«Το τρίπτυχο "ποιότητα - υποστήριξη - αξιοπιστία" είναι η πρώτη μας φροντίδα και η απόλυτη δέσμευση απέναντι σε όλους μας τους συνεργάτες».

Σωτήριος Κατσιμίχας (Θερμογκάζ Α.Ε.): «Ευελπιστούμε ότι σε δύο χρόνια οι αντλίες θερμότητας θα έχουν φτάσει (ίσως και ξεπεράσει) τους λέβητες σε τζίρο, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή που θα θέσει άλλο ένα ορόσημο στην ιστορία μας»

Για τις τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο των ενεργειακών συστημάτων, αλλά και για την πορεία και το μέλλον της Θερμογκάζ Α.Ε., μας μιλάει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Συνέντευξη στη Γεωργία Μολώση (έντυπο τεύχος Ιανουαρίου 2022)

Στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Θερμοϋδραυλικός» ο διευθύνων σύμβουλος της Θερμογκάζ κ. Σωτήριος Κατσιμίχας, περιγράφει και εξηγεί διεξοδικά τα πλεονεκτήματα και τον τρόπο λειτουργίας των σύγχρονων μέσων θέρμανσης, ψύξης και παροχής ζεστού νερού χρήσης. Δίνοντας έμφαση στις αντλίες θερμότητας, ο κ. Κατσιμίχας δεν παραλείπει να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της εταιρείας και για το υδρογόνο. Παράλληλα εκφράζει τις απόψεις του για την πρακτική εφαρμογή των επιδοτούμενων προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης και σχολιάζει τις λύσεις γεωθερμίας και ηλιοθερμίας.

– Κύριε Κατσιμίχα, πώς αποτιμάτε τη διαδρομή της εταιρείας από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα και ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγάλο ορόσημο στην ιστορία της;

– Η Θερμογκάζ ιδρύθηκε το 1975 με αρχικό σκοπό την αντιπροσώπευση του εργοστασίου της Vaillant στην Ελλάδα. Το 2000, ενόψει της έλευσης τότε του φυσικού αερίου στη χώρα μας, η εταιρεία μας έγινε ανώνυμη. Αυτή η αλλαγή, μαζί με την ενασχόληση της Θερμογκάζ με τις αντλίες θερμότητας από το 2008, μπορούν ίσως να χαρακτηριστούν τα δύο μεγάλα ορόσημα στην ιστορία της.

Ωστόσο, η εταιρεία εξελίσσεται συνεχώς, και τα τελευταία χρόνια μιλάμε για μία τελείως διαφορετική –και σε μέγεθος– επιχείρηση, σε σχέση με αυτή της δεκαετίας του 2000 ή των προηγούμενων δεκαετιών. Τα χαρακτηριστικά μας, τα οποία διατηρούμε πάντα ως δεδομένα και αναλλοίωτα, είναι η ποιότητα των προϊόντων μας, η υποστήριξη –σε κάθε επίπεδο– των συνεργατών μας και η αξιοπιστία μας. Αυτά, άλλωστε, αποτελούν και τις αξίες της εταιρείας μας.

– Ποια από τις κατηγορίες των προϊόντων σας έχει σήμερα τη μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά;

– Οι επιτοίχιοι λέβητες αερίου παραμένουν τα αδιαφιλονίκητα πλέον δημοφιλή και ευπώλητα προϊόντα μας για πολλά χρόνια. Ευελπιστούμε, ωστόσο, ότι σε μια διετία οι αντλίες θερμότητας θα έχουν φτάσει –ίσως και ξεπεράσει– τους λέβητες σε τζίρο. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε το τρίτο μεγάλο ορόσημο στην ιστορία μας, γιατί για πρώτη φορά μετά από περίπου 50 χρόνια αδιάλειπτης κυριαρχίας των λεβήτων, θα περάσουμε σε μία νέα εποχή.

– Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αντλίας θερμότητας, ψύξης και ζεστού νερού χρήσης;

– Αυτή είναι μία ερώτηση που μπορεί να τίθεται για λίγα ακόμα χρόνια. Εννοώ ότι οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση –και από τις περιβαλλοντικές και ενεργειακές συγκυρίες– ώστε η αντλία θερμότητας να καταστεί πολύ σύντομα μονόδρομος.

Οι παραγωγοί θερμότητας, οι λέβητες αερίου και οι αντλίες θερμότητας, τα μέσα δηλαδή που πρακτικά έχουν απομείνει στη φαρέτρα μας, από το 2015 είναι συγκρίσιμα μεταξύ τους, όχι ως παρόμοιας αποδοτικότητας, αλλά υπό την έννοια ότι μπορούμε να τα συγκρίνουμε αποδοτικά στην ίδια κλίμακα. Σε αυτή την κλίμακα, λοιπόν, της εποχιακής απόδοσης θέρμανσης χώρου –ή ηs όπως είναι γνωστή στην αγορά– βλέπουμε τους πιο αποδοτικούς λέβητες να φτάνουν το φυσικό όριο του 94%, ενώ στις αντλίες θερμότητας η αντίστοιχη αποδοτικότητα φτάνει εύκολα το 180%, δηλαδή στο διπλάσιο –μπορεί, μάλιστα, να φτάσει και το 250% στην ενδοδαπέδια θέρμανση.

Άρα μιλάμε για ασύγκριτα μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, κάτι που μεταφράζεται σιγά σιγά –και λίγο πιο βίαια στην παρούσα συγκυρία– σε σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων κατά τη χρήση. Μόνο ο λέβητας υδρογόνου θα μπορούσε να υποκαταστήσει την αντλία θερμότητας στο ορατό μέλλον, μετά την απαγόρευση της καύσης υδρογονανθράκων· ωστόσο δεν μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί, όχι λόγω τεχνολογίας, αλλά εξαιτίας της μη διαθεσιμότητας του δικτύου υδρογόνου.

– Πόσο προσιτές είναι όμως οικονομικά οι αντλίες θερμότητας για μια μέσου μεγέθους κατοικία και ποιος είναι ο χρόνος απόσβεσης του κόστους κτήσης τους;

– Όταν, το 2015, έγινε υποχρεωτική η χρήση λεβήτων συμπύκνωσης, δεν τέθηκε το ερώτημα αν είναι προσιτοί οικονομικά, αν και το κόστος τους ήταν σχεδόν 50% υψηλότερο από αυτό των συμβατικών. Οι αντλίες θερμότητας είναι όντως αρκετά πιο ακριβές· αλλά εξίσου ακριβή είναι η ενέργεια που εξοικονομείται, όπως εντέλει ακριβές είναι και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους υδρογονάνθρακες.

Αν το δούμε καθαρά μικροοικονομικά, σε επίπεδο νοικοκυριού, η επένδυση σε μία αντλία θερμότητας αυτή τη στιγμή αποσβήνεται πιο γρήγορα όταν το σπίτι δεν έχει καλή μόνωση.

Σε ένα πολύ καλά μονωμένο σπίτι με μια αντλία μεγέθους, για παράδειγμα, 5 kW, η απόσβεση δεν θα γίνει τόσο σύντομα, γιατί το σύστημα των 5 kW –και δεν αναφέρομαι μόνο στην ίδια την αντλία, αλλά και στο σύστημα διανομής, είτε με σώματα είτε με ενδοδαπέδια– δεν έχει το μισό κόστος από το αντίστοιχο διπλάσιο σε ισχύ σύστημα των 10 kW.

Ο λόγος είναι ότι στο μεγάλο σύστημα γίνεται οικονομία κλίμακας. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η επένδυση σε μία αντλία θερμότητας δεν συμφέρει τον ιδιοκτήτη του μικρού και μονωμένου διαμερίσματος. Φυσικά και τον συμφέρει, αφού το διαμέρισμά του θα έχει καλύτερη ενεργειακή κλάση μετά την ανακαίνιση, ενώ μακροπρόθεσμα, με την περαιτέρω αύξηση των τιμών των καυσίμων, θα έχει οικονομικό όφελος από τη χρήση της αντλίας.

– Πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τη ζήτηση λεβήτων η εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου; Διαπιστώνετε κάμψη της ζήτησης;

– Σίγουρα η τιμή του φυσικού αερίου είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει τη ζήτηση των λεβήτων αερίου, αλλά τα τελευταία χρόνια δεν είναι ο πλέον αποφασιστικός.

Μετά από την κρίση και την ενεργειακή ένδεια –ειδικά όπως τη βίωσαν πολλοί ένοικοι των πολυκατοικιών που αναγκάστηκαν να μείνουν με ελλιπή ή καθόλου θέρμανση τα τελευταία χρόνια– πιο πολύ «μετράει» η ανεξαρτησία που προσφέρει ο επιτοίχιος λέβητας με προσιτό κόστος εγκατάστασης, παρά οτιδήποτε άλλο. Οπότε, σίγουρα περιμένουμε να επηρεαστεί η αγορά, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό.

Μέχρι στιγμής ακούμε από τους εγκαταστάτες πελάτες μας για μία μέτρια μείωση του ενδιαφέροντος.

– Τα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» ωφέλησαν τη δραστηριότητα του κλάδου;

– Δυστυχώς δεν υπάρχει σαφής απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Θα ήμασταν σε θέση να απαντήσουμε θετικά αν υπήρχε μία στοιχειώδης αντιστοιχία εξαγγελιών και πράξεων από την πλευρά του κράτους. Δυστυχώς το κράτος αδιαφορεί για την αγορά και εξαγγέλλει προγράμματα χρόνια πριν από την έναρξή τους.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι πολίτες αναβάλλουν σε πολλές περιπτώσεις την ήδη αποφασισμένη επένδυσή τους, για να διαπιστώσουν κάποιες φορές ότι δεν μπορούν να είναι δικαιούχοι.

Τελικά η αγορά μπορεί να ωφελείται από τις περιπτώσεις που η επένδυση δεν θα γινόταν χωρίς την κοινοτική βοήθεια, αλλά και η αναβολή ενός μεγάλου μέρους επενδύσεων σε συστήματα θέρμανσης κατά δύο ή και παραπάνω χρόνια, τη στιγμή που η διάρκεια ζωής ενός τέτοιου συστήματος είναι σχεδόν είκοσι χρόνια, σημαίνει περίπου 10% ζημία για την αγορά. Παράλληλα βλάπτονται και οι ίδιοι οι πολίτες, αφού η αναβολή σημαίνει οικονομική επιβάρυνση.

Εξάλλου, ακόμα και αν πετύχουν να είναι δικαιούχοι, η όλη διαδικασία ανακαίνισης δεν γίνεται με τα πλέον υγιή κριτήρια. Για παράδειγμα, το ύψιστο κριτήριο επιλογής του εξοπλισμού δεν είναι η καταλληλότητά του για το κτίριο, αλλά η μεγιστοποίηση της επιδότησης. Αυτά τα προβλήματα είναι εγγενή σε κάθε πρόγραμμα επιδοτήσεων, αλλά εξαιτίας της ελληνικής πραγματικότητας μεγεθύνονται απειλητικά ως προς την ωφελιμότητά τους.

Τις απόψεις αυτές παρέθεσα πολλές φορές στους κρατικούς φορείς κατά την εννεαετή θητεία μου ως γενικού γραμματέα της Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης και Ενέργειας (ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε.), δυστυχώς χωρίς να λάβω απάντηση.

– Ποια είναι η γνώμη σας για τις λύσεις γεωθερμίας και ηλιοθερμίας;

– Η ραγδαία εξέλιξη των αντλιών θερμότητας, ψύξης και νερού τα τελευταία είκοσι χρόνια και η συνεπακόλουθη μεγάλη αύξηση της αποδοτικότητάς τους, έχουν καταστήσει το επιπλέον κόστος για τη γεωθερμία –το οποίο στην ουσία είναι το κόστος του γεωεναλλάκτη– πρακτικά μη αποσβέσιμο.

Επιπλέον, η βελτίωση των μονώσεων κατέστησε την όποια οικονομική διαφορά στη χρήση αρκετά μικρή, κι έτσι συνήθως δεν συμφέρει η γεωθερμία. Το πεδίο εφαρμογών της έχει περιοριστεί κυρίως σε επαγγελματικούς χώρους και κυρίως σε ξενοδοχεία, ειδικά σε αυτά που το καλοκαίρι μπορούν να ανακτήσουν θερμότητα με την παράλληλη παραγωγή ψύξης και ζεστού νερού χρήσης.

Η ηλιοθερμία, από την άλλη, έχει μεγάλο ανταγωνισμό –για μία θέση κάτω από τον ήλιο– από τις αντλίες θερμότητας και, κυρίως, από τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Ειδικά για τη θέρμανση, δεν έχει πλέον τη δυναμική που είχε την πρώτη δεκαετία του αιώνα. Ωστόσο, η παραγωγή ζεστού νερού χρήσης από τον ήλιο κρατάει ακόμα γερά, και πιστεύω ότι θα κρατήσει τουλάχιστον και αυτή τη δεκαετία.

– Ποια είναι τα οφέλη του ενδοδαπέδιου συστήματος ψύξης;

– Είμαι φανατικός οπαδός της ψύξης μέσω ενδοδαπέδιου συστήματος. Ακόμα καλύτερο, βέβαια, είναι ένα σύστημα οροφής για την ψύξη, αλλά οικονομοτεχνικά, εφόσον υπάρχει το ενδοδαπέδιο σύστημα για τη θέρμανση, δεν αξίζουν τα παραπάνω έξοδα για την κατασκευή ενός επιπλέον συστήματος.

Η ψύξη μέσω μεγάλων επιφανειών έχει πολλά πλεονεκτήματα, με πρώτο την απουσία δυσάρεστων κρύων ρευμάτων αέρα που μας ταλαιπωρούν με καταρροές, ιγμορίτιδες και «πιασίματα» μυών. Η άνεση που προσφέρει η ψύξη μέσω ενδοδαπέδιου συστήματος είναι απαράμιλλη, και όποιος έχει δοκιμάσει το αντίστοιχο «συμβατικό» σύστημα, είτε με κλιματιστικά είτε με fan coils, το καταλαβαίνει αμέσως και το εκτιμά.

Το δεύτερο μεγάλο πλεονέκτημα της ενδοδαπέδιας ψύξης είναι η οικονομία. Με μία σύγχρονη αποδοτική αντλία είναι το πλέον οικονομικό σύστημα κλιματισμού, για τον απλούστατο λόγο ότι το μέσο ψύξης δεν χρειάζεται να κατέβει στους 7 βαθμούς Κελσίου, αλλά μόνο στους 18· άρα ο συντελεστής αποδοτικότητας EER είναι πολύ μεγαλύτερος, και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αντιστρόφως ανάλογα μικρότερο.

Το μειονέκτημα της ενδοδαπέδιας ψύξης είναι ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί το λανθάνον φορτίου του χώρου, δηλαδή την υγρασία. Χρειάζεται ένα μικρό συμπλήρωμα από ένα κλιματιστικό ή fan coil ή αφυγραντήρα. Και πάλι όμως, η διάρκεια λειτουργίας του συμπληρωματικού συστήματος αφύγρανσης είναι περιορισμένη, καθώς χρειάζεται μόνο τις πολύ ζεστές ημέρες. Επομένως, τα πλεονεκτήματα της ενδοδαπέδιας ψύξης υπερτερούν κατά πολύ έναντι αυτού του μικρού μειονεκτήματος.

– Σταδιακά, μέχρι το 2030, καταργούνται οι καυστήρες πετρελαίου. Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το σύστημα θέρμανσης που θα έχει επικρατήσει τότε;

– Το 2030 είναι τόσο κοντά και τόσο μακριά! Είναι κοντά, αν αναλογιστούμε πόσο δύσκολη είναι μια τέτοια μετάβαση, που αφορά εκατομμύρια νοικοκυριά. Από την άλλη, η πείρα έχει δείξει ότι 8 χρόνια στον κλάδο μας είναι μια ολόκληρη τεχνολογική γενιά. Εξάλλου, όσον αφορά το κόστος, πιστεύω ότι το πετρέλαιο τότε θα έχει ήδη τεθεί από μόνο του εκτός αγοράς.

Όπως προανέφερα, βλέπω να επικρατεί η αντλία θερμότητας, καθώς και ο λέβητας αερίου, με την προοπτική να γίνει μακροπρόθεσμα λέβητας υδρογόνου. Θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να συνηθίσουμε και να χωνέψουμε τα μικρά μεγέθη αυτών των παραγωγών θερμότητας, αφού οι νέες μονώσεις των κτιρίων συνεπάγονται πολύ μικρότερες απαιτήσεις.

Η εταιρεία μας είναι πολέμιος της υπερδιαστασιολόγησης ήδη από τη δεκαετία του 2000, και θα συνεχίσει να την πολεμάει όπου τη βρίσκει. Δυστυχώς δεν είναι εύκολη αυτή η μάχη, γιατί ο φόβος της ανεπάρκειας ισχύος –ο οποίος είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας γνώσεων– είναι βαθιά ριζωμένος στον κλάδο μας.

– Η ανανέωση και ο καθαρισμός του αέρα στους εσωτερικούς χώρους είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Τι λύσεις προτείνετε;

– Η εταιρεία μας διαθέτει πολλαπλές σειρές προϊόντων. Για τον οικιακό και τον μικρού μεγέθους επαγγελματικό τομέα διαθέτουμε δύο σειρές μονάδων μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας: μία σειρά της Vaillant και μία της NIBE. Για τον καθαρά επαγγελματικό τομέα και ειδικά για τον ξενοδοχειακό, διαθέτουμε τις κεντρικές κλιματιστικές μονάδες του σερβικού εργοστασίου Termovent, μέλους του ομίλου Arbonia.

Πέρα από την ποιότητα των προϊόντων, εξίσου μεγάλη σημασία έχει η τεχνική υποστήριξη που παρέχουμε στους συνεργάτες μας, με μελέτη και πλήρη ανάλυση των αναγκών κάθε έργου. Για να ανταπεξέλθει σε αυτές τις ανάγκες της αγοράς, αυτή τη στιγμή η Θερμογκάζ διαθέτει δέκα μηχανικούς, οι οποίοι απασχολούνται στις πωλήσεις και στην τεχνική υποστήριξη πριν και μετά την πώληση.

– Πλέον έχουμε διαθέσιμες πολλές και διαφορετικές λύσεις θέρμανσης, ψύξης και ζεστού νερού χρήσης. Πώς καθοδηγείτε τους πελάτες σας στην κατάλληλη επιλογή για το χώρο τους;

– Η Θερμογκάζ Α.Ε. είναι μια καθαρά χονδρεμπορική επιχείρηση, και ως εκ τούτου οι μηχανικοί μας μιλάνε περισσότερο με επαγγελματίες του κλάδου. Σε κάποιες περιπτώσεις μιλάμε, για λογαριασμό του συνεργάτη μας, και με τους τελικούς καταναλωτές. Σε κάθε περίπτωση, παρότι δεν ασχολούμαστε ούτε με λιανική ούτε με εγκαταστάσεις, είμαστε σε θέση να δίνουμε –και το κάνουμε καθημερινώς– λύσεις σε όποια έργα θέρμανσης, ψύξης και αερισμού μάς εμπιστεύονται οι συνεργάτες μας υδραυλικοί, μηχανικοί και άλλοι επαγγελματίες του κλάδου. Κάθε έργο είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, και αντιμετωπίζεται ως τέτοια. Όποτε χρειαστεί, επισκεπτόμαστε το έργο με το συνεργάτη μας, προτείνουμε τη λύση, τη χωροθέτηση, τη διαστασιολόγηση –σωστή διαστασιολόγηση, όπως προείπα– συντάσσουμε αναλυτική προσφορά και παραδίδουμε αναλυτικά υδραυλικά και ηλεκτρολογικά σχέδια.

Οι συνεργάτες μας, με την υποστήριξη που έχουν από τη Θερμογκάζ, δεν έχουν να φοβηθούν για τίποτα, όσο μεγάλο και πολύπλοκο κι αν είναι το έργο.

Το τρίπτυχο «ποιότητα – υποστήριξη – αξιοπιστία» είναι η πρώτη μας φροντίδα και η απόλυτη δέσμευση απέναντι σε όλους μας τους συνεργάτες.

Ελέγξτε επίσης

Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος (Caloria Α.Β.Ε.Ε.): «Πετυχαίνουμε επενδύοντας συνεχώς σε χρόνο, χρήμα και ανθρώπινο δυναμικό»

  Ο Managing Director της Caloria Α.Β.Ε.Ε. εκφράζει το όραμά του για την επόμενη μέρα …

Τα Περιοδικά μας