστο μανομετρικό έως 70 m. Η αντλία SB χρειάζεται έναν εξωτερικό ελεγκτή για αυτόματη λειτουργία, όπως π.χ. το PM1 ή το PM2 της Grundfos.

Τόσο η απλή έκδοση SB όσο και η έκδοση SB-HF με εξωτερικό ελεγκτή, έχουν τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

 • Αθόρυβη λειτουργία
 • Ενσωματωμένη προστασία
 • Ευέλικτη επιλογή για αντλία και ελεγκτή
 • Προσβασιμότητα ελεγκτή για επισκευή ή αντικατάσταση.

SBA

Η Grundfos SBA είναι μια πλήρης μονάδα. Βασίζεται στη δοκιμασμένη SB, αλλά περιλαμβάνει και τον ελεγκτή, οπότε δεν απαιτείται εξωτερικός έλεγχος για τη λειτουργία. Εκκίνηση και παύση γίνονται αυτόματα, ακολουθώντας τη ζήτηση.

Η ενσωματωμένη μονάδα ελέγχου διαθέτει προστασία κατά της ξηρής λειτουργίας, η οποία σταματά αυτόματα την αντλία σε περίπτωση ξηρής λειτουργίας. Η προστασία κατά της ξηρής λειτουργίας λειτουργεί διαφορετικά κατά τη διάρκεια της πλήρωσης και της λειτουργίας.

Με την SBA παρέχεται σε μια μονάδα όλα όσα χρειάζονται για εγγυημένη παροχή νερού. Όταν καταναλώνεται νερό στο σύστημα παροχής νερού, η αντλία εκκινείται όταν πληρούνται οι συνθήκες εκκίνησης. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν ανοίγει μία βρύση, γεγονός που κάνει την πίεση του συστήματος να πέσει.

Η μονάδα ελέγχου σταματά την αντλία και πάλι όταν σταματήσει η κατανάλωση, δηλαδή όταν κλείσει η βρύση.

Συγκεκριμένα, η αντλία εκκινείται όταν πληρούται μία από τις παρακάτω συνθήκες:

 • Η παροχή είναι μεγαλύτερη από την ελάχιστη παροχή.
 • Η πίεση είναι χαμηλότερη από την πίεση εκκίνησης.

Τέλος, η αντλία σταματά με μία χρονοκαθυστέρηση των 10 δευτερολέπτων όταν η παροχή είναι χαμηλότερη από την ελάχιστη παροχή.

Η έκδοση SBA με τον εσωτερικό ελεγκτή διαθέτει:

 • Αθόρυβη λειτουργία.
 • Ενσωματωμένη προστασία.
 • Εύκολη επιλογή, καθώς πρόκειται για μια μονάδα.
 • Εύκολη εγκατάσταση.
 • Προστασία από ξηρή λειτουργία με αυτόματη επανεκκίνηση.
 • Κρίκο ανάρτησης.

Οι αντλίες είναι κατάλληλες για λεπτόρρευστα, καθαρά, μη διαβρωτικά και μη εκρηκτικά υγρά, τα οποία δεν περιέχουν στερεά σωματίδια ή ίνες που μπορεί να προκαλέσουν μηχανική ή χημική βλάβη.

Για βρόχινο νερό

Η εκμετάλλευση του βρόχινου νερού προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, καθώς:

 • Μειώνει τον κίνδυνο πλημμύρας, αφού καταλήγουν στον υπόνομο λιγότερα νερά.
 • Επιτυγχάνει εξοικονόμηση έως 50% στο πόσιμο νερό, αφού γίνεται χρήση βρόχινου νερού εκεί που δεν απαιτείται ποιότητα ποσίμου νερού.
 • Αυξάνει τη ζωή των συσκευών, καθώς το βρόχινο νερό είναι μαλακό και δεν αφήνει επικαθίσεις ασβεστίου.

Το βρόχινο νερό από στέγες, αυλές κλπ. συγκεντρώνεται σε στέρνες για μελλοντική χρήση, και για τέτοιου είδους εφαρμογές ενδείκνυνται οι εκδόσεις αντλιών με φίλτρο αναρρόφησης που επιπλέει AW ή MW.

Δείτε τα σχήματα του άρθρου στην έντυπη έκδοση Ιουνίου του «Θερμοϋδραυλικού».

Ελέγξτε επίσης

ΕΥΑΘ Α.Ε.: Μέχρι τον Άγιο Αθανάσιο το δίκτυο αποχέτευσης

Η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ Α.Ε.) αναλαμβάνει το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης της τοπικής …

Τα Περιοδικά μας