Γιώργος Γαραντζιώτης: «Βασική μας αρχή είναι η αριστεία στην εφαρμογή και στην εκτέλεση των έργων»

Η «Meleccon Τεχνική», με ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά, δραστηριοποιείται στους τομείς της συντήρησης αντλητικών συγκροτημάτων, της συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας από αέριο και βιοαέριο, καθώς και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, παρέχοντας ολιστικές λύσεις.

Όπως δηλώνει ο διαχειριστής και ένας από τους συνεχιστές της εταιρείας κ. Γιώργος Γαραντζιώτης, η οικονομική και η υγειονομική κρίση λειτούργησαν ως ευκαιρία για την επανεξέταση των προϊόντων, των υπηρεσιών αλλά και της σχέσης με τους πελάτες.

– Ποιο κενό διαπιστώσατε στην αγορά και προχωρήσατε στην ίδρυση της «Meleccon Τεχνική»;

– Η «Meleccon Τεχνική» είναι μια τεχνική εταιρεία με εμπορική οπτική, και εξειδικεύεται στην προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση εξειδικευμένου βιομηχανικού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Μπορώ να σας πω ότι τρεις λόγοι οδήγησαν στην ίδρυση της εταιρείας:

  1. Η ανάγκη για ολιστικές λύσεις και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών στον τομέα των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.
  2. Η υλοποίηση προσωποποιημένων – εξατομικευμένων λύσεων που να ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες του πελάτη.
  3. Η αριστεία στην εφαρμογή και στην εκτέλεση των έργων, αυτό που στα αγγλικά θα το ονομάζαμε «excellence in execution». Το 2021 κλείνουμε 15 χρόνια, έχοντας περάσει από δύο κρίσεις: από μία οικονομική που κράτησε σχεδόν 10 χρόνια και άλλαξε πλήρως το τοπίο της αγοράς, και από την πρόσφατη κρίση με την πανδημία, που είναι πρωτόγνωρη και απρόβλεπτη. Μέσα από αυτές τις δύσκολες καταστάσεις καταφέραμε όχι μόνο να σταθούμε στα πόδια μας, αλλά και να επανεξετάσουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας. Έτσι ήρθαμε πιο κοντά στους πελάτες μας, ενώ ακούσαμε και συζητήσαμε τους προβληματισμούς τους. Οι τρεις ιδρυτικοί λόγοι αποτελούν συγχρόνως και πυλώνες πάνω στους οποίους αναπτύξαμε μια ολιστική προσέγγιση, η οποία προσφέρει αξιόπιστες λύσεις σε λογικό κόστος, που απαντάει στις αυξανόμενες και όλο μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών. Αυτή τη στιγμή έχουμε σχεδόν με όλους τους πελάτες ετήσια συμβόλαια συνεργασίας, και καταφέραμε να μετατρέψουμε τη σχέση εταιρείας – πελάτη σε σχέση εταιρείας – συνεργάτη.

– Ποια είναι η πορεία της εταιρείας από την ίδρυσή της έως σήμερα;

– Ο ιδρυτής της εταιρείας ήταν ο πατέρας μου, ο Παναγιώτης Γαραντζιώτης. Ξεκίνησε το 2006 με την εμπορία και συντήρηση υποβρύχιων αντλητικών συγκροτημάτων και αναδευτήρων, με στόχο να καλύψει τα κενά της αγοράς στην εξειδικευμένη συντήρηση. Διανύοντας η εταιρεία μια πετυχημένη πορεία από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, πολύ γρήγορα προχώρησε και αποτελεί μία από τις πλέον οργανωμένες εταιρείες στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών λειτουργίας, προληπτικής και επισκευαστικής συντήρησης αντλητικών συγκροτημάτων και ηλεκτροπαραγωγών ζευγών.

Επίσης έχουν προστεθεί τα τελευταία 3-4 χρόνια άλλοι δύο τομείς:

α) ο τομέας της ενέργειας, με τη συντήρηση μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης και

β) ο τομέας της ναυτιλίας με τους ψύκτες απορρόφησης ναυτικού τύπου.

Κι ακόμη, στα άμεσα σχέδιά μας είναι να αναπτυχθούμε και στον τομέα των σιδηροδρόμων. Οι διεθνείς συγκυρίες πετυχαίνουν τη «Meleccon Τεχνική» να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο του μετασχηματισμού της. Παραμένοντας οικογενειακή εταιρεία, μετασχηματίζεται σε έναν οργανισμό με διαδικασίες και δομές. Αναπτυσσόμαστε συνεχώς, θέτοντας ως ακρογωνιαίο λίθο την εξειδίκευση στην τεχνολογία και στην παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.

– Μπορείτε να μας μιλήσετε αναλυτικά για τους τομείς των δραστηριοτήτων σας;

– Με κύριο γνώμονα το υψηλό επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο τεχνογνωσίας των στελεχών μας, η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα της εξειδικευμένης συντήρησης σε δύο κεντρικούς τομείς: στον τομέα της ενέργειας και στον τομέα του περιβάλλοντος. Στον τομέα της ενέργειας ειδικευόμαστε στη λειτουργία των μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας από αέριο και βιοαέριο.

Ενδεικτικά αυτή τη στιγμή η εταιρεία έχει αναλάβει την επίβλεψη, λειτουργία και συντήρηση:

α) σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βιοαέριο ισχύος 0,6 MW στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Λάρισας

β) μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας από αέριο της μαιευτικής κλινικής «Μητέρα» του ομίλου «Υγεία».

Τον Απρίλιο επιτύχαμε μια καινούργια συνεργασία με τον ιταλικό οίκο Energy, χάρη στην οποία μπορούμε να διαθέσουμε στην αγορά βιομηχανικά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (γεννήτριες) με ισχύ από 5 kVA έως 2.250 kVA, σε μια ευρεία ποικιλία κινητήρων, από τους καλύτερους κατασκευαστές: Perkins, Kohler / Lombardini, FPT, Deutz, Volvo, Doosan κ.ά.

Στον τομέα του περιβάλλοντος δίνουμε μεγάλη έμφαση, καθώς η εταιρεία μας είναι μια από τις πρώτες και ελάχιστες εταιρείες στο χώρο που διαθέτει την τεχνογνωσία και τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις, ώστε να επισκευάζει και να συντηρεί υποβρύχια αντλητικά συγκροτήματα και αναδευτήρες όλων των τύπων και οίκων. Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) της Λάρισας, του Βόλου, της Κορίνθου και της Ζακύνθου είναι μερικοί από τους πελάτες μας που εμπιστεύονται τις υπηρεσίες μας.

Στις αρχές του 2020 ολοκληρώσαμε την εκπαίδευση και σφραγίσαμε έτσι την αποκλειστική συνεργασία μας με την εταιρεία Clayton, που είναι πρωτοπόρος στα συστήματα ατμού σε παγκόσμιο επίπεδο, προσφέροντας πλέον λύσεις στις βιομηχανίες που απαιτούν υψηλή ποιότητα και απόδοση ατμού.

– Πώς ορίζετε την καινοτομία στην «Meleccon Τεχνική»;

– Χαίρομαι που μου κάνετε αυτή την ερώτηση, γιατί αυτό είναι πάντα αφορμή για πολύωρες συζητήσεις με τους συνεργάτες μου. Η καινοτομία μπορεί να βοηθήσει οποιαδήποτε επιχείρηση, εάν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και δύσκολες συνθήκες του ανταγωνισμού. Η πρόκληση στη σημερινή εποχή είναι πώς η καινοτομία μπορεί να μετουσιωθεί σε ουσιαστική εφαρμογή και να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα. H καινοτομία μάς αφορά και είναι πάντα στο στόχαστρο.

Προσφέρουμε ολιστικές και εξατομικευμένες λύσεις, που απαντούν σε κάθε ανάγκη πελάτη. Αυτό είναι άλλωστε και το σλόγκαν της εταιρείας μας: “Excellence in execution”.

Η καινοτομία δεν αφορά μόνο τη φιλοσοφία της εταιρείας αλλά και τα προϊόντα και τις λύσεις που προσφέρει, καθώς εστιάζει σε νέες αγορές και τομείς, και τώρα προσανατολίζεται στον τομέα της ναυτιλίας προσφέροντας ψύκτες απορρόφησης ναυτικού τύπου. Η συγκεκριμένη τεχνολογία αξιοποιεί τη θερμική ενέργεια των μηχανών των πλοίων –η οποία απορρίπτεται στη θάλασσα– με σκοπό την παραγωγή ψύξης για το πλοίο.

Το καινοτόμο αυτό προϊόν έρχεται ως μετουσίωση της μεγάλης μας εμπειρίας στις μονάδες συμπαραγωγής, ενώ στα άμεσα σχέδιά μας είναι να αναπτυχθούμε στον τομέα των σιδηροδρόμων.

– Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι σας εμπιστεύονται μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού;

– Πολύ νωρίς –από την ίδρυσή της εταιρείας!– συνεργαζόμαστε με οίκους του εξωτερικού· είναι μια μικρή κληρονομιά που μας άφησε ο πατέρας μου και ιδρυτής της εταιρείας. Παρόλο που η περίοδος που ζούμε είναι απρόβλεπτη και παρουσιάζει δυσκολίες, προσπαθούμε να διευρύνουμε της συνεργασίες μας και την γκάμα των προϊόντων και υπηρεσιών της εταιρείας, με συνεργάτες που καινοτομούν στους τομείς όπου δραστηριοποιούμαστε. Είμαστε μια αμιγώς τεχνική εταιρεία που προσεγγίζουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες κάθε πελάτη πρωτίστως από την τεχνική πλευρά και κατόπιν από την εμπορική πλευρά.

Αυτό μας καθιστά αξιόπιστους, διότι κάνουμε ό,τι υποσχόμαστε χωρίς υπερβολές και χωρίς να προσπαθούμε να γίνουμε αρεστοί στους πελάτες μας. Με αυτό τον τρόπο κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των πελατών και των συνεργατών μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

– Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι εργαζόμενοι σε σας και για ποιο λόγο σάς επιλέγουν σε σχέση με τους ανταγωνιστές σας;

– Προσφέρουμε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον σε μια οικογενειακή επιχείρηση με τα οφέλη μιας μεγάλης εταιρείας: εκπαίδευση, work-life balance, συνεχή αξιολόγηση και προοπτική. Αξιολογούμε τους εργαζομένους μας με βάση τρία κριτήρια: Integrity, Initiative Intelligence, δηλαδή «ακεραιότητα», «πρωτοβουλία» και «ευφυία».

– Πώς αντέξατε με την οικονομική και αμέσως μετά με την επιδημιολογική κρίση και πώς βλέπετε την επόμενη μέρα;

– Η πανδημία είναι κάτι πρωτόγνωρο· κάτι διαφορετικό που δεν έχουμε ξαναζήσει. Πράγματι, ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για μας. Αλλά αυτό που μας στήριξε ήταν η ακλόνητη εμπιστοσύνη των πελατών προς την «Meleccon Τεχνική», οι οποίοι δεν ακύρωσαν συμβόλαια και μας εμπιστεύτηκαν ώστε να μπορέσουμε να είμαστε βιώσιμοι και εντάξει στις υποχρεώσεις μας. Βέβαια, σε όλο αυτό μας στήριξαν πάρα πολύ οι εργαζόμενοί μας, οι οποίοι έχουν την αμέριστη εμπιστοσύνη μας και εμείς τους το ανταποδώσαμε διατηρώντας τις απολαβές τους σταθερές. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο, και να μην υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας.

– Ποιες είναι οι βασικές σας αρχές στο επιχειρείν;

– Το επιχειρείν σε ένα τόσο γρήγορα μεταβαλλόμενο περιβάλλον είναι δύσκολο να το ορίσεις, διότι βρισκόμαστε στο μεταίχμιο μια νέας εποχής. Στη εταιρεία έχουμε τέσσερις αξίες αδιαπραγμάτευτες για μας. Αυτές μας οδηγούν, και είναι:

  • Ο επαγγελματισμός.
  • Η αξιοκρατία.
  • Η διαφάνεια.
  • Η αριστεία.

Δουλεύουμε με επαγγελματισμό αντιμετωπίζοντας κάθε πελάτη ξεχωριστά, με σκοπό την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, η οποία να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Κι επειδή όλα αυτά τα χρόνια δουλεύουμε με αξιοκρατία και διαφάνεια, εμπνέουμε τους ανθρώπους μας και τους συνεργάτες μας για το καλύτερο. Όπως γνωρίζετε, είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση, και η διαφάνεια εξυπηρετεί στην επικοινωνία μεταξύ μας. Θέλουμε ανθρώπους που να είναι άριστοι και αφοσιωμένοι στη δουλειά τους και να νιώθουν ότι αποτελούν κομμάτι της επιχείρησης.

– Υπάρχουν μυστικά για την επιτυχία μιας επιχείρησης;

– Πιστεύω ότι υπάρχουν μυστικά και θεωρώ ότι κάθε επιχείρηση έχει τα δικά της. Για μας το κύριο και πιο σημαντικό μυστικό είναι ότι έχουμε στο επίκεντρο τον πελάτη και όχι το κέρδος. Πολλές φορές έχουμε έρθει μπροστά στο δίλημμα να εξυπηρετήσουμε τον πελάτη ή να χάσουμε κέρδος. Επιλέγουμε την εξυπηρέτηση του πελάτη και μακροπρόθεσμα αυτό είναι πιο ωφέλιμο.

Ελέγξτε επίσης

Παναγιώτης Τερζόπουλος: «Έχουμε μπροστά μας μια πορεία γεμάτη νέες προκλήσεις, αλλά έχουμε και τις προϋποθέσεις που μας επιτρέπουν να βλέπουμε το μέλλον με άκρως θετική προοπτική»

Η Brass Form συστήθηκε το 1990 και επικεντρώνεται στη μελέτη, στη σχεδίαση και στην παραγωγή …

Τα Περιοδικά μας