Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

ΑρχικήΣυνδικαλιστικάΣ.Ε.Υ.Θ.: Αποτύπωση κατάστασης χειμερινής περιόδου 2020 – 2021

Σ.Ε.Υ.Θ.: Αποτύπωση κατάστασης χειμερινής περιόδου 2020 – 2021

Αξιότιμοι Συνάδελφοι και Φίλοι,

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και στον μικρότερο μήνα του έτους, όπου ακόμα μια δύσκολη κακοκαιρία με χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι και κρύο πέρασε για την πόλη μας, η δεύτερη για φέτος καθώς η πρώτη ήταν περίπου στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Ίσως οι μεγάλες ζημιές των προηγούμενων ετών και οι ταλαιπωρίες που πέρασε εκείνες τις περιόδους η πόλη μας, μας οδήγησαν στο να είμαστε πλέον πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι ώστε να διανύουμε τους χειμώνες έπειτα, όπως και φέτος καλύτερα προετοιμασμένοι και με περισσότερες γνώσεις για προφύλαξη και προστασία των συσκευών μας και των σωληνώσεων τους. Οι έγκαιρες ανακοινώσεις τις οποίες δημοσιεύσαμε σε ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, του
Συνδέσμου μας καθώς επίσης και τον συναδέλφων μας προς το καταναλωτικό κοινό, για την σωστή ενημέρωση για προστασία και προφύλαξη. Θεωρούμε ότι συμβάλαμε ουσιαστικά και έγκαιρα!!!

Ενδεικτικά στις ανακοινώσεις αναφέραμε τα παρακάτω :
-Ενημερωθείτε προσεκτικά πού βρίσκονται η κεντρική και οι περιφερειακές βάνες απομόνωσης (διακόπτες) του ακινήτου σας. Βεβαιωθείτε επίσης ποιος ακριβώς είναι ο δικός σας υδρομετρητής (ρολόι ύδρευσης) στην στήλη των υδρομέτρων της οικοδομής. Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι όλοι οι διακόπτες της εγκατάστασης ύδρευσης ζεστού και κρύο νερού ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν κανονικά.

-Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (σωλήνες ηλιακού θερμοσίφωνα, επιφανειακό σύστημα σωληνώσεων αυτόματου ποτίσματος, βρύσες μπαλκονιών ή επιφανειακές σωλήνες ύδρευσης) είναι καλά μονωμένοι. Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να φροντίσετε ώστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.

-Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε
για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια του χειμώνα. Παράλληλα ρυθμίστε το σύστημα
θέρμανσης του ακινήτου σας, ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

-Σε περίπτωση που έχετε ηλιακό θερμοσίφωνα, φροντίστε κατά την διάρκεια του παγετού (ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες) να κλείσετε την παροχή νερού προς το θερμοσίφωνα και να αδειάσετε το νερό από το σύστημα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορείτε να αφήσετε ελάχιστα ανοικτή μια βρύση στο κύκλωμα ζεστού νερού (να στάζει). Προσοχή! Το μέτρο αυτό μπορεί να αυξήσει σημαντικά το λογαριασμό του νερού!

-Θυμηθείτε να μην κάνετε αλόγιστη χρήση νερού για την απομάκρυνση χιονιού ή πάγου. Επίσης, προσπαθήστε να περιορίσετε τις καθημερινές δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (όπως πλυντήρια ρούχων, κ.τ.λ.).

-Φροντίστε να ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό, από την κατασκευάστρια εταιρία ή από τον ειδικό που τοποθέτησε τον ηλιακό σας θερμοσίφωνα (περίπτωση κλειστού κυκλώματος). Αν όχι, φροντίστε να προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και τοποθετείστε το ή αν χρειαστεί συμπληρώστε το.

-Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν μικρές διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια των μπάνιων. Αν υπάρχουν, φροντίστε να τις επιδιορθώσετε άμεσα.

-Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και τις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια για να μπορούν να λειτουργούν ομαλά.

-Σε περίπτωση που πέσει πολύ η θερμοκρασία αφήστε μια βρύση να τρέχει με μικρή παροχή έτσι ώστε να αποφύγετε να παγώσουν οι σωλήνες.

-Σε περίπτωση που έχετε μονάδα Φυσικού Αερίου για την θέρμανση της οικίας σας, μην διακόψετε την παροχή αερίου καθώς επίσης και μην σβήσετε την μονάδα για παραγωγή θέρμανσης, έτσι ώστε να λειτουργεί συνεχώς και να μην υπάρχει περίπτωση να παγώσει, καθώς επίσης προστατεύστε την μονάδα από την παγωνιά τοποθετώντας προστατευτικά – μονωτικά καλύμματα.

-Σε περίπτωση που έχετε μονάδα Φυσικού Αερίου για την θέρμανση της οικίας σας, και πέσει πολύ η θερμοκρασία ανοίξτε μια βρύση στο ζεστό νερό να τρέχει με μικρή παροχή και μην την κλείσετε, έτσι ώστε να αποφύγετε να παγώσουν οι παροχές κρύου και ζεστού νερού της μονάδας.

-Τοποθέτηση αντιπαγωτικού καλωδίου προστασίας των σωληνώσεων, κάτω από την μόνωση προστασίας το οποίο λειτουργεί με θερμοστάτη.

Αν παρόλα αυτά παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:
-Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του ακινήτου και κατόπιν ελέγξτε τον υδρομετρητή σας. Αν διαπιστώσετε ότι συνεχίζει να καταγράφει «γυρνάει», αυτό σημαίνει ότι κάπου υπάρχει διαρροή (σπασμένος σωλήνας) στο δίκτυό σας. Κλείστε αμέσως το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε έναν αδειούχο υδραυλικό. Ζητήστε απόδειξη ή βεβαίωση υδραυλικού για την επισκευή της διαρροής.
-Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα που είναι κοντά στον διακόπτη έτσι ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν αδειούχο υδραυλικό.
-Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές σας εγκαταστάσεις και απομονώστε τις.

Πλέον στην πόλη μας οι εγκαταστάσεις θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης, σε οικίες καθώς και σε επαγγελματικούς χώρους απαριθμούνται σε πολλές χιλιάδες καταναλωτές και σε μεγάλο ποσοστό κάλυψης της πόλης μας, οπότε οι εγκαταστάσεις οι οποίες έπρεπε να προστατεύουν δεν είναι λίγες και με έναν πρόχειρο απολογισμό μετά τις κακοκαιρίες, οι ζημιές ήταν σε πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα πάρα πολύ λίγες σχεδόν μηδαμινές.

Η ορθή, ασφαλής και οικονομική εγκατάσταση θέρμανσης σε μια οικία, σωληνώσεις θέρμανσης και ζεστού & κρύου νερού χρήσης, των θερμαντικών σωμάτων καθώς και της μονάδας φυσικού αερίου πρέπει να γίνονται ΜΟΝΟ από αδειοδοτημένους ελεύθερους επαγγελματίες υδραυλικούς, οι οποίοι είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι με τον νόμο για να κατασκευάσουν – εγκαταστήσουν όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης, τον Τεχνικό Κανονισμό Εσωτερικών Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου με πίεση λειτουργίας έως και 500mbar και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κατασκευαστή της μονάδας φυσικού αερίου. Με το πέρας της εργασίας εκδίδουν και καταθέτουν όλα τα απαραίτητα φορολογικά παραστατικά προς τον πελάτη, καθώς επίσης και την Υπεύθυνη Δήλωση Καλής Εκτέλεσης Εργασιών Υ.Δ.Κ.Ε. την οποία καταθέτουν στην Ε.Δ.Α. ΘΕΣΣ. για να καταχωρηθεί στον φάκελο μελέτης της εγκατάστασης αλλά παραδίδουν και ένα αντίγραφο στον πελάτη.

Η ορθή τήρηση όλων των παραπάνω επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα στο καταναλωτικό κοινό, να έχουν μια ασφαλής, εγγυημένη και οικονομικής λειτουργίας εγκατάσταση στην οικία τους.

Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά, και είμαστε στην διάθεση σας σε οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ