Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

ΑρχικήΣυνεντεύξειςΠαύλος Βαρβάρας: «Η Aliaxis Ελλάδος μεγαλώνει»

Παύλος Βαρβάρας: «Η Aliaxis Ελλάδος μεγαλώνει»

Ο διευθυντής Πωλήσεων & Μάρκετινγκ της «Aliaxis Ελλάδος & Κύπρου» (πρώην Nicoll Ελλάδος) μάς μιλάει για τα άμεσα σχέδια και για το όραμα της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται με επιτυχία εδώ και περίπου 30 χρόνια στην ελληνική αγορά.

Συνέντευξη στη Γεωργία Μολώση (έντυπο τεύχος Δεκεμβρίου 2022)

Η καινοτομία, η ευελιξία και η συνέπεια της Aliaxis Ελλάδος προς τον πελάτη παραμένουν στοιχεία καθοριστικά για την εξέλιξή της, τονίζει στη συνέντευξή του στο περιοδικό «Θερμοϋδραλικός ο διευθυντής Πωλήσεων & Μάρκετινγκ κ. Παύλος Βαρβάρας. Η Aliaxis Ελλάδος ανήκει στον όμιλο Aliaxis που εδρεύει στο Βέλγιο και είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους πλαστικών παγκοσμίως.

O όμιλος Aliaxis δραστηριοποιείται σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Λατινική Αμερική, Ασία, Αυστραλία και Αφρική, έχει ετήσιο τζίρο περίπου 4 δισ. και απασχολεί γύρω στους 14.000 εργαζομένους.

Η Aliaxis Ελλάδος είχε αρχικά ως αντικείμενο τα κτιριακά έργα, με κύριο προϊόν την πρωτοπόρο υδρορροή από οξείδιο τιτανίου. Σταδιακά άρχισε να εστιάζει στη βιομηχανία και στα έργα υποδομής, εμπλουτίζοντας την γκάμα της και με άλλες εταιρείες του ομίλου, όπως είναι η FIP, η REDI, η ISEA, η Jimten, η AKATHERM, η WEFAHERM, η FRIATEC, η STUDOR, η ASHIRVAD και πολλές άλλες.

Ο κ. Βαρβάρας μας μιλάει για το τι να περιμένουμε το 2023 από την εταιρεία.

– Κύριε Βαρβάρα, ποιο είναι το σημερινό προφίλ του ομίλου Aliaxis;

– Καταρχάς, o όμιλος Αliaxis, ως κατασκευαστής σωλήνων και εξαρτημάτων, υπάρχει για να φέρει λύσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις του νερού και φυσικά να επιταχύνει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Επεμβαίνουμε σε πολλά στάδια στη μεταφορά νερού και ενέργειας, από την πηγή του ως τον τελικό χρήστη. Αναπτύσσουμε μια ποικιλία λύσεων υψηλής ποιότητας για χρήση σε οικοδομικές, βιομηχανικές και γεωργικές εφαρμογές σε όλο τον κόσμο.

– Τι αλλάζει στην εταιρεία σας;

– Η βιωσιμότητα και η καινοτομία είναι δύο κινητήριες δυνάμεις του στρατηγικού μας σχεδίου: «Ανάπτυξη με σκοπό». Ο όμιλος Aliaxis εφαρμόζει δράσεις σε τομείς όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο αντίκτυπο που θα αποδώσει βραχυπρόθεσμα: στη μείωση των εκπομπών CO2, στην αύξηση ανακυκλωμένου περιεχομένου, καθώς και στην παροχή λύσεων διαχείρισης νερού.

Οπότε θα μπορούσα να πω ότι η εταιρεία μας προσαρμόζεται στις νέες ανάγκες της χώρας μας, καθώς τα έργα μεγαλώνουν και η ζήτηση για καθαρότερο νερό όλο και αυξάνεται.

– Τι θα δούμε το 2023 από την Aliaxis;

– Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο όμιλος προχωράει σε εξαγορές εταιρειών που θα μας βοηθήσουν να διεισδύσουμε σε νέες αγορές, καθώς και να προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις στους συνεργάτες μας. Μία από αυτές είναι η Lareter Spa, η οποία είναι ιταλικός ηγέτης στην αγορά σωλήνων πίεσης που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία νερού και σε άλλες βιομηχανικές τελικές αγορές, όπως σε πισίνες και στην κατασκευή πλοίων.

Με την εξαγορά της Lareter Spa και σε συνδυασμό με τα εξαρτήματα πιέσεως της FIP & ASTORE, θα μπορούμε να προσφέρουμε στην αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου ολοκληρωμένα συστήματα επεξεργασίας νερού. Σύντομα θα σας ενημερώσουμε και για άλλες σημαντικές εξαγορές.

Σε τοπικό επίπεδο, δημιουργήσαμε νέα ιστοσελίδα, την www.aliaxis.gr, όπου οι συνεργάτες μας έχουν την επιλογή να ενημερωθούν για τα προϊόντα μας ανά κλάδο και επίσης έχουν προστεθεί πολλά εργαλεία, όπως χημικός πίνακας συμβατότητας των προϊόντων, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε το κατάλληλο υλικό. Η ιστοσελίδα μας είναι δυναμική, και θα προστεθούν αρκετά εργαλεία και υπηρεσίες στο μέλλον.

Επίσης το 2023 θα βγει ο νέος μας κατάλογος με πολλά νέα προϊόντα και συστήματα, τόσο στον κτιριακό και βιομηχανικό τομέα όσο και στα έργα υποδομής, μια και φέτος θα εστιάσουμε με νέα συστήματα στη μεταφορά νερού και αερίου.

– Τι είναι η βιωσιμότητα για τον όμιλο Aliaxis;

– Η φράση «Ανάπτυξη με σκοπό» δεν είναι τυχαία… H βιωσιμότητα είναι κεντρικής σημασίας για την ανάπτυξη και το μακροπρόθεσμο όραμα του Aliaxis. Ως αποτέλεσμα, δημιουργήσαμε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει ολοκληρωμένες σειρές ενεργειών σε διαφορετικούς τομείς.

Η δέσμευσή μας ξεκινά με τις θεμελιώδεις αρχές της ηθικής επιχείρησης –από την υγεία και την ασφάλεια έως τη συμμόρφωση– και επεκτείνεται στον ευρύτερο κοινωνικό και περιβαλλοντικό μας αντίκτυπο.

Όσον αφορά τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές μας δράσεις, το σχέδιό μας επικεντρώνεται σε δύο τομείς προτεραιοτήτων, που είναι:

α) Το περιβάλλον. Έως το 2025, το σχέδιο είναι να επιδιωχθεί μείωση των εκπομπών CO2 κατά 75% ανά τόνο παραγωγής στα εργοστάσια του ομίλου, ιδίως με την επίτευξη 100% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Έχουμε επίσης φιλοδοξίες για μείωση εκπομπών CO2 και επίτευξη ενεργειακής απόδοσης κατά 3%. Επίσης, ο όμιλος Aliaxis στοχεύει να αυξήσει σημαντικά το μερίδιο του ανακυκλωμένου περιεχομένου στα προϊόντα του. Στόχος μας είναι να φτάσουμε στο 50% του μέγιστου επιτρεπόμενου από τα πρότυπα, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα τετραπλασιασμό του ανακυκλωμένου περιεχομένου στα προϊόντα μας έως το 2025. Προϊόντα όπως το HomeTech (Nicoll – 20% ανακυκλωμένο προϊόν) και το Ecolotube (IPEX – 50% ανακυκλωμένο προϊόν) ανοίγουν τον δρόμο.

β) Οι λύσεις για καθαρότερο νερό. Πάνω από το 75% των προϊόντων μας χρησιμοποιούνται για τη διανομή, επεξεργασία ή αποθήκευση νερού: H αειφόρος διαχείριση του νερού βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού που κάνουμε στον όμιλο Aliaxis. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε λύσεις για βασικές προκλήσεις όπως είναι:

  1. H πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής, όπως για παράδειγμα στη Λατινική Αμερική, όπου υποστηρίξαμε τις τοπικές κοινότητες στην Ονδούρα.
  2. H πρόσβαση σε καθαρό νερό. Οι ομάδες μας στην Ινδία πρόσθεσαν εξαιρετικά καινοτόμες δεξαμενές αποθήκευσης νερού στη συλλογή προϊόντων τους, οι οποίες αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων και διασφαλίζουν ότι το νερό παραμένει ασφαλές για την ανθρώπινη κατανάλωση.
  3. Η διατήρηση του νερού. Η μείωση του αριθμού των ανθρώπων που υποφέρουν από λειψυδρία είναι βασικός στόχος βιώσιμης ανάπτυξης. Στη Γουατεμάλα, για παράδειγμα, παρείχαμε ένα σύστημα άρδευσης χαμηλής πίεσης που εξοικονομεί ετησίως 30 δισεκατομμύρια λίτρα νερού σε μία φυτεία γεωργικών προϊόντων.

– Ποιο είναι το όραμα του ομίλου Aliaxis και ποιος ο στόχος του στην ελληνική αγορά;

– Ως προς το όραμά μας, θέλουμε να βελτιώνουμε συνεχώς την ανταγωνιστικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας μας, χάρη στη δέσμευση, στο ταλέντο και στην καινοτομία των ομάδων μας.

Ο στόχος της Aliaxis Ελλάδος παραμένει ο ίδιος: Να μεγαλώνουμε και να εξελισσόμαστε μαζί με τους πελάτες μας. Αποτελεί για εμάς μεγάλη τιμή ότι πορευόμαστε όλα αυτά τα χρόνια μαζί με τους πελάτες που ξεκινήσαμε, διαγράφοντας κοινή πορεία. Αυτό αποδεικνύει ότι οι ποιοτικές σχέσεις, όπως και τα ποιοτικά προϊόντα, παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο.

Μας ενδιαφέρει να δίνουν τα προϊόντα μας οριστικές λύσεις και όχι παροδικές. Δεν εστιάζουμε μόνο σε νέα προϊόντα αλλά και στην εξέλιξη των παλαιότερων. Να υπενθυμίσω εδώ ότι για το σύστημα υδρορροής της Nicoll δίνουμε εγγύηση 30 χρόνια, διότι η υδρορροή απευθύνεται στη στέγη του σπιτιού μας για την οποία χρειάστηκε να τοποθετηθεί σκαλωσιά. Υπάρχει μεγάλο κόστος από πίσω, και για αυτό εστιάζουμε σε λύσεις μιας ζωής και όχι παροδικές.

Θα διατηρήσουμε τις ίδιες αξίες που μας οδήγησαν στην επιτυχία, δίνοντας έμφαση στο να κερδίζουμε μαζί με τους πελάτες μας, να υποστηρίζουμε και να εξελίσσουμε τους ανθρώπους μας, επιλέγοντας το σωστό και όχι το εύκολο. Τέλος, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με ευελιξία και ταχύτητα για να «ξεκλειδώνουμε» τη δυναμική και τη διαφορετικότητα των ανθρώπων μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ