Ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη της περιοχής, την ώρα που η Ελλάδα εξακολουθεί να πληρώνει εκατομμύρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε πρόστιμα.
Την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κονδυλίων ύψους περίπου 300 εκ. ευρώ για την υλοποίηση του μεγάλου έργου επεξεργασίας λυμάτων στις περιοχές Αρτέμιδας – Ραφήνας, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Πατούλης στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κ. Χατζηδάκη, με αντικείμενο την πορεία των αποχετευτικών έργων στην Ανατολική Αττική. «Πρόκειται για το επιστέγασμα μίας διαρκούς και εποικοδομητικής συνεργασίας που είχε η Περιφέρεια Αττικής και η ΕΥΔΑΠ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» επισήμανε ο κ. Γ. Πατούλης και εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο που θα συμβάλει στη γρήγορη ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων στην περιοχή.
Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο γ. γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κ. Αραβώσης, τα μέλη της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ κ. Ν. Χ. Σαχίνης και κ. Α. Τόσιος, ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής κ. Θ. Αυγερινός, οι δήμαρχοι Κρωπίας κ. Δ. Κιούσης, Ραφήνας κ. Ε. Μπουρνούς, Μαρκοπούλου – Μεσογαίας κ. Κ. Αλαγιάννης και Μαραθώνα κ. Σ. Τσίρκας, καθώς και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Ε. Κοσμίδη.
Ο κ. Γ. Πατούλης ενημέρωσε για την πορεία των σχετικών έργων στις περιοχές Μαρκοπούλου, Νέας Μάκρης, Κορωπίου και Αρτέμιδας – Ραφήνας, υπογραμμίζοντας πως η Περιφέρεια Αττικής, έχοντας την ευθύνη χρηματοδότησης, παρακολούθησης και διαχείρισης των έργων αυτών, τα παρακολουθεί επισταμένα και ενδελεχώς, με στόχο την έγκαιρη και αποτελεσματική ολοκλήρωσή τους.
«Όλα αυτά τα χρόνια, είπε ο κ. Γ. Πατούλης, η χώρα μας δεν είχε κάνει τα αυτονόητα, και αυτό το πληρώνουμε ακριβά, με πρόστιμα που αγγίζουν τα 3,5 εκ. ευρώ το εξάμηνο.
»Η Αττική πρέπει να σταματήσει να είναι ουραγός σε αυτό το ζήτημα. Περνάμε σε μία νέα εποχή όπου τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τα θέματα που σχετίζονται με την προάσπιση της δημόσιας υγείας είναι στην κορυφή της ατζέντας μας. Η Περιφέρεια Αττικής θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια, αξιοποιώντας αποτελεσματικά όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, καθώς και διαδημοτικές συνεργασίες και συνέργειες, προς την κατεύθυνση αυτή».
Το πρόβλημα στην Αττική με τα αποχετευτικά έργα δεν είναι σημερινό. Στην ανατολική Αττική, χειμώνα καλοκαίρι, υπάρχει ανυπόφορη δυσοσμία.
Οι αντλίες δουλεύουν στο φουλ, αδειάζοντας τις ξεχειλισμένες αποχετεύσεις των πολυκατοικιών στα φρεάτια του δρόμου, με την ελπίδα ότι το νερό θα παρασύρει τα πάντα μακριά.
Σε κάποιες περιοχές, οι κάτοικοι αντιμάχονται χρόνια τους βιολογικούς καθαρισμούς, με το επιχείρημα ότι θα ρυπάνουν τις θάλασσές τους. Λες και τα λύματα που ρίχνονται στο δίκτυο ομβρίων καταλήγουν στον ουρανό.
Στη δυτική Αττική, σε κάποιο ρέμα ή πηγάδι και δίπλα σε οικισμούς, ακόμα και τη μέρα, κάποιο φορτηγό με λύματα αδειάζει ανενόχλητο το φορτίο του. Στην ίδια περιοχή, οι γεωτρήσεις αντλούν το μολυσμένο νερό για να αρδεύσουν περιβόλια, κήπους, καλλιέργειες. Αυτή είναι η πραγματικότητα μεγάλου μέρους της Αττικής, όπου δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο.
Ο κόσμος, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, δυσκολεύεται να δίνει κάθε 15 μέρες ή κάθε μήνα 100 ευρώ στο βυτίο για την εκκένωση του βόθρου. Και έτσι τις ημέρες που βρέχει βγάζουν τις αντλίες και τα χύνουν στον δρόμο….
Υπό τον φόβο των ευρωπροστίμων, τα τελευταία χρόνια, σε αρκετές περιοχές άρχισαν έργα για τη δημιουργία αποχετευτικών δικτύων και βιολογικών καθαρισμών. Οι εκκρεμότητες όμως ακόμα είναι πολλές, παρά τις εξαγγελίες…
Σε πρώτη ανάγνωση είναι απλά μια χρηματοδοτική κίνηση της Ε.Ε. Για όσους όμως γνωρίζουν, η είδηση ουσιαστικά σηματοδοτεί το πέρασμα από την αδράνεια στην πράξη, σε ένα πρωταρχικό ζήτημα πολιτισμού και δημόσιας υγείας. Μια αδράνεια που, εκτός των άλλων, κοστίζει πολλά εκατομμύρια σε πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα συνεχιστεί μέχρι την ολοκλήρωση των έργων.