Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

ΑρχικήUncategorizedΥΔΡΟΜΑΡΙΝ Α.Ε.: Νέα γραμμή παραγωγής λεβήτων καθαρού υδρογόνου ΒΑΧΙ*

ΥΔΡΟΜΑΡΙΝ Α.Ε.: Νέα γραμμή παραγωγής λεβήτων καθαρού υδρογόνου ΒΑΧΙ*

Η αποκλειστική αντιπρόσωπος της ΒΑΧΙ στην Ελλάδα ΥΔΡΟΜΑΡΙΝ Α.Ε. ανακοίνωσε πως ο ιταλικός οίκος είναι πλέον έτοιμος να παράγει μαζικά λέβητες καθαρού υδρογόνου, στο εργοστάσιό του στο Bassano del Grappa της βόρειας Ιταλίας.

Η ΒΑΧΙ δημιούργησε τη νέα γραμμή παραγωγής λεβήτων καθαρού υδρογόνου με σκοπό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των μαζικών δοκιμών που πραγματοποιούνται σε όλη την Ευρώπη. Ήδη από το 2019 η εταιρεία συμμετέχει σε δοκιμές με το λέβητα που έχει κατασκευάσει το εργοστάσιό της.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, η παραγωγή ήταν μικρής κλίμακας, με μονάδες που προορίζονταν για δοκιμές κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ολλανδία, στη Γαλλία και στη Γερμανία, ενώ συνήθως κατασκευάζονταν ένας ή δύο λέβητες ανά έργο.

Καθώς το ενδιαφέρον για το υδρογόνο αυξάνεται, προκύπτουν μεγαλύτερες ανάγκες για δοκιμές, άρα και για περισσότερους λέβητες υδρογόνου ανά δοκιμή. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου αναμένεται να δημιουργηθεί ένα «χωριό υδρογόνου» έως το 2025, είναι απαραίτητη η αύξηση της παραγωγής για να καλυφθούν οι σχετικές ανάγκες.

Στόχος της ΒΑΧΙ είναι να τονίσει το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει το υδρογόνο στην ενεργειακή μετάβαση. Η δοκιμή λεβήτων υδρογόνου (μαζί με παρόχους δικτύου, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ιδιοκτήτες κτιρίων και κυβερνήσεις) σε πραγματικές συνθήκες αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα πριν από την παραγωγή τους σε ευρύτερη κλίμακα. Οι λέβητες υδρογόνου της ΒΑΧΙ προς το παρόν είναι κατάλληλοι μόνο για δοκιμαστική χρήση, ενώ η μαζική χρήση τους αναμένεται να ξεκινήσει από τα τέλη του 2025.

Οι λέβητες που είναι έτοιμοι για υδρογόνο (hydrogen ready) και οι οποίοι λειτουργούν με φυσικό αέριο κατά την πρώτη εγκατάσταση, μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε λέβητες υδρογόνου μόλις αυτό γίνει διαθέσιμο στην περιοχή όπου κατοικεί ο τελικός καταναλωτής.

 Μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος

Η ΥΔΡΟΜΑΡΙΝ Α.Ε. τονίζει ότι το υδρογόνο αποτελεί πολύτιμη συνιστώσα για την απαλλαγή από τις εκπομπές του CO2, καθώς μπορεί να παραχθεί μέσω της διαδικασίας της ηλεκτρόλυσης του νερού με την εφαρμογή ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να έχει προκύψει από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έτσι το υδρογόνο μπορεί να αποθηκεύσει κατά κάποιο τρόπο αυτή την «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια και να αξιοποιηθεί περισσότερο ως ενεργειακός φορέας παρά ως πηγή ενέργειας.

Ανάμεσα σε διάφορα σενάρια εφαρμογών, στα οποία μπορούν να συμμετέχουν οι λέβητες υδρογόνου, περιλαμβάνονται τα υβριδικά συστήματα που αποτελούνται από λέβητα υδρογόνου και αντλία θερμότητας, τα οποία θεωρούνται ιδανική λύση για πολλά υπάρχοντα κτίρια.

Ένα υβριδικό σύστημα αυτού του τύπου μπορεί να συνδυάσει τα θετικά των δύο τεχνολογιών και να επιτύχει τη μέγιστη θερμική άνεση με το βέλτιστο βαθμό απόδοσης, καθώς κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους χρησιμοποιείται η αποδοτική αντλία θερμότητας, ενώ ο λέβητας αναλαμβάνει δράση κατά τη διάρκεια της αιχμής της ζήτησης.

Η ΥΔΡΟΜΑΡΙΝ Α.Ε. τονίζει ότι το Bassano del Grappa είναι η τοποθεσία μιας από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες λεβήτων αερίου στην Ευρώπη, όπου ήδη από το 2018 η ΒΑΧΙ παράγει τη δική της ηλεκτρική ενέργεια μέσω των 6.000 m2 φωτοβολταϊκών πάνελ που διαθέτει στην οροφή του εργοστασίου της. Ο επιτόπιος εξοπλισμός ηλεκτρόλυσης μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια από αυτά τα πάνελ σε υδρογόνο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη δοκιμή και την περαιτέρω ανάπτυξη λεβήτων καθαρού υδρογόνου στο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης της εταιρείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ