Τεχνολογία υπερήχων: Τέλος στον κίνδυνο ζημιών στο σπίτι από διαρροές νερού

Το σύστημα ελέγχου της κεντρικής παροχής ύδρευσης με υπερήχους αποτελεί μία νέα, καινοτομική και «έξυπνη» λύση για την αγορά της ύδρευσης, η οποία είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους οικιακούς καταναλωτές.

Άρθρο του κ. Νικόλαου Δασκαλάκη* (έντυπο τεύχος Φεβρουαρίου 2022)

Χάρη στην τεχνολογία των υπερήχων, το σύστημα ελέγχου της κεντρικής παροχής ύδρευσης καταφέρνει να εντοπίσει με αξιοπιστία τυχόν διαρροές και να ενημερώσει εγκαίρως τον ιδιοκτήτη, αποτρέποντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, μεγάλες ζημιές. Οι εν λόγω ζημιές, μάλιστα, αναφέρονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες ως η συχνότερη αιτία απαίτησης για αποζημίωση.

Τα οικιακά δίκτυα ύδρευσης κινδυνεύουν από πολλές απειλές, όπως είναι:

  • Η παλαιότητα.
  • Ο παγετός.
  • Η ηλεκτρόλυση.
  • Η αστοχία υλικού ή πιθανή κακή εγκατάσταση.
  • Άλλες αιτίες ή εξωτερική παρέμβαση.

Οι μικροδιαρροές (με τη μορφή σταγόνας) περνούν τις περισσότερες φορές απαρατήρητες –σε αντίθεση με τις διαρροές μεγάλης κλίμακας– αλλά προκαλούν σημαντικές φθορές. Για το λόγο αυτό προτείνεται ολοένα και από περισσότερους τεχνολόγους – εγκαταστάτες η νέα «έξυπνη» τεχνολογία ελέγχου (με τη χρήση κινητού τηλεφώνου ή όχι), η οποία δικαιολογημένα έχει χαρακτηριστεί ως «πανάκεια» για την ασφάλεια του οικιακού δικτύου ύδρευσης.

Η «έξυπνη» συσκευή εποπτεύει διαρκώς το ρυθμό παροχής σε πραγματικό χρόνο, ενημερώνοντας ή παρεμβαίνοντας κατά περίπτωση, με κριτήριο τη μέγιστη ασφάλεια της εγκατάστασης.

Το πρωτοποριακό σύστημα αποτελείται από 4 βασικά στοιχεία, που είναι :

  • Η «έξυπνη» συσκευή μέτρησης / ελέγχου της παροχής.
  • Τα ασύρματα αισθητήρια διαρροής (έως 10 ανά ελεγκτή).
  • Η «πύλη» δικτύου για πρόσβαση στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.
  • Μία εφαρμογή για smartphone, tablet κλπ.

Ο ελεγκτής παροχής νερού (με υπέρηχους) βοηθά στην πρόληψη και στον εντοπισμό στάγδην διαρροών, καθώς επίσης και διαρροών από σπασμένους σωλήνες, κλείνοντας αυτόματα την κεντρική παροχή και ειδοποιώντας με μήνυμα κινητής τηλεφωνίας τον ιδιοκτήτη.

Το σύστημα εγκαθίσταται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην είσοδο του δικτύου νερού στο κτίριο, γεγονός που παρέχει επιπλέον τη δυνατότητα μέτρησης της παροχής κατανάλωσης με ακρίβεια. Επίσης το σύστημα επιτρέπει το χειρισμό (άνοιγμα – κλείσιμο) της παροχής επιτόπου ή και απομακρυσμένα.

Ο ελεγκτής προαιρετικά πλαισιώνεται από ασύρματους αισθητήρες (έως 10), οι οποίοι ελέγχουν για υγρασία τα ευαίσθητα σημεία και τους υδραυλικούς καταναλωτές, όπως είναι, για παράδειγμα, ο νεροχύτης της κουζίνας. Η σύνδεση με τον ελεγκτή επιτυγχάνεται με ραδιοκύματα «Ζ». Πρόκειται για μία ασφαλή σύνδεση χωρίς την ανάγκη του δικτύου Wi-Fi, πράγμα που σημαίνει ότι δύσκολα μπορεί να υποστεί παρεμβολές ή υποκλοπές.

Πλήρης εποπτεία

Όλες οι συσκευές συνδέονται στο Internet μέσω μίας πύλης έξυπνης κατοικίας (smart home), η οποία επικοινωνεί με το διακομιστή (router) αυτής. Με αυτό τον τρόπο οι απαραίτητες πληροφορίες και ο συνολικός έλεγχος αποστέλλονται στο κινητό τηλέφωνο του ιδιοκτήτη, ενώ έκτακτες ενημερώσεις (π.χ. για διαρροή) αποστέλλονται ως μηνύματα (push notification) επίσης στο κινητό του.

Ο έξυπνος ελεγκτής παροχής μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα σε νέες ή παλιές εγκαταστάσεις, ενώ διαθέτει ενσωματωμένο πίνακα ελέγχου με φωτεινές ενδείξεις κατάστασης και πλήκτρα αφής, για την περίπτωση που ο τηλεχειρισμός της εγκατάστασης δεν κρίνεται απαραίτητος.

Το σύστημα ελέγχου της κεντρικής παροχής ύδρευσης αποτελεί χρήσιμο και έξυπνο φρουρό, όχι μόνο της κύριας ιδιοκτησίας αλλά κυρίως της εξοχικής ή της ελάχιστα χρησιμοποιούμενης κατοικίας. Απευθύνεται επίσης σε καταναλωτές με περιβαλλοντική ευαισθησία ως προς την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, καθόσον θέτει στη διάθεση του ιδιοκτήτη στατιστικά της χρήσης του νερού.

Το έξυπνο σύστημα ελέγχου εφαρμόζεται τουλάχιστον εδώ και δύο χρόνια σε πολλά κτίρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εξελίσσεται και ενημερώνεται με τη διαρκή on line υποστήριξη.

*Ο κ. Νικόλαος Δασκαλάκης εργάζεται στο Τεχνικό Τμήμα Κτιριακών Εγκαταστάσεων της Rehau M. ΕΠΕ.

Ελέγξτε επίσης

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.: Μη διαχειρίσιμο το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α.

Την έντονη διαμαρτυρία του για την καθυστέρηση αντιμετώπισης από την πολιτεία της μεγάλης οικονομικής πίεσης …

Τα Περιοδικά μας
Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.